Avto
20 ogledov

Dobro se pripravite na daljšo vožnjo

avto_izgubljeni_main Žurnal24 main
Za nekatere je potovanje z avtomobilom nekaj vsakdanjega, za druge, še posebej v konici poletne turistične sezone, pa nujno zlo, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako si čim bolj olajšati potovanje.

Dolgotrajno načrtovanje dopusta, pakiranje, gneče na cestah, žgoče sonce, težave z avtomobilom, vse to so potencialni vzroki za slabo voljo.

Za začetek poskusite počitnice urediti tako, da se ne začnejo na soboto, ko ceste preplavi največ pločevine. Če je le mogoče, se na pot odpravite med tednom, ko so ceste bolj ali manj prazne. Da bi bilo potovanje lažje tako za avtomobil kot tudi za potnike, se na cesto podajte v poznih popoldanskih ali še bolje večernih urah. Pred potovanjem je dobro podrobno preučiti zemljevid, še posebej če poti, kamor se odpravljate, ne poznate. Navigacija je odlično pomagalo na poti, vendar kljub temu poglejte na zemljevid za vsak primer, da se ne bi znašli v rubriki zanimivosti. O poti se je dobro posvetovati tudi s prijatelji, sodelavci ali znanci, ki so se po tej cesti že peljali in vam lahko priporočijo dobro mesto za počitek, dobro hrano ali urejene sanitarije.



Pred odhodom na letovanje obvezno preverite, če je z vitalnimi deli avtomobila vse v redu, od pnevmatik, nivoja olja, delovanja klimatske naprave, tekočine za pranje stekla, hladilne tekočine, ... Da bi bilo potovanje čim bolj udobno, vam priporočamo še, da avtomobil očistite tako znotraj kot tudi zunaj. Prav tako je pomembno, da se pred potjo ne najeste preveč. Boljša rešitev je pojesti manj in še nekaj vzeti s seboj na pot. Sendviči so najpogostejša rešitev, ne pa tudi najboljša. Naše priporočilo je, da s seboj vzamete sadje, čim bolj hladno, ali pa se ustavite med potjo in lačne trebuščke nahranite s sveže pripravljenim obrokom in ne hrano, ki se je ves dan grela v prtljažniku avtomobila.

Pred potjo si shranite pomembne telefonske številke države, v katero potujete, od policije, prve pomoči, do pomoči na cesti. Če nimate avtomobilskega polnilca za telefon, ga napolnite pred potovanjem – nikoli ne veste, kdaj vam bo prišel prav. Poslušajte radijsko postajo, ki ponuja ažurne informacije o stanju na cestah in prometu. Če načrtujete vožnjo po avtocesti ali skozi tunele, se informirajte o ceni.



Otroci težje prenašajo daljše poti kot odrasli. Med potjo jih zamotite z igračami, pa naj bo to slikanica, družabna igra ali kaj tretjega, kar ima otrok rad. Igrač naj bo več, saj se otroci hitro naveličajo ene stvari. Če imate dojenčka, vse potrebne rekvizite od krem, hrane, plenic do rezervne obleke zložite v eno torbo in jo postavite na vrh prtljage, da vam ne bo treba vsega zlagati iz prtljažnika in potem spet v njega. Pakiranje kovčkov je poglavje zase. Ni slaba ideja narediti spisek stvari, ki jih potrebujete. Torbe in kovčke zložite na dno prtljažnika tesno skupaj, da ob močnejšem zaviranju ne bi poleteli po zraku in poškodovali potnikov. S prtljago ne pretiravajte, skozi zadnje steklo morate videti cesto in ne kovčkov ter torbe. Torb in torbic ne zlagajte pod noge, v prostoru za potnike naj bodo le dokumenti ter torba s hrano in pijačo. Pri zaustavljanju na počivališčih dokumente, denar in ostale vredne predmete ne puščajte v avtomobilu.

Če na pot jemljete hišne ljubljenčke, jih zaradi varnosti vseh potnikov vstavite v košaro. Nikakor ne dovolite, da vaš pes ali mačka skačeta po avtu. Načrtujte pogostejše postanke, da vaš ljubljenček ne bi dehidriral. Zanj s seboj vzemite hrano, vodo in posodo. Še eno opozorilo. Elektronika v avtomobilih je voznikom v veliko pomoč, vseeno pa ni vsemogoča. Pri vožnji upoštevajte varnostno razdaljo, še posebej pozorni bodite ob manjši vidljivosti. Izogibajte se naglemu obračanju volana in zaviranju.

Pa srečno na pot!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.