Avto
7452 ogledov

Je širok dovoz na obvoznico res le en vozni pas?

Saša Despot
Da ne bo prihajalo do prepirov med vozniki, ko bo počilo na izven nivojskih dovoznih poteh do ljubljanske obvoznice, kot je v BTC pa še kje.

V redakcijo smo dobili vprašanje, kako je treba pravilno voziti na izven nivojskih križanjih, ki so dovozne ceste do obvoznice? Čeprav ni talnih oznak tam prihaja do prehitevanj vozil, ki vozijo druga ob drugem, s čimer se ustvarjajo nevarne situacije. Prihaja tudi do trčenj. Za obrazložitev in razjasnitev smo se obrnili na Dars.

severna obvoznica Severna obvoznica Slovenija Severna obvoznica: "Ljudje bodo še bolj panično zaviralI"

Na Darsu so nam v odgovoru zapisali, da ta problem obstaja na starejših servisnih cestah ob severni ljubljanski obvoznici (H3), pa morda še kje na enosmerni rampi (priključni poti). Skladno s Pravilnikom o projektiranju cest morajo imeti enosmerne rampe širino voznega pasu pet metrov. To pa že omogoča razvrščanje osebnih vozil v dve koloni. Posebno še pred križišči, kjer se formirajo posebne kolone zavijalcev (levo ali desno). Ti odseki so predvsem na območju ljubljanske obvoznice v upravljanju občine.

 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 
Na Dars dodatno pojasnjujejo, da gre formalno za kršitev zakona o pravilih cestnega prometa, v praksi pa to poveča prepustnost križišča. Označevanje ločilnih črt večinoma ni mogoče, ker bi bil posamezen prometni pas preozek.
 
Pravilnik o projektiranju cest sicer navaja, da se izvennivojska križanja predvidijo na daljinskih cestah. Na ostalih cestah se predvidijo tam, kjer nivojsko križanje ne zagotavlja predpisanega nivoja uslug. Projektirajo se za hitrost od 40 do 60 km/h. Pravilnik predvideva tudi, da morajo imeti enopasovne rampe priključka imeti širino voznega pasu najmanj pet metrov.

Komentarjev 4
  • maresem 11:31 06.avgust 2017.

    Še vedno smo v banana državi.... z glavnim mestom Butale.