Avto
19081 ogledov

Hrvatje pred Slovenci uvajajo veliko novost na avtoceste

Mini Cooper S Anže Petkovšek Mini Cooper S
Prehitre voznike bodo na hrvaških cestah kmalu pričeli loviti na dva povsem nova načina.

Hrvaški bo morda še prej kot Sloveniji uspela uvedba tehnologije sekcijskega merjenja hitrosti, pa čeprav se s tem v Sloveniji aktivno ukvarjamo že tri leta in pol.

Na hrvaškem upravljalcu avtocestnega omrežja HAC so za spletni portal Index.hr potrdili, da kmalu načrtujejo precejšnje novosti glede umirjanja hitrosti na tamkajšnjih prometnicah. Kot so pojasnili, so prometne nesreče pri njih razmeroma redke, a imajo po drugi strani pogosto zelo hude posledice.

Eden od glavnih vzrokov je previsoka hitrost, zato nameravajo v skladu z njihovim nacionalnim programom o varnosti v prometu in v sodelovanju s hrvaškim notranjim ministrstvom uvesti sistem sekcijskega merjenja hitrosti na posameznih odsekih omrežja. 

Drug ukrep pa bo bolj strikten nadzor hitrosti na nekaterih perečih točkah, kot je bližina delovišč. Prav na takšnih lokacijah so namreč nesreče zaradi hitrosti zelo pogoste. Točke meritev bodo prej ustrezno označili s prometnimi znaki.

Pri HAC trdijo, da napovedani ukrepi niso represivne narave, temveč so namenjeni reševanju človeških življenj. Spominjajo, da takšen način meritev poznajo številne države, kot so Norveška, Nizozemska, Avstrija in Italija.

Pri tem še posebej opozarjajo na zgled Nizozemske, kjer so sekcijsko merjenje na odseku avtoceste E19 med Rotterdamom in Delftom uvedli že leta 2001. Danes tam predpisano hitrost prekorači manj kot odstotek voznikov, število smrtnih nesreč na odseku pa so zmanjšali za več kot 50 odstotkov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Žurnalček 12:18 21.november 2018.

    Pri njih so prometne redke ! Na AC proti ST izven sezone sploh ni prometa , se pravi tudi nesreč ni . Ta AC je izven sezone idealna za dirkanje in to lopovsko bando željno denarja tišči ! Drugače pa ...prikaži več pa imajo na Hrvaškem , če med seboj množiš in deliš vse prometne faktorje, 8 x već smrtnih žrtev kot SLO !

  • maresem 20:11 20.november 2018.

    Itak je Slovenistan največji balkanski sekret, pa še večji bo. Dajmo naši,.. samo da je naš, naš,....

  • Avatar Leon
    Leon 16:09 20.november 2018.

    Kakšni reveži ? O kom govoriš ?