Slovenija
1583 ogledov

Googlov Zemljevid sedaj kot klasična navigacija

Google Maps Žurnal24 main
Google Maps bo odslej prek pametnih naprav uporabniku nudil natančno navigacijo tudi brez povezave z omrežjem in nalaganja podatkov s spleta.

Google je najavil enega največjih korakov naprej pri svoji priljubljeni storitvi Google Maps. V najnovejši različici namreč program omogoča, da si uporabnik že vnaprej na poenostavljen način naloži na telefon karto določenega ozemlja (denimo Slovenije), tako da lahko po potrebi naprava nato pobira podatke neposredno z naprave in ni potrebno imeti mobilnega signala. Na ta način odpade tegoba, ko je signal slab ali pa da bi zlasti v tujini močno narasel račun zaradi uporabe podatkovnega prometa. 

Google Maps je bilo sicer že sedaj moč uporabljati v "off-line" načinu, a je bilo potrebno kar nekaj telovadbe z nalaganjem določnega zemljevida, medtem ko sedaj program lahko deluje podobno kot večina drugih navigacijskih programov, ki imajo na telefon prednaložene potrebne karte z vsemi podrobnostmi, tudi lokacijo podjetij, telefonskimi številkami itd.

Po poročanju BBC sicer nekateri IT strokovnjaki opozarjajo, da lastniki "cenenih" pametnih telefonov od novosti ne bodo imeli veliko, saj da zaradi pomanjkanja notranjega spomina verjetno ne bodo prav radi nalagali Googlovih kart. A pri gigantu pojasnjujejo, da karte določenega območja niso tako požrešne s prostorom. 

Za zdaj novost deluje na napravah s sistemom Android, iOS se bo pridružil "zelo kmalu". 

Obstaja le rahla težava. V slovenski različici Zemljevidov še ni na voljo funkcije za shranjevanje zemljevida nekega območja na telefon.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • alibaba 14:35 15.november 2015.

    Nokia ima zastonj zemljevide in navigacijo Here drive

  • zdrej 13:02 11.november 2015.

    @Esto, sem opazil, ko sem že poslal, brisat pa se ne da komentarja (tudi minuto po poslanem ne :-( . Sicer sem se pa hecal. @care Katerikoli del gmaps je po obstoječem postopku na voljo offline. Če pa ne ...prikaži veče poznaš, pa ti nisem kriv. Uporabljam za preverbo poti, ker se mi na da ubadat z navigacijo. Nisem tako zgubljen človek na terenu.

  • Avatar care
    care 12:34 11.november 2015.

    @zdrej Od kdaj pa dela slovenska karta na off-line? Mislim da se samo nekaj repenčiš namesto bi preveril.