Avto
12 ogledov

Ibiza bogatejša za dva modela

Obe novi izvedbi bodo izdelovali izključno v Seatovi matični tovarni v Martorell Žurnal24 main
Paleta modelov Seatovega modela ibiza je bogatejša za izvedbi cupra in ecomotive. Različici bosta predstavljeni oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu.

Manj kot šest mesecev po predstavitvi nove ibize se bo ta modelska serija razširila še z dvema novima izvedbama, ki ju zaznamujejo na eni strani izrazito športen značaj in na drugi strani okoljevarstvena prizadevanja. Prva je ibiza cupram, pri kateri sta inovativna tehnologija in oblika povezana z značajskostjo in ekskluzivnostjo. Novo ibizo cupro zaznamuje markantni sprednji del, na katerem je tako imenovani “design puščice” še posebej izrazit, še zlasti zaradi novo oblikovanega odbijača, na katerem reže za dovod zraka obkrožajo sredinsko mrežo hladilnika, zaradi vseobsegajočega športnega videza, 17-palčnih litih platišč, poudarjenih bokov, v katerih so vgrajene zadnje luči ter novo zasnovane, sredinsko nameščene trapezoidne izpušne cevi.



Z novim modelom bo premiero doživela povsem nova različica motorja 1.4 TSI, ki razvije moč 132 kW (180 KM) in ki ga vgrajujejo v kombinaciji s 7-stopenjskim avtomatskim menjalnikom DSG s prestavnima ročicama na volanu. Agregat z dvema polnilnikoma se lahko pohvali z bistveno nižjimi izpušnimi emisijami in manjšo porabo goriva, kar gre pripisati majhni gibni prostornini. Oprema novega Seatovega modela poleg serijskega sistema ESP vključuje tudi ABS, TCS + EBA, čelni zračni blazini za voznika in sovoznika, stranski zračni blazini za glavo in prsni koš, funkcijo Hill Hold Control, opozorilno lučko za padec tlaka v pnevmatikah, kromirane dvojne žaromete, sprednji meglenki s funkcijo osvetlitve pri vožnji v ovinek, funkcijo “easy entry” na sovoznikovem sedežu, podvozje tipa CUPRA, športne sedeže tipa CUPRA in aluminijaste pedale.

 
Ibiza ecomotive
Nova ibiza ecomotive bo na avtomobilskem salonu v Parizu predstavljena v prenovljeni podobi in adutom v "žepu", znižanimi emisijami CO2 na samo 99 g/km. Ibiza ecomotive, ki je na voljo v 5-vratni izvedbi in tudi kot sportcoupé, je opremljena z motorjem 1.4 TDI z močjo 59 kW (80 KM) in filtrom za trdne delce, ki nima zaslug le za zmanjšanje izpušnih emisij pod 100 g/km, temveč tudi za zmanjšanje porabe goriva.

Omenimo še posodobljeno programsko opremo za krmilnik motorja ter izboljšave menjalnika in prestavnih razmerij, nove pnevmatike z dimenzijami 175/70 R 14, 14-palčna platišča s kolesnimi pokrovi in – kot že pri predhodnici – zamenjavo rezervnega kolesa z garnituro za popravilo pnevmatik.



Eden od vidikov, ki so ga temeljito preučili s ciljem zmanjšanja porabe goriva in izpušnih emisij, je bila aerodinamika vozila. Tako so realizirali kar nekaj rešitev, na primer novo zaprto sprednjo masko in nov usmernik zraka na zadku, ki prispevata k manjšemu zračnemu uporu, zaradi česar se zmanjšajo tudi poraba goriva in izpušne emisije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.