Avto
40 ogledov

ELK je električni športni mercedes

Mercedes-Benz ELK
1/18
Mercedes-Benz/Antonio Paglia Design
Električni superšportniki, kljub temu, da električni avtomobili še niti niso dobro zaživeli na trgu vozil, niso nič novega. Poznamo audi r-8 e-tron, celo Hrvati imajo svojega - rimac concept one. Kako bi bil videti Mercedesov električni model je razkril avtomobiski oblikovalec Antonio Paglia.

Avtomobilski oblikovalec Antonio Paglia si je zamislil električni Mercedesov športni model ELK, ki pa je zaenkrat na ogled zgolj na skicah. Oblikoval je cestno in dirkalno različico električnega športnika, pri kateri izpostavlja posebno oblikovana led prednja žarometa, ki sta postavljeni znotraj maske izdelane iz ogljikovih vlaken. Vpadljiva blatnika in velika kolesa so narejena tako, da izboljšujejo aerodinamiko, enako velja za elemente pri dirkalni različici mercedes-AMG petronas, kjer so posebnost grafični elementi, nova kolesa, veliki prednji spojler, zadnji difuzor in zadnji spojler.

Električni superšportniki

Električni superšportniki so še kako zanimivi. Ob Tesli Motors je pred kratkim zelo drzno prihodnost električnih superšportnih vozil napovedalo ameriško podjejte Faraday Future, kjer sopredstavili koncept FFZero1 z kar 750 kilovatov moči (okoli 1.000 KM).

Faraday Future FFZero1 | Avtor: Faraday Future Faraday Future


Hrvat Mate Rimac je že leta 2012 svetu predstavil koncept električnega superšportnega avtomobila concept one. V vsako kolo je vgradil en elektromotor, skupaj pa premorejo 800 kilovatov moči (1.088 konjskih moči). Energijo črpajo iz baterije z zmogljivostjo kar 91 kilovatnih ur. Vsak od štirih elektromotorjev deluje neodvisno in se vsak po svoje v hipu prilagaja razmeram na cesti.

Rimac Concept one | Avtor: Rimac Automobili Rimac Automobili


Audi R8 e-tron je že serijski. Nemški inženirji so mu namenili 340 kilovatov moči, doseg z enim polnjenjem je do 450 kilometrov. Najvišja hitrost je omejena na 250 km/h.

Audi R8 e-tron | Avtor: Audi Audi

Porsche je nove čase napovedal z konceptom mission E, ki je športnik v pravem pomenu besede, povrhu pa se polni zelo hitro. Gre za štirisedežnika, za katerega v Züffenhausnu pravijo, da lahko pelje do 500 kilometrov daleč. Dva elektromotorja s skupno 440 kilovatov moči (preračunano 598 KM) ga od 0 do 100 km/h poženeta v 3,5 sekunde, do 200 km/h mine le 12 sekund, navajajo pri Porscheju. Akumulator, umeščen med obe osi na dnu avta, je v 80 odstotkih napolnjen že po 15 minutah priklopa na "turbo" polnilnico.

Porsche mission E | Avtor: Porsche Porsche

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.