Avto
2128 ogledov

Tesla z največjo izgubo vseh časov

Superpolnilnica Tesla
1/17
EPA
Zadnje finančno trimesečje je bilo za ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesla ena velika katastrofa.

Tesla je v tretjem kvartalu letošnjega leta beležil največjo izgubo v zgodovini podjetja. Težave v proizvodnji so pokvarile načrte o proizvodnji novega avtomobila model 3 so, sporočili iz podjetja.

Glede na poslovno poročilo je imelo podjetje v zadnjem kvartalu kar za 531 milijonov evrov izgube. Lani v enakem obdobju je bila izguba "le" 19 milijonov evrov. Prihodki podjetja so sicer poskočili za 30 odstotkov na 2,57 milijarde evrov. 

V zadnjem trimesečju so pri Tesli kupcem izročili 26.150 vozil, kar je povečanje za 4,5 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani, iz Tesle pa so še sporočili, da so "ozka grla" preprečila načrtovano proizvodnjo novega modela 3.

Tesla Video dneva Avto Tesla S "uničil" 11 najbolj športnih avtov lanskega leta

Pri Tesli, ki ji predseduje milijarder iz Silicijeve doline Elon Musk, naj bi po najnovejših ocenah proizvedlo 5.000 vozil model 3 na teden do prvega trimesečja leta 2018. Cilj so torej zamaknili za nekaj mesecev, kar lahko skrbi skoraj pol milijona kupcev, nekaj jih je tudi iz Slovenije, ki je vplačalo rezervacijo za tesla model 3.

Tesla model 3 | Avtor: Tesla Tesla

Težave z baterijami

Glavna prepreka, s katero se soočajo, so baterije. Zaradi baterij morajo del proizvodnega procesa predrugačiti. Prav zaradi tega so namesto 1.500 vozil izdelali le 260 vozil model 3.

Teslina tovarna baterij Ministrstvo pojasnjuje Avto Tesla v Sloveniji? Le, če nas zamenjajo s Slovaško

Dolgoročen obstoj podjetja je odvisen ravno od vozila model 3, ki v ZDA stane 30 tisoč evrov, kar je dvakrat manj od vozila model S, piše Reuters.

Zaradi slabših poslovnih rezultatov je padla tudi cena Teslove delnice, v sredo je bil padec s petimi odstotki na Wall Streetu kar boleč.

Elon Musk in tesla model X SLOVENSKE TABLICE Avto Registracije vozil junija v Sloveniji: Tesla X, ferrari californija, porscheji 911 ...

Podjetje s sedežem v Pao Altu v Kaliforniji načrtuje leta 2018 proizvesti pol milijona avtomobilov, v glavnem model 3, kar je šestkratno povečanje v primerjavi z letom 2016.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.