Avto
22 ogledov

Francozi bodo spet lahko kupovali mercedese

Mercedes Reuters
Najvišji sodni organ v Franciji je ukinil prepoved prodaje vozil znamke Mercedes.


S tem je sodišče ovrglo odločitev francoske vlade, ki je prodajo štirih modelov mercedes prepovedala, ker imajo v klimatski napravi prepovedano hladilno sredstvo.

Sodišče je francoskim oblastem naložilo, da v naslednjih 48 urah omogočijo registracijo vseh mercedesovih vozil v državi, hkrati pa so izrazili "resen sum" o zakonitosti dvomesečne prepovedi prodaje nekaj ključnih modelov prestižne nemške znamke.

Francija je prepovedala prodajo mercedesov razreda A, razreda B, CLA in SL, ki so bili proizvedeni po 13. juniju. Daimler namreč, čeprav je po direktivi Evropske komisije hladilni plin R134a prepovedan za uporabo v novih vozilih v Evropski uniji, sporen hladilni plin še naprej uporablja v svojih vozilih.

Zaradi suspenza prodaje kupci mercedesov v Franciji niso mogli registrirati pet tisoč vozil, prodajalci pa so opozarjali, da je zaradi tega v francoski mreži Mercedesa ogroženih na tisoče delovnih mest.

Daimler je sicer načrtoval, da bo uporabil novo hladilno sredstvo z oznako R1234yf, a se je zaradi testov, ki so pokazali, da se lahko omenjeni plin v primeru nesreče vname, odločili, da vztrajajo pri starem hladilnem plinu. Podobno potezo je storila tudi Toyota.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.