Avto > Iz druge roke
59300 ogledov

Ti avtomobili največkrat obstanejo ob cesti

avto cesta rdeči trikotnik okvara Profimedia
Kot vsako leto, je nemški avtomobilski klub ADAC tudi letos pripravil poročilo o posredovanju svoje službe za pomoč na cesti.

Lani so na nemških cestah opravili več kot 3,7 milijona intervencij zaradi odpovedi avtomobilov na poti, kar je več kot 10 tisoč posredovanja na dan. Podatke o 113 modelih osebnih avtomobilov 25 znamk so ocenili in na njihovi osnovi izdelali statistiko zanesljivosti vsakega modela posebej.

AMZS pomoč na cesti Rabljeni avtomobili Avto Rabljeni avtomobili brez velikih okvar

Čeprav karakteristike večine modelov lahko precej odstopajo glede na modelno leto in stopnjo opremljenosti ali vrsto motorja, kljub temu izstopajo določeni modeli, ki redko odpovejo na poti in drugi, ki pogosto obstanejo.

Okvara na cesti | Avtor: Shutterstock Shutterstock

vw polo TGI Avto Presenečenja meritev izpušnih plinov

Malčki so zanesljivi, a ne vedno

V zadnjem letniku so se za posebej zanesljive izkazali modeli nemških premiumskih proizvajalcev. Audijevi, BMW-jevi in Mercedesovi modeli so se namreč najbolje odrezali. A tudi med njimi so izjeme. Mercedes razreda E starejših letnikov se je namreč izkazal kot avtomobil z veliko okvarami, predvsem težavami s komponentami, kakršne so zaganjalniki, vžigne ključavnice in akumulatorji, težave pa je povzročal tudi volanski sklop. Šele z obdobjem 2013/2014 so se zadeve začele spreminjati na bolje.

Okvara avtomobila NOV SEZNAM Avto Najbolj in najmanj zanesljivi avtomobili

Zanesljivi so tudi toyoti aygo in yaris, mitsubishija space star in ASX in predvsem majhni avtomobili. Med najbolj zanesljive se namreč uvrščajo tudi citroën C3, honda jazz, mazda CX-3, renault captur, fiat punto in mini one. A nekateri mestni malčki kljub temu niso tako dobri. Med »limoncami« z veliko okvarami so se namreč znašli smarta fortwo in forfour, fiat 500 in hyundai i20. Nič bolje ni šlo niti velikim družinskim prevoznikom, kakršni so ford S-max, seat alhambra, volkswagen sharan, prav tako pa sta se v tej skupini znašla tudi opla meriva in insignia. Posebno slabo sta se odrezala nissan qashqai in kia ceed (letnika 2011). Pri nissanu je največkrat odpovedal akumulator, pri ceedu pa je bil seznam pogostih okvar precej daljši.

Okvara na cesti | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Najpogosteje odpove akumulator

Avtomobili sicer ob cesti največkrat obstanejo zaradi praznega akumulatorja (41,8 %), ki najpogosteje odpove med petim in šestim letom od nakupa, kar približno tudi odgovarja povprečni življenjski dobi 12-voltnega akumulatorja. Vendar pa akumulator odpove tudi pri marsikaterem novejšem avtomobilu. Vzrok za to je vse več elektronike, ki lahko precej poveča porabo električne energije. 17,4 odstotka avtomobilov je imelo težave z motorjem, 10,6 odstotka pa z elektriko nasploh.

Audi A6 allroad Raziskava Avto Toliko so se zaradi elektronike podražili avtomobili

Poškodbe gum s 7,4-odstotnim deležem sicer ne vzbujajo skrbi, bolj zaskrbljujoče pa je, da se njihov delež povečuje. Pogosto so poškodbe tudi prehude, da bi si lahko voznik pomagal s priborom za popravilo, ki v vse več avtomobilih nadomešča nadomestno kolo.

 

 

Komentarjev 5
 • Avatar Jevvivera
  Jevvivera 01:05 25.maj 2020.

  Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke - B︆︆r︆︆e︆︆d︆︆h︆︆o︆︆t︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

 • SigmundKurnik 21:11 24.maj 2020.

  Nekateri ne razumejo, da mora biti avto redno servisiran in vzdrževan, potem se pa čudijo, če ostanejo na cesti, nazadnje pa bili na servisu pred več leti. Pa kdaj pa kdaj je potrebno tudi olje zamenjat, ne samo dolivat.

 • McClain 11:59 24.maj 2020.

  Pa dobr, mal sreče morš imet, nekateri pa neverjetno smolo z vsem zivim, VW, Audi, ni da ni na vlečnih vozilih,. Jaz prvič ostal za cesto s Fiatom pri 520.000 km. Spusrtila cev za gorivo, 12 evrov/meter stane.