Avto
10019 ogledov

"Do takrat tudi sama nisem privezovala psa med vožnjo"

prevoz psa
1/16
Anže Petkovšek
Med vožnjo pri veliki hitrosti vam otrok prosto leze sem in tja po avtu, morda vam celo zleze v naročje. Sliši se nevarno tako za otroka kot za vas ... Pa vendarle mnogi na takšen način prevažajo živali v avtu.

"Do takrat tudi sama nisem privezovala psa med vožnjo. Nato pa sem imela slabo izkušnjo, med ostrim zaviranjem je psa z zadnjega sedeža katapultiralo naprej. Velika sreča v nesreči je bila, da je padel na sopotnikovo stran, sicer ne vem, kako bi se končalo ..." Tako opisuje skoraj usoden trenutek na cesti Nataša. 

Število psov v Sloveniji strmo narašča, ljubljenčka si omisli vse več družin. Po zadnjih podatkih na vsake štiri Slovence že pride po en pes. Ker smo hkrati zelo aktiven narod, to pomeni, da štirinožca velikokrat peljemo s seboj na izlete, počitnice ali športno udejstvovanje. Psi so v marsikateri družini pravcati družinski člani.

Pri kontroli se velikokrat držijo za glavo

Načini, kako se psi prevažajo v avtih, pa so zelo različni. Seveda so pogojeni tudi z velikostjo štirinožca. Še vedno se najdejo prizori, ko žival sedi v naročju, včasih celo pri vozniku ali voznici. Nič nenavadnega ni, da moli glavo skozi okno ali da se prosto sprehaja po avtu. Policisti med rednimi kontrolami velikokrat naletijo na neprimeren prevoz domače živali, čeprav je ozaveščenih lastnikov vse več.  

Realnost zakonov fizike: ob čelnem trku s hitrostjo samo 50 km/h nezavarovan pes, ki tehta 19 kg, lahko prileti v potnike spredaj s silo teže prek 1000 kilogramov. Poškodbe za potnike (in psa) ob tem so zelo hitro usodne. 

"Sama sem šla skozi vse faze prevoza psa. V drugi fazi sem ga skušala zaščititi z oprsnico, tako da je bil pes privezan na zadnjih sedežih. Pa se tudi to ni izkazalo za dobro rešitev," pravi Nataša.

prevoz psa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pes z oprsnico se je med vožnjo skozi ovinke veliko gibal in premikal, to je povzročalo slabost in bruhanje, podobno kot pri otroku. Oprsnica tudi ni dovolj, ko pride do zaviranja v sili, saj pes še vedno močno sune naprej. 

Zato je Nataša nabavila prvi boks in začela psa prevažati v prtljažniku. Kmalu je posumila, da je naredila napako, saj plastični boks z nekaj dodane žice ni bil kos masi in velikosti psa. Hitro je prihajalo tik do meje, ko bi spoji lahko popustili. 

prevoz psa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na koncu se je odločila za pravi kovinski boks, ki zdaj končno zagotavlja potrebno varnost za žival in potnike. "Bart se je v njem tudi zelo umiril, počutil se je varno. Zlahka je zdržal celotno vožnjo, saj mu niti ni bilo več slabo," zaključuje Nataša. Podobno je zdaj s prevozom njenega novega psa, prikupne psičke Line. 

Štrleča žica, počena stena, zlomljena zaponka ...

Natašino izkušnjo potrjuje strokovni test pripomočkov za prevoz psov, ki jih je opravil AMZS v sodelovanju z drugimi evropskimi avtoklubi in organizacijami. Na primeru psa srednje velikosti so testirali različne kovinske oziroma aluminijaste transportne bokse, žičnate bokse, plastične bokse, celo bokse iz blaga in tudi varnostne oprsnice. 

Simulacijo preskusnega trka pri 50 km/h so zadovoljivo opravili le transportni boksi iz aluminija in kovine, ki imajo ogrodje iz debelejših aluminijastih prečk. Pa še med takšnimi boksi so lahko razlike. 

Pri žičnatih kletkah se je izkazalo, da bi pri trku skoraj gotovo prišlo do deformacije kletke, izpostavljene žice pa bi močno poškodovale pravega psa. Preskus na plastičnih kletkah je pokazal še nevarnejši rezultat: plastika se bo pri trku zelo verjetno predrla, pes bo zletela iz kletke, ostri robovi plastike pa ga bodo močno poškodovali.

