Avto
14735 ogledov

Dokazano: te nove avte mogoče ukrasti v 10 sekundah

Brezstični ključ Mazda
Hude pomanjkljivosti v zaščiti pred tatovi. Če za klasični avto tat potrebuje dve minuti in pol, je pri sodobnih in bolje opremljenih avtih vse skupaj veliko lažje.

Pri britanski potrošniški reviji What Car? jih je zanimalo, ali so proizvajalci vozil v zadnjem času kaj popravili zaščito vozil proti vlomu in kraji. Ugotovili so, da je mogoče marsikateri novi avto še vedno ukrasti v dobesedno nekaj sekundah.

Glavna slabost novejših in (ironično) bolje opremljenih modelov je še vedno sistem brezstičnega vstopa in zagona v avto, ko lastniku ni treba iz žepa niti vzeti ključa. A prav neustrezno zaščito komunikacije med ključem in avtom tatovi izkoristijo, saj s posebnimi napravami "lovijo" signal brezstičnega ključa, denimo položenega na poličko v veži stanovanja ali žepu lastnika na parkirišču, ter ga preusmerijo do avta. 

Protiblokirni sistem Igla Obvolanske tipke Avto Kako z obvolanskimi tipkami pregnati tatove

Trije novi avti so se na testu izkazali še posebej slabo. DS3 crossback je najbolj razočaral ekipo testnih strokovnjakov z odlikami in napravami najboljših tatov. Vanj so vstopili in ga zagnali v vsega 10 sekundah. Potencialnim tatovom ne bi praktično ponudil nikakršnega odpora.

DS3 crossback | Avtor: DS DS

Tudi okoli 70 tisoč evrov vredni audi TT RS je presenetljivo lahko ukrasti, saj je ekipi uspelo vanj vstopiti in ga zagnati v prav tako desetih sekundah, če je bil sistem brezstičnega vstopa aktiviran, sistem zaznavanja  gibanja v ključu pa še neaktivirana. Če bi obe zaščiti delovali, v avto ne bi mogli niti vstopiti, kaj šele ga odpeljati. 

Audi TT RS | Avtor: Audi Audi

Slabo se je izkazal tudi land rover discovery sport. Izginil bi v 30 sekundah. Discovery kot eden starejših modelov še nima vgrajene zadnje generacije zaščite Jaguar Land Roverja, ki zaradi širokopasovnega načina delovanja preprečuje možnost kopiranja radijskega signala.

Land Rover discovery sport | Avtor: Land Rover Land Rover

Najbolje na testu sta se izkazala BMW X3 in najcenejša izmed vseh ford fiesta. Strokovnjaki za vlamljanje so potrebovali tudi za zelo izurjene tatove dolgih 40 sekund, da so vstopili v oba avta, nato pa še 20 sekund za zagon motorja. Najmanj minuto torej, ki je marsikateri zlikovec ni pripravljen tvegati.

Kot primerjava, kraja avta s klasičnim načinom centralnega zaklepanja in zagona prek vstavitve ključa v režo v povprečju traja najmanj dve minuti in pol. Pri tem se mora tat tudi bolj namučiti, da najprej prodre mimo ključavnice vrat, nato pa še mimo sistema za zagon.

BMW X3 M in X4 M | Avtor: BMW BMW
Ford fiesta ST line | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj se je zgodilo novega na področju varovanja?

Test je pod črto dokazal, da so številni novi avti še vedno zelo ranljivi. "Preprosto nepojmljivo je, kako so nekateri proizvajalci vpeljali brezstični sistem vstopa in zagona, niso pa ponudili niti približno tako močne zaščite, kot jo je pred tem nudil bolj tradicionalen način vstopanja in zagona vozila," je dejal urednik What Car? Steve Huntigford.

Poleg že omenjene tehnologije Jaguar Land Roverja za preprečevanje kopiranja signala je v zadnjem času drugo močno orožje v boju proti krajam postal detektor gibanja, vgrajen v ključ.

Tehnologija je že zelo razširjena pri modelih Forda, BMW in Mercedes-Benza. Ko je ključ nekaj časa na miru, recimo odložen na polico, tehnologija povsem ugasne signal za brezstično komunikacijo in ga tatovi s skenerji ne morejo zaznati. Ta tehnologija se je po izkušnjah What Car? izkazala za zelo učinkovito, seveda pa ne zmore preprečevati tistih situacij, ko tatovi na lastnika in njegov ključ v žepu prežijo na parkirišču.

Tatovi avtomobila keyless | Avtor: Policija Policija

Lastnikom vozil na voljo še številne druge rešitve, od skritih sistemov proti zagonu do mehanske zaščite v obliki ključavnic. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.