Avto
9 ogledov

Evropski avto leta dvojec ampera in volt

Opel ampera Miha Pečoler
Evropski avto leta je postal dvojec opel ampera/chevrolet volt!

V Ženevi so na predvečer pričetka avtomobilskega salona razglasili zmagovalca najbolj prestižnega avtomobilističnega izbora. To sta na podlagi ocen strokovne mednarodne žirije suvereno postala električna chevrolet ampera in chervolet volt, ki se med seboj le malenkostno razlikujeta.

Gre za prvi pravi serijski avtomobil s t. i. range extenderjem. Ampero/volta poganja elektrika, vendar je njuna posebnost vgrajeni bencinski motor, ki poganja generator tudi, ko se baterije izpraznijo. Z enim polnjenjem je tako moč prevoziti prek 500 kilometrov, s čimer daleč prekaša običajne električne avtomobile. Zgolj na elektriko je sicer z enim polnjenjem moč prevoziti do 80 kilometrov, kar pa je za veliko večino dnevnih poti povsem dovolj.

Ampere sicer v Sloveniji še ni, prodaja se bo pričela to pomlad, osnovna cena bo nekaj manj kot 43.000 evrov. Volt pride še nekoliko kasneje.

Amperi/voltu najbližje po točkah je bil volkswagen up!, tretji pa ford focus. Sledili so še citroën DS5, fiat panda, range rover evoque in toyota yaris.

anketa avto leta | Avtor: A. L. A. L.

Pohod elektrike na titulo najboljšega je lani pričel prav tako električni nissan leaf, ki pa ima doseg le nekaj prek 100 kilometrov.

Vi bi izbrali DS5

Če bi nagrade podeljevali vi, bi si naslov, po anketi sodeč, zaslužil prav citroënov družinski križanec, za katerega je glasovalo 28 odstotkov anketiranih.

Focus mu diha za ovratnik s 24 odstotki, športni "malček" iz Range roverja pa bi bil tretji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.