Prevoz psa AMZS test | Avtor: AMZS AMZS
Prevoz psa AMZS test | Avtor: AMZS AMZS

Na platnene kletke, namenjene prevozu psa na zadnjih sedežih, se glede na strokovni preskus ne gre zanašati, še posebej, če ob tem ne uporabite tudi varnostnih pasov avtomobila. Sila teže psa bo pri naletu takoj strgala platno in pes se bo katapultiral prek potniške kabine. 

Od šestih testiranih oprsnic so se med naglim pojemkom štiri strgale, tako da je pes poletel naprej. Tudi pri prostalih dveh, ki sta ostali celi, pa je bil pas, s katerim je pripeta na sidrišče varnostnega pasu, predolg. To pomeni, da bi žival med trkom vseeno treščila v naslonjala prednjih sedežev in zelo verjetno poginila, ob tem pa zelo verjetno poškodovala tudi potnike. 

Prevoz psa AMZS test | Avtor: AMZS AMZS

Pravih mer, pravilno pritrjen

Iz zapisanega je jasno, da je tudi za prevoz manjših psov zelo priporočljivo uporabljati kovinske bokse, ki se namestijo v prtljažnik. Ob tem ga je seveda treba tudi pravilno uporabljati, opozarjajo pri AMZS. Glavno pravilo je, da ga je treba čvrsto nasloniti na naslonjala zadnjih sedežev in tako preprečiti, da bi se boks pri trku pomaknil naprej.

Hkrati je treba boks tudi čvrsto pritrditi v prtljažni prostor, s čimer preprečimo, da bi se pri ostrih vozniških manevrih premikal po prtljažniku ali celo prevrnil. Če boks nima lastnih veznih pasov, je treba uporabiti privezovalne. Večina sodobnejših avtov ima v prtljažniku sidrišča za privezovanje prtljage. 

Zelo pomembna pri varnem prevozu psov je velikost boksa. Če so preveliki, ima pes v njem preveč prostora in ob trku zato pride do nevarnih pospeškov gibanja. Če je boks premajhen, psu v njem ne bo udobno. Prava velikost je takšna, pri kateri pes v boksu lahko leži in nič več, svetujejo strokovnjaki.

prevoz psa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kakšen avto izbrati, če imate psa

S tem v povezavi pa je lastnik psa postavljen še pred eno dilemo - kakšen avto je najbolj primeren za prevoz psa? Predvsem mora imeti dovolj velik prtljažnik za prevoz boksa. Prevažanje boksa na zadnjih sedežih ni varno, poleg tega naslonjala zadnjih sedežev za boks v prtljažniku nudijo ključno oporo. Že povprečno velik karavan ali križanec bi moral imeti v prtljažniku dovolj prostora za tipičen boks.

Pri večjem psu in hkratni intenzivni družinski rabi avta pa dovolj prostora lahko zagotovijo enoprostorci in iz dostavnikov izvirajoči potniški avtomobili. Eden najbolj tipičnih in tudi najbolj priljubljenih predstavnikov slednjih je citroën berlingo.

Odlika tovrstnih avtov je, da imajo ne le zelo velik prtljažnik, temveč je ta tudi pravilnih oblik. Zato poleg boksa s psom lahko vanj naložimo še precej druge opreme in prtljage.

prevoz psa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prtljažna vrata se odpirajo visoko, dno pa je dovolj nizko, tako da je skok v prtljažnik za psa enostaven, tudi če ni preveč gibljiv. Dodatna prednost tovrstnih avtov je, da imajo ločeno odpiranje stekla prtljažnih vrat. To omogoča hiter poseg v notranjost, ko je treba živali dati kakšen priboljšek ali jo umiriti.  

Prednost je tudi, da ima avto zaščitno prtljažno mrežo, ki preprečuje, da bi v potniški prostor priletel kak kos druge prtljage. Z boksom v prtljažniku namreč za druge stvari ni več toliko prostora in lahko hitro kakšen rekvizit sega prek naslonjal.

Profesionalni vzgojitelji psov ali pa specialne službe, kot je policija, za prevoz psov uporabljajo namensko preurejena vozila in prikolice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Sara_Hardey
    Sara_Hardey 16:55 19.junij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel .......... >>>>>>>>>>> Www.OrdCash.Com.

  • Avatar Sara_Hardey
    Sara_Hardey 16:55 19.junij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel .......... >>>>>>>>>>> Www.OrdCash.Com.

  • vzev 09:13 19.junij 2022.

    Za psa je najboljše, da se ga sploh ne vozi v avtu. Če se že gre na potovanje, se ga naj pusti v njegovem okolju, pa naj nekdo poskrbi za njega v tistem času. Ne pa ga s seboj vlačiti ...prikaži več na dopust v tisti vročini.