Avto
171 ogledov

Hitro polnjenje na slovenskih avtocestah

Električna polnilnica Andrej Leban
Sistemski operater distribucijskega omrežja SODO, ki je zadolžen za razvoj osnovne javne infrastrukture hitrih polnilnic za električna vozila na slovenskem avtocestnem križu, bo prvi dve hitri polnilnici postavil maja prihodnje leto.

Slovenija ima zelo ugodno geografsko lego in je kot taka s svojo prometno in ostalo spremljajočo ter energetsko infrastrukturo na avtocestnem križu idealen poligon za uvedbo pilotnega projekta vzpostavitve osnovne mreže hitrih polnilnic za polnjenje električnih vozil, je ta teden na dogodku Alternativna mobilnost: kje smo in kam gremo? v organizaciji Centra energetskih rešitev dejal Ivan Zadravec iz SODO.

V okviru projekta bodo v največji možni meri izkoriščali celotno obstoječo infrastrukturo, torej servise za oskrbo vozil z energenti, počivališča in obstoječe električno omrežje. Izbranih in s strani lastnikov oz. najemnikov zemljišč je bilo potrjenih 26 lokacij za postavitev hitrih polnilnic.

Projekt bo dokončan do konca prihodnjega leta

Po Zadravčevih besedah vse aktivnosti v okviru projekta tečejo v skladu z načrtom. Projekt je v fazi priprave javnega naročila za dobavo hitrih polnilnih postaj in za ponudnika storitve polnjenja, usklajuje se sporazum o sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo o črpanju sredstev, usklajuje se tudi konzorcijski sporazum med partnerji v projektu.

Sledile bodo priprave projektnih rešitev za priključitev hitrih polnilnic na javno električno omrežje, izvedba gradbenih in elektromontažnih del, vključitev hitrih polnilnic v sistem napajanja, izvedba testiranj in zaključna poročila in analize ter odprava morebitnih napak in pomanjkljivosti.

Medtem ko naj bi prve polnilnice postavili maja prihodnje leto, je rok za dokončanje projekta 31. december 2015.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.