Avto
22 ogledov

Fiat bo na Poljskem odpustil tretjino delavcev

Fiat Kragujevac Fiat
Italijanski proizvajalec avtomobilov Fiat se je s sindikati na Poljskem dogovoril o zmanjšanju števila zaposlenih v svojih tamkajšnjih tovarnah. Od trenutno 4.862 zaposlenih pri družbi Fiat Auto Poland jih bo delo izgubilo 1.450, kot vzrok pa Italijani navajajo upad povpraševanja.

Sindikatom je uspelo število odpuščenih omiliti za zgolj 50, na program presežnih delavcev pa so po mnenju poljskih medijev pristali, ker je Fiat začel namero enostransko uresničevati, kar bi bilo lahko za zaposlene še bolj neugodno.

Največja Fiatova tovarna na Poljskem stoji v mestu Tychy. V koncernu odpuščanja pojasnjujejo z dejstvom, da se je povpraševanje po avtomobilih zmanjšalo. Letos bodo v tovarni izdelali približno 350 tisoč avtomobilov, medtem ko so jih lani 467.700 in v rekordnem letu 2009 več kot 605 tisoč.

Prihodnje leto se bo Fiatova proizvodnja na Poljskem zmanjšala pod 300 tisoč vozil na leto, saj bodo v Tychyju prenehali izdelovati model Panda, ohranili pa proizvodnjo modelov Fiat 500 in Lancia Ypsilon. Več kot 90 odstotkov na Poljskem proizvedenih fiatov je namenjenih za izvoz.

Poljski mediji v poročilih o odpuščanju Fiatovih delavcev na Poljskem izpostavljajo dejstvo, da Fiat hkrati načrtuje investicije v Italiji. Tako naj bi novi model Panda izdelovali v tovarni v Pomiglianu pri Neaplju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.