Avto
3636 ogledov

Euro NCAP razbil in pod drobnogled vzel električnega leafa

1/6
Euro NCAP
Pri evropskem konzorciju Euro NCAP so razbili težko pričakovani električni avto nissan leaf.

V Belgiji so preizkusili varnost nissan leafa, električnega avtomobila ustvarjenega za množice kupcev. Avtomobila, ki je bil razglašen za Zeleni avtomobil leta in s katerim Nissan napoveduje revolucijo na področju električne mobilnosti.

Že prva generacija leafa je leta 2011 na testiranjih trčenj evropskega "psa čuvaja" prejela maksimalnih pet zvezdic za varnost. Sedem let kasneje so rezultat z novo, drugo generacijo, ponovili. Leaf je bil prvi avtomobil na testih Euro NCAP, katerega varnost so preizkusili po novem, razširjenem, protokolu za leto 2018. Prvič sploh so preverili tudi zaviranje pred kolesarji, hkrati pa so preizkušali različne scenarije trčenj, v katera so vključeni avtomobili in pešci. Končno oceno določijo tudi na podlagi rezultatov zaščite pešcev v temi oziroma slabši vidljivosti in celo to, kako se sistem za ohranitev vozila na voznem pasu odzove na rob ceste, ki je lahko označen s črto ali pa tudi ne.

 | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

"Zadnje posodobitve testov aktivnih sistemov so osredotočene tako na zaščito potnikov v avtomobilu kot tudi drugih udeležencev v prometu, s katerimi si vozila delijo cesto," je pojasnil generalni sekretar Euro NCAP Michiel van Ratingen, ki je dodal, da želijo, da sistemi za aktivno varnost, ki združujejo številne senzorje, tudi delujejo pravilno.

 | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Novi Leaf je za varnost prejel maksimalno število zvezdic, pet. Prejel je 93 odstotkov možnih točk za varnost odraslih potnikov, 86 odstotkov za varnost otrok, 71 odstotkov točk za zaščito ranljivih uporabnikov cest in asistenčne sisteme.

 

Komentarjev 1
  • Snežinko 15:06 27.april 2018.

    Ena izmed osnovnih napak: prejel je VSEH pet zvezdic. Kar pomeni, da je sistem ocenjevanja neustrezen, oziroma preohlapen. Če bi želeli res natančno in realno oceno bi moralo biti max. število zvezdic v praksi nedosgeljivo. Tako pa ima 80% novih ...prikaži več avtov 5 zvezdic, zdaj pa ti ugotavljaj, kateri je bolj in kateri manj varen. Ne ti meni, da so vsi natančno enako varni... japajade.