Avto
16 ogledov

En cent je malo, 17 odstotkov pa ne več

Prometno dovoljenje Saša Despot
Kamen na kamen palača, cent na cent pogača. Vlada je popravila, seveda navzgor, nekatere cene materialov, za katerega med registracijo oziroma njenim podaljšanjem plača lastnik vozila.

Celjski Cetis si je kot edini ponudnik na javnem razpisu januarja zagotovil nov posel državo oziroma z Ministrstvom za infrastrukturo in prostor, na katerem so iskali ponudnika s področja "oblikovanja, izdelave in dobave javnih listin s področja prometa." 

Z včerajšnjim dnem je stopil v veljavo nov cenik za tiskovine, obrazce in tablice ob registraciji vozil, na katerem pa so nekatere cene popravljene navzgor. Na ministrstvu poudarjajo, da se spreminjajo samo cene nekaterih tiskovin s področja prometa, ki so  bile "dogovorjene na podlagi sklenjene krovne pogodbe in aneksa h krovni pogodbi o izvedbi javnega naročila," medtem ko cene storitev, ki se plačujejo z upravno takso, ostajajo nespremenjene. Da je postopek registracije vozila dražji, torej lastnik praktično ne bo opazil, a ...

Malce tu, malce tam

Medtem ko denimo cena registrskih tablic ostaja nespremenjena, pa je viden skok v ceni pri ovitkih in pri parkirnih kartah za invalide. Slednje so dražje za 11 odstotkov, medtem ko je vsak ovitek, v katerega je vstavljeno prometno dovoljenje, dražji najmanj za 17 odstotkov v primerjavi s starimi cenami in sedaj v tridelni obliki stane 0,06 evra. 0,01 evra dražja tarifa sicer na pogled ni veliko, a glede na dejstvo, da je vsako leto v Sloveniji po podatkih Statističnega urada prvič registriranih najmanj 100.000 vozil, ogromno jih pa mora zaradi sprememb ali zapolnjenosti dovoljenja prejeti novega, končna številka v dodaten prid Cetisu ni več zanemarljiva.

Cetis je od leta 2003 dalje po podatkih Supervizorja z državo sklenil že za 83,3 milijona evrov poslov.

Komentarjev 10
  • spenjac 09:29 09.marec 2015.

    mimogrede še to: če se zviša iz 0,05 na 0,06 je to 20 % zvišanje, ne 17 %... FDV?

  • mymind 08:39 09.marec 2015.

    S tem da bi butast novinar lahko upošteval, da je v tej ceni tudi ali nabava ali stroški proizvodnje, plača ljudi, ko te ovitke delajo, ddv.... namesto da bi se ukvarjali z novinarskim delom, pišejo traparije.

  • Pepe007 08:27 09.marec 2015.

    Zakaj se takega strašnega biznisa niso spomnili brihtni novinarji žurnala? Potem bi mogoče bili profitabilni in jih grdi tuji lastnik ne bi zapustil.