Avto
7 ogledov

Firbec naj ostane doma!!

Nekateri si najbrž včasih želijo, da bi imeli s seboj še fotoaparat, ko se kaj " Žurnal24 main
Dela na cesti so prav posebno veselje v življenju nas voznikov. Takrat smo še posebej dobre volje in se na pot vsakič podamo s prav velikim "nasmehom".

Ob pogledu na novoletno jelko, ki so nam jo nedavno pokazali na televiziji, me je pošteno stisnilo pri srcu. Vedela sem, da to pomeni veliko "veselja" na cesti, ki ga jaz še posebej obožujem. Po eni strani razumem, da je treba ceste vzdrževati, zaradi česar so dela na cesti nujna. Pa vendar se včasih vprašam, če so dela na vseh odsekih tako nujno potrebna.

Sama imam srečo, da se zadnjega pol leta vsak dan vozim po avtocesti, kjer so dela na cesti nekaj povsem samoumevnega. Z deli na cesti pride nova signalizacija, ki jo, če smo pošteni, le redko kdo upošteva. Če pa jo že upoštevaš, se hitro najde dobra duša, ki ti na vse možne načine kaže, da se voziš prepočasi.

Na omenjenem kraku te naše avtoceste so se zdaj odločili, da je potrebno spet preplastiti del avtoceste, ki so ga preplastili nedolgo nazaj. Če mene vprašate, kljub številnim tovornjakom, ki se vsak dan prepeljejo čez ta del, vozišče še ni bilo tako uničeno kot na posameznih delih obvoznice okoli našega glavnega mesta. Ampak dobro, če so se tako odločili, so se tako odločili.

Problem pa nastane zaradi vseslovenske lastnosti, ki pride na dan pri vseh stvareh. Pa naj bo to rojstvo otroka, nov avtomobil, nenavadno dogajanje pri sosedih ali pa dela na cesti. FIRBEC!!! Dela na cesti avtomatsko pomenijo zastoje, daljšo vožnjo v službo in živčne voznike. Zakaj? Ker mora vsak preveriti, kaj se dogaja na gradbišču. Če pa želiš kaj videti, se moraš peljati počasi. In tako se namesto 60 kilometrov na uro voziš 10.

Pregovorna radovednost se na cesti pojavi vsakič, ko se dogaja kaj izrednega. Spomnite se, kaj je bilo, ko ste zadnjič stali v koloni in se premikali prav po polžje, a vam ni bilo jasno zakaj. Ko ste prišli do kraja "dogodka", ste videli dva avtomobila, lepo umaknjena na stran, oba malo opraskana in ugotovili, da ste izgubili pol ure, ker je ljudi mučila radovednost.

Velikokrat si zjutraj, ko stojim v koloni in čakam, da se vsi nagledajo stvari, želim, da bi ljudje firbec zjutraj pustili doma in ga pozdravili šele popoldne, ko bi prišli domov. Takrat naj jih zanima, koliko je zrasla sosedova trava in zakaj ima sosedova Pepa spet nov avtomobil. Na cesti pa glejmo naprej in se raje vozimo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.