Avto
1995 ogledov

Elon Musk proti Marsu pošilja avto

Tesla roadster Tesla
Elon Musk bo na Mars poslal električnega tesla roadsterja. Izbrana je tudi že glasba, ki bo med potjo donela iz zvočnikov.

Če bi bil 1. april, bi bila ta novica še logična. V petek je ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX Elon Musk tvitnil, da bodo prihodnji mesec z izstrelišča v Cape Canaveralu proti Marsovi orbiti izstrelili raketo. Šlo bo za nosilno raketo Falcon Heavy, ki naj bi bila dvakrat močnejša od vsega, kar je zmožno trenutno vzleteti z Zemlje. 

"Gotovo bo zelo zanimivo, tako ali drugače," je dodal Musk.

Tesla roadster Avto Tesla ima avto, ki bo zasenčil celo superavte

Kot je še na kratko pojasnil Musk, bo na krovu testne rakete zanimiv tovor: rdeči tesla roadster. Predvajalnik glasbe bo ves čas igral pesem Space Oddity Davida Bowieja. Avto sicer nikoli ne bo vozil po tujem planetu, saj naj bi se tovorna raketa utirila v Marsovo orbito in tam ostala naslednjo milijardo let.

Natančnega dneva izstrelitve Musk še ni sporočil.

Izsttrelitev SpaceX v vesolje | Avtor: EPA EPA

Musk je podjetje SpaceX ustanovil leta 2002 z namenom, da bi močno oklestil stroške izstrelitev tovora in ljudi v vesolje, s čimer bi omogočili kolonizacijo drugih nebesnih teles. Če so ga takrat mnogi imeli še za sanjača, je Muskovo plovilo Dragon, ki ga v vesolje izstrelijo z raketo Falcon, danes že redni "dobavitelj" tovora za Mednarodno vesoljsko postajo. Še več, Musku je prvemu uspelo razviti delujočo tehnologijo, ko raketa po opravljeni nalogi pristane nazaj na Zemlji in jo je mogoče znova uporabiti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 06:12 10.december 2017.

    Se mu že meša. Postaja Musk novi Howard Hughes?