Avto
456 ogledov

Elipsasta nalepka še vedno obvezna

Nalepka registracija Saša Despot
Hrvaški mediji so se razpisali, da naj bi imeli hrvaški vozniki, ki na registrskih tablicah niso imeli modre nalepke z oznako EU, težave pri prečkanju meje z BiH.

S hrvaškega notranjega ministrstva so nam sporočili, da so tudi sami prebrali novice o težavah voznikov pri vstopu v BiH, a da uradne prijave voznikov niso prejeli. Predstavnik ministrstva nam je dejal, da nekateri vozniki sicer uporabljajo modre nalepke EU na registrskih tablicah, vendar mejni organi ne morejo zahtevati takih oznak, ker jih hrvaška vozila še nimajo. Hrvaški avtomobili naj bi bili z registrskimi tablicami z oznako EU opremljeni do konca letošnjega leta.

Po zagotovilih sogovornika je po določilu dunajske konvencije o cestnem prometu iz leta 1968 za vstop v državo EU dovolj oznaka EU na registrski tablici. Elipsasta nalepka z oznako države na zadku avtomobila, v kateri je avtomobil registriran, pa je obvezna v državah zunaj EU. Nalepka z oznako države mora biti vidna od zadaj, če z vozilom vlečete priklopnik, morate imeti oznako države tudi ob registrski oznaki priklopnika. Črke morajo biti velike najmanj 8 centimetrov in široke najmanj 1 centimeter.

Komentarjev 3
  • Ferluci 07:27 05.avgust 2013.

    Hrvaška banda naj bo raje tiho! Pred leti, ko še ni bilo EU registrskih tablic sem plačal kazen in poslal me je celo nazaj. Carinik na meji je še komentiral, češ da ne spoštujem svoje države!

  • mitjap 00:09 05.avgust 2013.

    najbl mi je smešn k se cela slovenija voz okol (oziroma se je) z oznakam SLO, k so čist nestandardne in nobent tujc razn sosedov mogoče niti ne ve kaj pomen... Oznaka za slovenijo je SVN ali SI

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 14:08 04.avgust 2013.

    Zakaj pa EU ne uvede "EU" elipsaste nalepke za potovanje izven EU, ne pa da je treba met SLO nalepko, ce pa itak ze na tablici pise SLO?