Avto
44 ogledov

Ford razkriva ali avtonomna vozila "vidijo" v temi

Fordov lidar sistem omogoča samodejno vožnjo v temi Ford
Voznikom je pri vožnji v temi še kako pomembna osvetlitev cestišča. Kako je z avtonomnimi vozili? Preizkus so izvedli pri Fordu, kjer so se z avtonomnim vozilom podali v popolno temo brez prižganih žarometov.

Vozilo opremljeno z LiDAR (Light Detection And Ranging) sistemom za svoje delovanje ne potrebuje dnevne svetlobe ali svetlobe, ki jo ustvarjajo žarometi, da bi "videl" v temi.

Večina sistemov s katerimi so opremljena vozila za preizkušanje avtonomne vožnje danes temelji na optičnih senzorjih, ki ne zmorejo vedno dobro "prebrati" stanja na cesti - še posebej to velja v zahtevnih vremenskih razmerah. Tako kot pri Googlu, so se tudi pri Ford odločili, da uporabijo LiDAR sistem. Sistem LiDAR je veliko natančnejši od sistema GPS. Pri Fordu pravijo, da položaj na voznem pasu določi na centimeter natančno, saj oddaja kratke pulze laserske svetlobe, da z njimi več milijonkrat v sekundi natančno zazna okolico in določi razdaljo do predmetov.

Serijski sistemi bodo manjši in zmogljivejši

"Tehnologija, če je pravilno integrirana, krepko presega človekove sposobnosti zmožnosti ocene prometa. In medtem, ko ima LiDAR prav tako težave v težkih vremenskih razmerah (sneg in dež), brez kakršnih koli težav "vidi v temi"," pravi Jim McBride iz Forda in dodaja, da se lahko zato njihova avtonomna vozila ne zanašajo na branje zgolj črtnih oznak cestišča. Vozilu namreč tehnologija v realnem času omogoči ustvarjanje 3D-slike (visoke ločljivosti) vsega, kar ga obdaja.

Uspešno izvedeni test še ne pomeni, da se bodo pri Fordu odpovedali vseh drugih senzorjev, ki jih uporabljajo drugi proizvajalci pri svojih avtonomnih vozilih. So pa pri Fordu že napovedali, da bo nova generacija senzorjev, ki jih bodo vgradili v serijske modele, manjša, hkrati pa bodo omogočali večji doseg (200 metrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.