Avto > Dosje Avto
51095 ogledov

V katerem primeru boste dobili "ta ozko" tablico?

Registrska tablica
1/5
Anže Petkovšek
Vprašanje: "Zakaj ima moj sosed na avtomobilski registrski tablici ožje črke kot jaz?"

Ste se že vprašali za razlog, da obstajata dve vrsti registrskih tablic - poleg običajnih še takšne z ožjim formatom črk in številk? Slednjih je na cesti pravzaprav zelo veliko, verjetno pa niste vedeli, v katerem primeru jo boste dobili. Zmotno je namreč mišljenje, da lahko za isto kombinacijo številk in črk izberete klasično ali ožjo.

Razliko nam je pojasnil Vojko Kraševec iz podjetja KIG, ki izdeluje registrske tablice za motorna vozila. "Na osnovi veljavne pogodbe z Ministrstvom za infrastrukturo sta predvideni dve dimenziji alfanumeričnih znakov za registrske tablice, to je osnovna dimenzija in zožana različica. Ta možnost je bila uvedena, ko se je na registrsko tablico dodalo EU modro polje, s tem se je posledično zmanjšal razpoložljivi prostor."

Poleg krajevne oznake in občinskega grba je na tablici predviden prostor še za pet alfanumeričnih znakov. Ker pa je zunanja širina tablic predpisana in nespremenljiva, se lahko pri določenih kombinacijah črk in številk pojavi, da je predviden prostor za vse osnovne oznake prekratek. Takrat sistem avtomatsko predvidi izdelavo ožje različice znakov, pojasnjuje Kraševec. 

Tablic z ožjo izvedbo alfanumeričnih znakov je med vsemi tablicami kar okoli dvajset odstotkov. 

Registrska tablica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Ožja različica se uporablja izključno zaradi omejenega prostora na tablici. V povprečju je ožja za štiri milimetre na znak," doda prokurist podjetja KIG. Ne gre torej za možnost izbiranja alternative v širini znakov, ožjo različico sistem v primeru določenih kombinacij izbere samodejno. 

Ožjih znakov ne formulira pravilnik, temveč nekdo v MZI

Dejstvo pa je, da veljavni pravilnik o registrskih oznakah alternativnega fonta za tablice sploh ne definira. To opcijo je sicer resda predvideval pravilnik izpred okoli 15 let, ki pa je bil od takrat že večkrat nadomeščen, naslednji pravilniki pa so to možnost odpravili in vsebujejo le formulacijo zunanjih mer tablic.

Ministrstvo za infrastrukturo si je pridržalo pravico, da obliko in velikost oznak na tablici določi kar v tehničnih specifikacijah, ki jih pošlje neposredno dobavitelju tablic.

Zakaj so ubrali takšno pot določanja oznak brez jasne podlage v pravilniku, na ministrstvu niso konkretno pojasnili.

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 3
  • fowler 23:00 25.september 2022.

    Ožji format znakov na cesti sem opazil izključno pri GO tablicah... Tudi na slikah se lepo vidi, da sta razmaka od modrega polja do prvega znaka in od zadnjega znaka do desnega roba tablice večja pri GO tablicah kot pri vseh ostalih...

  • Marlene_Summers 12:27 18.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače. V prostem času delam 3 ure na dan. ček za več podrobnosti...............>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦

  • mirror 10:40 18.september 2022.

    A ni škoda časa za take nepomembnosti? Vas je preveč? Tema Janša je vedno dobrodošla.