Avto
9656 ogledov

Dva kolesna pokrova, z enim vas bodo nategnili

Kolesni pokrov Plagarius
Na vsakoletni podelitvi negativnih nagrad Plagarius so posebej omenili tudi pokrove za gume z oznako Volkswagna.

Ob svetovnem dnevu intelektualne lastnine, ki ga vsako leto obeležujemo 26. aprila, se v Nemčiji podelijo nagrade Plagarius. "Nagrado" za najbolj predrzne plagiatorje podeljujejo že od leta 1977, vsako leto pa žirijo sestavljajo novi predstavniki s področja dizajna, tehnologije, ekonomije in drugih relevantnih področij. 

avtomobilski deli Avto Nevarni nakupi preko spleta

Kot redno ugotavljajo pri organizatorju, nespoštovanje avtorskih pravic cveti. Na slabšem so izumitelji, umetniki in vsi zaposleni, ki prispevajo pri prenosu neke ideje od izuma do proizvodnega izdelka. Na koncu niso okradena le ta podjetja z vsemi zaposlenimi, temveč tudi potrošniki, saj ponaredki nikoli ne dosegajo kakovosti originala. 

Velika večina plagiatov prihaja iz Azije, še posebej Kitajske, nekatera tovrstna podjetja so pravi velikani. A izdelujejo jih tudi v Evropi. 

"Product does not originate them but adaptable"

Med letošnjimi nominiranci je bilo spet veliko izdelkov iz avtoindustrije. Med njimi si je v svoji kategoriji plagariusa prislužilo podjetje Murama iz italijanskega Torina za neavtorizirane kolesne pokrove znamke Volkswagen. Na vsakem je v polomljeni angleščini napisano: "Product does not originate them but adaptable", kar naj bi v prostem prevodu verjetno pomenilo priznanje, da ne gre čisto za original, a da naj bi se pokrov prilegal. 

Podjetje Murama jih brez dovoljenja izdeluje in distribuira po vsej Evropi prek uveljavljenih spletnih trgovin (Ebay, Amazon ...), specializirana je tudi za številne druge avtomobilske znamke. Cena pokrovov je za četrtino nižja od originalov. Podroben pregled pa pokaže tudi uporabo precej slabše obstojnih materialov in nedoslednosti v izdelavi, zaradi česar bodo kupcu precej hitreje padli s platišča ali se poškodovali. Postopki pred sodišči še vedno tečejo, saj je Murama zavrnila zahtevo po prenehanju neavtoriziranega kopiranja. 

Europol, ponaredki Akcija Svet Pozor, ponaredki

Gre le za en izpostavljen primer pri rezervnih delih za avtomobile. Po podatkih krovne organizacije dobaviteljev v avtomobilski industriji CLEPA je trg s ponaredki v branži letno vreden med pet in desetimi milijardami evrov. Proizvajalci originalov zato temu področju in osveščanju kupcev namenjajo ogromno pozornosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Jane_Bourbeau 10:03 28.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • rd2dmk2 09:35 28.april 2022.

    kot prvo če bi VW ukradel kaj od ubogega slovenca,sigurno ne bi dobil nagrade tule ampak kje drugje. kot drugo.. naj se namesto da se ukvarjajo z firmo, se naj ukvarjajo z soletnimi trgovinami, ki sodelujejo pri goljufiji in same ...prikaži več zaslužijo zraven. po drugi strani pa , se vidi da se stavr da narediti ceneje. kar je v bistvu razlog več da potrošniške organizacije in EU se vprašajo kje tu ljupljenej potrošnika in še kakšni kartelni dogovori.