Avto
2977 ogledov

Išče se slovenski mladi umetnik, ki bo preoblekel revolucionarni BMW

BMW iX Saša Despot
BMW Slovenija vabi mlade ustvarjalce, da uresničijo svojo umetniško vizijo. Med žiranti je tudi šef zunanjega oblikovanja pri BMW Domagoj Djukec.

BMW Slovenija je ob letošnjem praznovanju 50 letnice kulturnega udejstvovanja znotraj skupine, predstavila lokalni projekt RE:DESIGN iX, ki ponuja nove priložnosti za mlade umetnike.

Platforma ustvarjalcem do 35. leta ponuja, da izkoristijo edinstveno priložnost in prijavijo svoje umetniške vizije novega električnega BMW iX, ki predstavlja tehnološkega zastavonošo BMW Group. Prijave potekajo do vključno 18. februarja 2022.

BMW iX Pokljuka Avto Pokljuka: BMW nam je pokazal novi električni paradni model

Kot je poudarila članica žirije Kristina Rutar, je umetnost zrcalo časa in družbe. Povezovanje področja umetnosti in tehnologije pa naraven potek razvoja civilizacije. V času hitrih sprememb sta odgovornost in zanesljivost izjemnega pomena. Pri BMW Group zato verjamejo, da je umetniško udejstvovanje sestavni del naše družbene povezanosti. Spremembe pa potrebujejo tudi nove začetke.
Zato želijo pri BMW Slovenija v sodelovanju s priznanimi obrazi umetniške sfere, z novim projektom postaviti nove fizične meje umetnosti. Zapisali so, da RE:DESIGN iX ponuja nove priložnosti mladim ustvarjalcem. Obenem pa jih na interaktiven in dostopen način vabi, da skupaj s podjetjem soustvarjajo trajnostno prihodnost.

BMW iX | Avtor: BMW BMW

BMW Slovenija tako išče kreativno rešitev, ki bo predstavljala umetniško preobleko novega BMW iX, ki je trajnostni, tehnološki in elektrificiran zastavonoše BMW Group. Umetniška ideja bo tudi fizično aplicirana na vozilo, ki bo letos privabljalo poglede na slovenskih cestah in predstavljalo potujočo razstavo. 

BMW iX Avto Prihaja BMW iX

Tehnologija in umetnost z roko v roki

Da gre za pomemben preplet kulture in tehnologije poudarja tudi članica žirije, Alenka Gregorič, kustosinja za sodobno umetnost, umetniška vodja Cukrarne in Galerije Tobačna, ki bo pri oddanih delih iskala predvsem iskrenost, inovativnost in avtorsko poetiko. Dodaja še, da gre za edinstven projekt, ki mladim ponuja pobeg iz cone udobja in predvsem drzno vabilo k ustvarjanju in postavljanju novih mejnikov na svoji umetniški poti.

BMW iX | Avtor: Žiga Intihar/BMW Žiga Intihar/BMW

BMW kino zaslon v avtomobilu Še letos? Avto BMW predstavlja kino zaslon na zadnjih sedežih!

Izjemni tehnološki napredki dandanes umetnosti ponujajo rešitve, ki jih v zgodovini ni bilo. »Pri natečaju RE:DESIGN iX gre za eno redkih iniciativ visoko tehnoloških podjetij, ki gradi poseben odnos do sodobne umetnosti« projekt pozdravlja slikar Miran Mohar. Prepričala ga bo avtentičnost koncepta in presežni element, ki bo šel prek dekoracije avtomobila in bo postal umetniško delo. 

Umetnica Kristina Rutar v tem prepoznava edinstven izziv za mlade ustvarjalce, ki lahko skozi to svežo priložnost odkrivajo nove likovne izraze na umetniškem in oblikovalskem področju. Akademska slikarka Maša Gala pa vsem sodelujočim svetuje, naj z likovnimi sredstvi izrazijo svoj pogled na trajnostni razvoj, prihodnost mobilnosti in kreativne rešitve ter jih konceptualno povežejo v avtorsko celoto. Poudarja pa tudi, da bo ob sami kreativni ideji pomembna tekstovna utemeljitev koncepta, zakaj je njihovo avtorsko delo povezano z razpisanimi temami, kot so tehnologija, mobilnost in trajnost.

BMW iX | Avtor: BMW BMW

Avto Video: Avtomobili bodo lahko spreminjali barve

Avtor oziroma avtorica zmagovalnega kreativnega predloga poleg fizične aplikacije predloga na vozilo BMW iX in medijske izpostavljenosti v sklopu projekta, prejme tudi denarno nagrado v višini 1.500 evrov. BMW Slovenija bo dodatno nagradila tudi drugi dve najboljši umetniški deli, drugo- in tretjeuvrščeni bosta tako prejela denarno nagrado v višini 500 evrov.

Žirija, v kateri je tudi vodja zunanjega oblikovanja pri BMW Group Domagoj Djukec bo zmagovalno umetniško vizijo javno predstavila v začetku aprila.


 

Komentarjev 3
  • ico8 20:16 10.februar 2022.

    Ta Rusom ukradeni zadnji dizajn njihovega tanka, lahko obleces kakorkoli hoces, pa ne bo pomagalao nic. Pomaga samo stiskalnica na avtoodpadu in nazaj v topilnico.

  • Donna_Curtis 11:16 10.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