Avto
5709 ogledov

Najmočnejši serijski M doslej

BMW XM koncept
1/10
BMW
Model XM je najmočnejši BMW v zgodovini znamke in dokaz, da bo najmočnejša črka na svetu obstajala tudi v elektrificiranem svetu.

BMW je predstavil za zdaj še konceptno podobo modela XM. Gre šele za drugi samostojni avto v zgodovini športne divizije, poleg modela M1 izpred več kot 40 let.

Z modelom XM bodo prihodnje leto počastili 50. obletnico svoje M divizije in bo ekskluzivno na voljo le v tej obliki. Serijska izdelava naj bi stekla konec 2022, avto pa bo postavljen na sam vrh tovarnine palete in bo imel konkurente v takšnih modelih, kot so porsche cayenne coupe turbo S E-hybrid ali audi RS Q8. Izdelovali ga bodo v ZDA, kjer bo tudi njegov poglavitni trg.

BMW XM koncept | Avtor: BMW BMW

Koncept XM še ni povsem električni avto, temveč priključni hibrid. Na novo razvit pogonski sistem M Hybrid združuje motor V8 in zelo zmogljiv elektromotor za skupno sistemsko moč 550 kW (750 KM) in kar 1000 Nm največjega navora. Baterija ima 20 kWh, tako da lahko avto zgolj na elektriko pelje do 70 kilometrov daleč, kar je idealno zlasti za mesta. 

"Oblika BMW Concept XM je merilo ekstravagance BMW M v srčiki luksuznega segmenta," pravi Domagoj Dukec, vodja oblikovalskega oddelka pri BMW. "Ima edinstveno identiteto in uteleša izrazen življenjski slog kot noben drug model v zasedbi BMW."

BMW M3 Competition Zadnji? Avto Vozili smo avto. Ime mu je BMW M3.

Izdelan je na osnovi X7, a ima veliko drznejši slog, delno povzet po modelih X6 in X4, kar bo gotovo spet sprožilo ogromno polemik. XM je seveda prilagojen športni vožnji, a hkrati izžareva tudi suvovsko luksuzno plat. Pod pokrovom lahko pričakujemo ogromno dodelav, kot smo jih vajeni iz ostalih M dodelav in ki omogočajo izbruhe moči ter njene zanesljive prenose na vsa štiri kolesa. O vseh tehničnih skrivnostih pri znamki za zdaj še ne govorijo.

Hibridni pogon iz novega XM predstavlja začetek nove dobe tudi za ostala M vozila, saj je povsem logičen zaključek, da se bo kombinacija V8 in elektromotorjev preselila tudi v druge M vozila višjih kategorij.

BMW XM koncept | Avtor: BMW BMW
BMW XM koncept | Avtor: BMW BMW

BMW XM koncept | Avtor: BMW BMW
BMW XM koncept | Avtor: BMW BMW

BMW XM koncept | Avtor: BMW BMW

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • URIAH HEEP 20:40 01.december 2021.

    Marija bog pomagaj, kake grozote dela BMW. Pa sem zvest tej znamki že več desetletij, ampak očitno bo res potrebno prešaltat na drugo znamko, ker to kar sedaj delajo ni za nikamor. Sploh z temi ogromnimi ledvičkami.

  • sam1 13:47 30.november 2021.

    Glede na to,kakšne omejitve in gužve so po cestah,je izdelava takšnih vozil podobna nekemu samskemu osebku,ki si samo zase zgradi stolpnico,čeprav mu zadostuje že garsonijera.....