Avto
1 ogledov

Hibridni ferrari

Ferrari 599 GTB fiorano (Foto: Ferrari) Žurnal24 main
Po zadnjih informacijah, ki jih objavlja italijanski Quattroruote, bo Ferrari na avtosalonu v Ženevi predstavil hibridno različico modela 599 GTB fiorano s KERS sistemom iz F1.

Vlade po vsem svetu ustvarjajo pritisk, vezan na zmanjšanje emisije škodljivih plinov. Ena od prvih na udaru je avtomobilska industrija. Ker Evropska unija sprejema vse bolj drastične zakone in omejitve emisij CO2 v atmosfero, so se proizvajalci, kot je Ferrari, primorani prilagoditi novim razmeram. Podjetje iz Maranella je zato svoje inženirje poiskalo kar v ekipi iz formule ena in cestnih dirk ter jim naložilo nalogo, da razvijejo tehnologijo, ki bo zmanjšala porabo goriva ferrarijevih pogonskih agregatov in zmanjšala izpust ogljikovega dioksida v ozračje.

Pri Ferrariju so se že odločili, da tehnologija, ki bo zmanjšala emisije CO2, ne sme hkrati zmanjšati tudi sposobnosti, zato je razvoj za inženirje postal pravi izziv. Že na avtosalonu v Frankfurtu je direktor podjetja Amadeo Felisa najavil, da bodo proizvedli prvi hibridni model s konvencionalnim V12 motorjem. Po zadnjih informacijah bomo kmalu priča hibridnemu konceptu, zasnovanemu na modelu 599 GTB fiorano, ki bo prvič predstavljen marca na avtomobilskem salonu v Ženevi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Koncept bo uporabljal hibridni sistem z regeneracijo kinetične energije – KERS (Kinetic Energy Recovery System), prav takšen, kot so ga v zadnji sezoni uporabljali v dirkalnikih formule ena. Sistem sestavljata litijionska baterija in elektromotor na zadnji pogonski osi. Sistem uporablja avtomatsko Start/Stop funkcijo in regenerativno zaviranje.

Hibridni sistem bo pri modelu 599 privarčeval porabo za okoli 30 odstotkov, tako da naj bi slednja v povprečju iz 27 litrov na 100 prevoženih kilometrov zdrsnila na okoli 17 litrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.