Avto
94 ogledov

Hrvatom že zmanjkalo denarja

Renault zoe Andrej Leban
Uvozniki ekovozil na Hrvaškem se praskajo po glavi, saj ne vedo kam z veliko zalogo vozil, potem ko so ekspresno pošla državna sredsta za subvencije.

Hrvaška je februarja objavila poziv za subvencije vsem, ki so pripravljeni v nakup hibridnega ali električnega avtomobila. Pomoč države južno od Kolpe je bila v primerjavi s slovenskimi subvencijami še posebej radodarna, saj so denimo subvencionirali tudi nakup klasičnega hibrida (4.000 evrov), ne samo priključnih hibridov (6.500 evrov) in električnih avtov (9.150 evrov). Tako je bilo v posameznih primerih dobesedno trapasto kupiti dražjega dizla, če si imel na razpolago precej cenejšega hibrida.

Na razpolago je bilo 1,85 milijona evrov (14 milijonov kun) denarja, kar naj bi po prvotnih napovedih zadostovalo do konca leta. Temu primerno so svoje aktivnosti prilagodili tudi uvozniki avtomobilov in si skušali zagotoviti dovolj visoko zalogo za pričakovano povpraševanje, poroča Jutarnji list.

A se je ponovila zgodba, ki smo ji bili v Sloveniji priča lani, ko so sredstva presahnila nenavadno hitro, že v mesecu in pol. Hrvaški sklad je tako pred dnevi opozoril vse potencialne interesente, da ne morejo več računati na pomoč države in da bo treba za ekološki avto plačati polno ceno.

Tiskarne pa še tiskajo promocijski material

Uvozniki, ki so ostali s polnimi parkirišči hibridnih in električnih vozil, so seveda besni, saj nekateri niso stiskali do konca še niti promocijskega materiala. A očitno bodo morali požreti situacijo in najti kupce prek rednih marktinških akcij. Vseeno pa ostaja vprašanje, kam je lahko tako hitro poniknilo takšna vsota denarja in kateri prodajalci vse so bili v ozadju kalkulacij, morda celo v navezi z uradniki, da so denar tako hitro prekanalizirali v svoje malhe.

V Sloveniji je poziv zua subvencije nakupa ekoloških vozil odprt dva tedna, na voljo pa je rekordni sklad 2,5 milijona evrov. Država za povsem električni avto primakne 5.000 evrov, za priključni hibrid pa 3.000 evrov. Po pričakovanjih naj bi bilo sredstev dovolj do prihodnjega leta. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.