Avto
49198 ogledov

"Firbci" dobili lekcijo, ki si jo bodo zapomnili za vse življenje

Youtube
Policijska akcija ob prometni nesreči, ki si jo morate pogledati. Izučila bo marsikaterega "firbca."

"Od kod prihajaš?," nemški policist, ki je na avtocesti zaustavil večji kombi, vpraša voznika. "A, Čeh si? Pridi z menoj, nekaj ti bom pokazal?," policist voznika povabi iz vozila in ga vpraša: "Bi rad videl mrtve ljudi? Bi naredil kakšno fotografijo. Pridi z mano," in ga pošlje nekaj korakov naprej, kjer mu pokaže razbitine vozila, v katerem je mrtev voznik. "Pridi, poglej ga," pove vozniku, ki se vidno upira, da bi usmeril pogled v razbit avto, ki ga je, preden ga je ustavil policist, fotografiral kar med vožnjo.

 | Avtor: Youtube Youtube

"Zakaj nočeš do avtomobila pogledati mrtvega človeka? Saj si ga fotografiral med vožnjo. Pridi, pridi, lahko mu rečeš živijo," ga izziva policist, ki ga nato z ostrim tonom opozori, da bo prejel kazen 128,5 evra, ker je fotografiral vozila v nesreči. "Sram te je lahko," okara policist voznika, ki verjetno podobne lekcije v življenju še ni dobil, nato pa se loti novega voznika, ki je prav tako potegnil iz žepa telefon, da bi fotografiral razbitine vozil.

Ob tragedijah na cesti se vedno najdejo "firbci," ki želijo razbitine vozil ovekovečiti s fotografijami na svojih pametnih telefonih in jih potem celo delijo na socialnih omrežjih. Morda eden najbolj odmevnih primerov, ko so "firbce" pribili na zid, se je zgodil ravno v Nemčiji, ko so mimoidoči začeli oživljati starejšega kolesarja, ki ga je povozil avto, eden pa je raje na telefon posnel, kako se kolesar do zadnjega diha bori za svoje življenje. V Nemčiji so šli dlje od tega, da bi "firbcem" pogled ob prometnih nesrečah zakrivali zgolj s ponjavami, ampak je oviranje dela reševalcev postalo resen prekršek.

Varnostni zastor | Avtor: Dars Dars

Pri nas je Dars leta 2016 uvedel novost proti radovednežem na avtocestah. Gre za zastore, s katerimi so "firbcem" zakrili pogled na posledice nesreče. "Zastori so vsekakor odigrali svoj namen," so ob uvedbi zastorov povedali na Darsu, saj so, dokler niso bili postavljeni nekateri na nasprotnem voznem pasu celo ustavljali avtomobile in fotografirali mesto nesreče. Radovedni vozniki ob nesrečah na avtocestah s počasno vožnjo povzročajo le še dodatne zastoje ali celo nove nesreče, so takrat pojasnili na Darsu.
 

Komentarjev 14
  • Pepe007 11:20 26.maj 2019.

    Zastori ob nesreči so brezveze. Stvari je treba reševati prijazneje do proračuna. Na nasprotni pas se postavi tehnična oprema, ki meri hitrost, kdor neupravičeno upočasni na mestu nesreče, bo nekaj prispeval v proračun. Kadar voznik uporablja telefon se ve, kaj ...prikaži več je, ko fotografsko opremo uporabljajo sopotniki, pa je druga zgodba. Če sprejmemo zakonodajo, da mesto nesreče ni javni prostor, bi se dalo nekaj zaslužiti tudi v tem primeru. Najlažje kar od medijev, ki gradivo objavljajo.

  • maximilian 15:15 25.maj 2019.

    Na cesti po Slo sem cca 70 000 km na leto, pa še nisem videl zastora DARSa ob nesreči, ne pri delih na cesti. Sem pa slišal o tem, da so na DARSu kupili dve neuporabni prikolici za 140 000 ...prikaži več eur namesto zastore po 3000 eur....

  • johny68 10:53 25.maj 2019.

    Ja krivi ste pa vi rumeni mrhovinarji, kateri te pridobljene fotografije potem objavljate. Še vas bi bilo potrebno pošteno oglobiti.