Avto > Dosje Avto
67963 ogledov

Uporabljate e-skiro? Odslej povsem nova pravila uporabe!

e-skiro Profimedia
Zdaj gre zares - od prihodnjega tedna povsem nova pravila glede uporabe in vožnje z e-skiroji. Kaj je po novem obvezno, kaj dovoljeno in kaj prepovedano.

Sprejete spremembe zakona o pravilih cestnega prometa so med drugim prinesle ureditev področja novih prevoznih sredstev, kamor uvrščamo predvsem e-skiroje. Ti so v zadnjih letih postali stvarnost na cestah, kolesarskih stezah in pločnikih, a vse doslej se ni vedelo, kdo jih lahko vozi, pod kakšnimi pogoji in kje. Odslej oziroma od 11. avgusta, ko stopi v veljavo novi ZPrCP, so pravila jasna. Nova slovenska ureditev je bolj popustljiva kot marsikje v Evropi.

Kaj spada med e-skiroje?

E-skiroje opredeljuje na novo dodani 15.a člen zakona, ki jih umešča v skupino "lahkih motornih vozil," kamor poleg invalidskih vozičkov sodijo "vozila na motorni pogon, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, niso širša od 80 cm in so izvzeta s področja uporabe Uredbe (EU) št. 168/2013 ... o odobritvi in tržnem nadzoru dvo- ali trikolesnih vozil in štirikolesnikov." Slednje pomeni tudi, da niso podvrženi obveznemu zavarovanju odgovornosti.

Uporaba lahkih motornih vozil, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost presega 25 km/h ali so širša od 80 cm, lahkih motornih vozil brez krmila in miniaturnih motornih vozil, v cestnem prometu ni dovoljena. Pozabite torej na uporabo električne deske v prometu. 

Kdo lahko vozi e-skiroje?

ZPrCP začasno, do posodobitve zakona o voznikih, določa, da lahko e-skiroje v prometu vozi "otrok od dopolnjenega 12. do 14. leta starosti, ki ima pri sebi kolesarsko izkaznico, in oseba, ki je starejša od 14 let." 

e-skiro | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kje se po novem sploh sme voziti z e-skirojem?

Pozor, zelo pomembne omejitve. "Vozniki lahkih motornih vozil morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 km/h."

Z e-skirojem je torej prepovedano voziti po pločniku, ki je namenjen le pešcem. Zagrožena kazen za vožnjo po pločniku, kot je bilo doslej običajno in splošno razširjeno, je razmeroma nizka, 40 evrov. V Franciji na primer je 135 evrov. 

Prav tako e-skiroja glede na zapis v zakonu v prometu ni dovoljeno uporabljati izven naselja.

Ga pa je mogoče tako kot kolesa uporabljati v območjih za pešce, a pri tem voziti tako, da hitrost ne presega "največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci." To pomeni hitrosti pod 10 km/h.

Ali je čelada res obvezna?

Glede čelade na e-skiroju velja isto kot pri kolesih: do dopolnjenega 18. leta starosti je treba med vožnjo uporabljati ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. Pri polnoletnih osebah čelada ni obvezna, je pa zelo priporočljiva.

Podatki slovenskih bolnišnic povedo vse: leta 2013 so obravnavali 96 padcev s skirojem, leta 2019 pa že skoraj 400, torej več kot enega na dan. Polovica udeleženih je utrpela poškodbe glave.

Obvezna dodatna oprema?

"Voznik lahkega motornega vozila mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani lahkega motornega vozila mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike."

Še kakšna pomembna ureditev glede e-skirojev?

Telefon in slušalke! Nova kazen za njihovo uporabo na kolesu, e-skiroju ali drugem prevoznem sredstvu, za katerega ni potrebno vozniško dovoljenje, je po novem kar 120 evrov ali trikrat več kot doslej!

Po novem imajo ustrezna pooblastila za nadzor nad početjem voznikov e-skirojev tudi mestni redarji.

Seveda se lahko na e-skiroju pelje le ena oseba, ni dovoljeno potiskanje ali vlečenje, ob neuporabi pa mora biti e-skiro ustrezno parkiran, da ne moti ostalega prometa. 

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Joseph_Smith 10:01 05.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:22 05.avgust 2021.

    Dejstvo je, da vse okoli e skirojev v prometu ni dobro urejeno, ampak neki novo odloki in zakoni, skupaj spravljeni precej na hitro, samo zato da se bodo kasneje urejevalci omenjenega zakona lahko po prsih tolkli. Enako je bilo tudi ...prikaži več z rolerji. Zakon je spisan, le upošteva in nadzira ga nihče.

  • rd2dmk2 22:01 04.avgust 2021.

    cestne kulture nima nihče , ne v avtu, ne na kolesu, ne slovenec , ne nemec. glede pravilnika pa.. je najbolj neumen kar jih je.kdor ga je izdelal ima IQ -10, kdor ga je potrdil pa minus 50. zakaj. e-skiro ...prikaži večiro se ne sme uporabljat izven naselja. pa pi...zda, a je zdej ljubljana cela slovenija. v naši občini je 10 vasi in samo v eni vasi je pošta. in med vsemi vasmi je... 200 metrov ceste izven naselja. z e-kolesom grem lahko na pošto, z e-skirco pa ne. in kolk košta eno in drugo ?