Avto
10 ogledov

Fiatov vrelec mladosti

Fiat 500 ohranja izročilo predhodnika, sedežna zasnova 2 + 2 ponuja dovolj prost
1/12
Žurnal24 main
Fiat 500 je bil uspešnica še pred začetkom prodaje. Čeprav s svojo obliko vzbuja pozornost kot le malokateri novodobni avtomobil, ima tudi pomanjkljivosti.
 

PLUSI, MINUSI

Plusi: videz, za fiate nekonvencionalen imidž, lega na cesti, vodljivost, (varnostna) oprema.

Minusi: odlagalni prostori, anemičen in glasen motor, velik rajdni krog, zasoljena cena.

Fiat je bil vedno znan po uspešnem trženju številnih modelov, namenjenih mestni uporabi. Širni družini se je pridružil še najmodernejši in v trenutku predstavitve že kultni 500.

Oblika tri metre in pol dolge kombilimuzine je res takšna, da moški in ženske vseh starosti ob pogledu nanjo obračajo glave. Takšna oblika navadno zmanjša prostornost, kar pa so pri Fiatu dobro rešili s sedežno zasnovo 2 + 2, prostora pa je kljub visokemu sedenju dovolj tudi za visokorasle. Voznik bo sicer našel svoj idealni položaj, oteževal pa mu ga bo le po višini nastavljiv volanski obroč. Sredinska konzola je prijetna na pogled, manj na otip. Pri materialih sicer prednjači plastika, je pa videz dobro zakrit z velikim osrednjim delom, ki mu barvo izbere kupec. Izdelava je kakovostna, le pri nekaterih spojih je še videti določeno mero nenatančnosti. Opreme je v osnovi dovolj, želje po dodatkih pa izpolni neskončen seznam doplačil, ki ceno dvignejo v višave.

Notranjost je pisana in radoživa. Le plastika ni videti, kot da bi lahko zdržala tako dolgo, kot je pri originalu. © Jure Tomc

 
Od motorja bi pričakovali več
Za zdaj je v ponudbi najmočnejši 1,4-litrski bencinar, znan iz pande 100HP. Če v njej prepriča, pa v 500 deluje pohlevneje in za kaj več zahteva vrtenje nad štiri tisoč vrtljaji, kjer pa postane nadležno glasen. Menjalnik ima šest prestavnih razmerij, čeprav ne blesti po natančnosti. Tu je še tipka sport, pri kateri otrdi volanski mehanizem in se spremeni delovanje stopalke za plin. Zavore delujejo zanesljivo, podvozje je precej trdo nastavljeno, kar se včasih ne čuti najlepše.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.