Avto
1602 ogledov

Video: Avtomobili bodo lahko spreminjali barve

1/12
BMW
BMW je na sejmu zabavne elektronike (CES) predstavil novo tehnologijo E Ink Body Wrap. Voznik lahko s pritiskom na gumb zunanjost avtomobila iz črne spremeni v belo barvo.

BMW je z najnovejšim "avtomobilskim ovojem" prekril popolnoma električni iX. Gre pravzaprav za nekakšno črnilo, poimenovali so ga E, ki ponuja možnost spreminjanja barve vozila glede na razpoloženje voznika. Barve kot taka se v resnici ne more spremeniti, saj gre za poseben material (ovoj), ki s pritiskom na gumb prelije iz bele v sivo in črno.

BMW XM koncept XM Avto Najmočnejši serijski M doslej

BMW si je tehnologijo izposodil iz e-bralnikov, kjer lahko bralci izbirajo med belo in črno barvo bralno podlago, ali, kot poudarjajo pri BMW, se lahko uporabnik prilagaja prevladujočim vremenskim razmeram. Ker črni avtomobili absorbirajo več svetlobe, bi lahko bil vaš avto pozimi temen, poleti pa bel, s čimer bi bil klimatski sistem v električnem SUV-ju iX manj obremenjen.

 | Avtor: BMW BMW

Črnilo deluje s pomočjo uporabo elektroforetične tehnologije. Ko ga stimulirajo električni signali, se na površju pokažejo različni barvni pigmenti, zaradi česar telo spremeni barvo. Da črnilo spremeni barvo, potrebuje le spodbudo. Spreminjanje barv zahteva le majhno količino energije, da bi vaš avto ostal črn, pa se baterija ne bo izpraznila.

 | Avtor: BMW BMW
 | Avtor: BMW BMW

LTH Castings Avto V Ljubljani bodo ulivali dele za električne BMW-je

Digitalizacija ni omejena le na zaslone

BMW je, da bi dosegel čim boljši učinek, na iX uporabil številne natančno nameščene segmente ePaperja. Uporabili so generativne postopke oblikovanja. S tem so zagotovili, da se segmenti prilegajo obrisom križanca, s tem pa se epaper natančno prilagodi vozilu.

BMW iX M60 BMW novost Avto BMW novost: Najboljše iz treh svetov

“Digitalne izkušnje v prihodnosti ne bodo omejene le na zaslone,” je povedal Frank Weber, vodja razvoja pri BMW. »Vse več bo mešanja resničnega in virtualnega. Z BMW iX flow oživljamo karoserijo avtomobila.”

 | Avtor: BMW BMW

Mini Electric Avto Na testu eden najbolj zabavnih avtomobilov ta hip

Na žalost je ta tehnologija trenutno le "napredni raziskovalni in oblikovalski projekt". Prav tako ni jasno, ali lahko ovojnica prikazuje besede, kot vaš e-bralnik. Pri BMW pravijo, da bi lahko posredoval informacije o stanju napolnjenosti baterije, ali pa bi na parkirišču utripal, da bi ga lažje našli.

Komentarjev 1
  • Lynx46 08:15 07.januar 2022.

    Grd je pa še vedno. Lahko je 100x kameleon če je oblika grda barva ne pomaga... Kam bojo te ledvičke še raztegnali? na streho?? bljak...