Avto
172 ogledov

Dotrajanih na stotine policijskih vozil

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Stanje voznega parka v policiji ob začetku zimske sezone je alarmantno. Vozni park je dotrajan, številna vozila izpolnjujejo vsaj en pogoj za izločitev iz prometa.

Policijska uprava Ljubljana

Na PU Ljubljana je v uporabi trenutno 329 vozil, kar od sistematiziranih 623 predstavlja 52,80 odstotno zasedenost. Od tega izpolnjuje 175 vozil vsaj en pogoj za izločitev iz prometa (starost, kilometri), kar predstavlja še dodatnih 53,19 odstotkov. Trenutno bi bilo potrebno opravit redne ali druge servise na  63 vozilih, vendar pa so aktivnosti popravil zaradi prevelikih stroškov popravila, saj gre za večja popravila, zaradi pomankanja finančnih sredstev zadržana.

Policijska uprava Maribor

Na PU Maribor je 93 vozil od 263 vozil (35 odstotkov) prestarih ali dotrajanih. Na popravilo oziroma servis čaka 23 vozil, ki so še v uporabi in štiri vozila, ki so že izločena iz uporabe. V okvari je tudi 35 vozil, ki zato stojijo.

Policijska uprava Celje

Zaradi zastarelosti, obrabljenosti in prevožene km bi bilo nujno potrebno zamenjati 41 službenih vozil. Zaradi pomanjkanja finačnih sredstev iz naslova servisiranja in vzdrževanja imajo na čakanju sedem službenih vozil. Ocenjeni strošek za popravilo znaša okoli 7.040 evrov.

Števec na policijskem avtomobilu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Policijska uprava Kranj

Na Policijski upravi Kranj ni vozil, ki bi jih bilo potrebno nujno zamenjati zaradi zastarelosti, obrabljenosti ali tehnične neizpravnosti. Na petih od 116 vozil bi bil potreben servis (redni servis zavor, okvara radiatorja gretja in katalizatorja), ki je zaradi finančne situacije prestavljen.

Policijska uprava Novo mesto

Na PU Novo mesto imajo v uporabi 260 vozil. Zaradi zastarelosti, obrabljenosti in tehnične neizpravnosti bi bilo potrebno zamenjati 53 vozil  (43 osebnih vozil, tri kombinirana, dve intervencijski vozili in per motornih koles). Pri 18 vozilih bi bilo potrebno opraviti redne ali druge servise, vendar se to zaradi pomanjkanja finančnih sredstev prelaga na kasnejši čas.

Policijska uprava Nova Gorica

Zaradi zastarelosti in obrabljenosti bi bilo na območju novogoriške policijske uprave nujno potrebno zamenjati vsaj 11 policijskih vozil. PU Nova Gorica bo glede na omenjeno število vozil predlagala za odpis oziroma izločitev tri tovrstna službena vozila. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev so servisi oziroma popravila petih službenih vozil (štiri belo-modra in eno civilno službeno vozilo) v tem trenutku prestavljeni na kasnejšo časovno obdobje. Navedena vozila niso tehnično brezhibna.

Policijska uprava Murska Sobota

Na PU Murska Sobota je nujno potrebno zamenjati naslednja dotrajana vozila: sedem terenskih vozil za nadzor državne meje, eno specialno vozilo Schengen bus, eno intervencijsko vozilo, štiri osebna civilna voziloa, tri osebna patruljna vozila, dve kombinirani patruljni vozili. Povprečna starost vozil je 6,8 let. Od 142 vseh vozil jih ima 44 prevoženih več kot 200.000 kilometrov in šest vozil več kot 300.000 kilometrov. Na PPP je premalo motornih koles. Zaradi starosti vozil so temu primerno tudi večji stroški pri vzdrževanju. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev sta trenutno izločeni dve vozili saj so stroški popravila večji (VW Tuareg- terensko patruljno vozilo in kombinirano civilno vozilo).

Komentarjev 10
  • privat 10:51 20.november 2013.

    moj avto je tudi dotrajan...zdravlje mi peša..in sam se moram znajet!! Tako naj naredi tudi policija. avto na servis in sami ga plačujte!

  • ephor 09:22 17.november 2013.

    Touaregov je 25 v celi SLO, postaj policije pa 112, tako da to ni neka številka. Pa stari so 5 let. Pa najcenejši so bil od ponudnikov, zato so avti tudi izbrani ponavadi.

  • lukaz 14:45 16.november 2013.

    Aj ne serite.Kaj pa, ko mi vsaka policijska postaja v mal večji vasi skoraj nove Touarege, da se lahko po asfaltu vozijo?! To pa noben ne pove, da majo dokaj drage avte za afnanje.Ko so jih na veliko ...prikaži več kupoval se pa ni noben pritoževal.Za off road je pa veliko boljših in cenejših terenskih vozil. Od Land rover defenderjev pa naprej...