Avto
56 ogledov

Električna oaza je Norveška, ne Slovenija

Alternativna mobilnost v Centru energetskih rešitev Anže Petkovšek
Električni tesla S je bil na Norveškem marca najbolje prodajan model.

Medtem ko pri nas govorimo, kako bomo postali oaza za električna vozila, ki trenutno predstavljajo zanemarljiv delež prodaje pri nas, na Norveškem norijo za električnimi vozili.

Medtem, ko je slovenski minister za okolje in prostor Samo Omerzel v svoji napovedi, da bodo električna vozila na naših cestah že kmalu množično zastopana in da bo električni avto postal drugi družinski avto, omenil celo dogovarjanje s Teslo, so na Norveškem vsi ti načrti že realnost. Marca je bil najbolje prodajan model v tej bogati skandinavski državi tesla S.

Za nakup tega avtomobila se je v enem mesecu odločilo 1.521 Norvežanov. To ni le najboljši mesečni rezultat tesle S na Norveškem, temveč najboljši mesečni prodajni rezultat kateregakoli avtomobila v zgodovini.

"Z avtomobilsko statistiko se ne ukvarjam pogosto. To, čemur smo priča zdaj, pa je nekaj, kar bom lahko za lahko noč pripovedoval svojim otrokom," je dejal Frederic Hauge, prvi mož neprofitne organizacije Bellona, ki se bojuje proti podnebnim spremembam. Hauge, ki je tudi sam navdušenec nad teslo S, pravi: "Norveška je na pragu dokončnega prodora električnih vozil. Politiki morajo biti pogumni in ne smejo poklekniti pod pritiski lobijev. Še naprej morajo podpirati električno pot."

Prodajne številke tesle S dvakrat presegajo številke najbližjega električnega zasledovalca e-golfa. Na petem mestu med električnimi po prodaji je nissan leaf s 425 prodanimi modeli, BMW i3 je s 336 prodanimi enotami na desetem mestu. Kar petina vseh prodanih vozil na Norveškem v marcu je bila električna.

Za visoko prodajo električnih vozil je zaslužna tudi država, ki obljublja, da bo nadaljevala visoke davčne olajšave za električna vozila vse do leta 2017.

Komentarjev 8
  • maresem 16:34 05.april 2014.

    Ni vprašanje samo mentalitata, pač pa osebni ali družinski proračun.

  • maresem 16:32 05.april 2014.

    za tvojo napredno miselnost je še karjola predobra.

  • Avatar frnazzi
    frnazzi 12:46 03.april 2014.

    Se mi zdi, da tale lumen od Omerzela hodi na privat elektrošoke, zato tudi tako navdušenje nad štromom.