Avto > Iz druge roke
54850 ogledov

Dobra novica za kupce rabljenih vozil

Rabljeni avti Profimedia
Po podatkih tržnega opazovalca DAT, ki jih je nemška tiskovna agencija prejela vnaprej, cene rabljenih vozil stagnirajo že nekaj mesecev. Glavno vprašanje je, kaj se bo dogajajo s cenami v prihodnjih mesecih? Število dni, ki jih v povprečju potrebuje trgovec rabljenih vozil, da proda vozilo, se spet povečuje.

Prvi zgodnji kazalniki kažejo celo v smeri sproščanja, vendar strokovnjaki iz Ostfilderna ne pričakujejo hitrega padca cen. Dobra novica za kupce vozil je, da so po drastičnem dvigu cene rabljenih avtomobilov verjetno dosegle vrh.

Toyota land cruiser Noro dogajanje Avto Noro dogajanje: Rabljeni dvakrat dražji od novega

"Od poletja 2021 so cene rabljenih avtomobilov v vseh segmentih vozil v trendu naraščanja, od aprila letos pa stagnirajo, a hkrati ne padajo," je za Automobilwoche dejal tiskovni predstavnik DAT. Preostanek vrednosti tipičnega tri leta starega bencinskega motorja s 45.000 kilometri na merilnikih je bila v Nemčiji avgusta v povprečju 67,7 odstotka nove kataloške cene. Za primerjavo, junija 2021 je bila vrednost 55,5 odstotka. Pri dizlu je bila vrednost za tri leta star avtomobil s 60.000 kilometri 65,1 odstotka. Junija 2021 je bil preostanek vrednosti 52,8 odstotka.

Rabljeni avti prodaja nakup rabljenega | Avtor: Profimedia Profimedia

Osnovna dejavnost podjetja DAT (Deutsche Automobil Treuhand) je zbiranje in obdelava obsežnih podatkov o motornih vozilih ter proizvodnja in prodaja SilverDAT II, računalniškega informacijskega sistema za izračune popravil in vrednotenje rabljenih vozil.

 

Spletni portal za prodajo rabljenih avtomobilov DoberAvto.si Avto Našli smo pet avtomobilov za študentski žep

25 evrov na dan

Na visoke cene je vplivalo pomanjkanje rabljenih vozil. Dobra novica za kupce rabljenih vozil je, da trgovci z avtomobili ne morejo tako hitro prodati vozil kot v preteklem letu. Tako imenovani dnevi stojišča se že več mesecev ponovno povečujejo. Očitno trgovci rabljenih vozil ne morejo več na hitro prodati po cenah, ki jih predvidijo na začetku. Trgovci z avtomobili se praviloma nagibajo k nižanju cen vozil, ki stojijo dlje. Po podatkih DAT, povprečen dan, ko rabljeno vozilo stoji pri trgovcu, stane okoli 25 evrov.
Na splošno pa trg rabljenih avtomobilov še vedno zaznamuje pomanjkanje vozil, piše Automobilwoche. Od začetka leta je zvezna uprava za motorni promet v Nemčiji naštela 3,8 milijona prenosov lastništva. Od januarja do avgusta je bilo prodanih okoli šestino manj rabljenih vozil kot v enakem obdobju lani. Trenutno prihaja na trg manj mladih rabljenih vozil, to pa zato, ker je bilo v času korona krize izdelanih manj novih avtomobilov, po drugi strani pa se lizinške pogodbe podaljšujejo, ker je novih avtomobilov še vedno premalo. Poleg tega kupci, ki bi dejansko želeli kupiti nove avtomobile, zdaj pogosto odločijo za rabljene avtomobile, ker so se tudi novi avtomobili podražili in imajo lahko tudi zelo dolge dobavne roke.

Volkswagen golf Rabljeni Avto Rabljeni avto: volkswagen golf sedme generacije (2012-2019)

Nasvet pred nakupom rabljenega avtomobila

Preverite račune za popravila, poročila o pregledih, račune za gorivo (pri uporabi kartice za gorivo je tam prikazana kilometrina), datume servisov in vpisane kilometrine vozila v knjižici vozila ali nalepki za zamenjavo olja. Lahko se obrnete na prejšnjega lastnika, ki je vpisan v potrdila o registraciji. Naj pojasni, koliko je imelo vozilo prevoženih kilometrov, ko je bilo prodano. Ne zanašate na podatke, ki vam jih zaupa prodajalec. Večinoma so nezavezujoči. Vztrajajte, da se v prodajni pogodbi pisno navede "dejanska kilometrina“. Na trgu so nove možnosti, med drugim tudi spletna stran za rabljena vozila Doberavto.si, kjer kupec rabljenega dobi tudi pregled dokumentacije pred nakupom rabljenega avtomobila? »Na portalu Doberavto se za zdaj preveri zgodovina vozila na podlagi podatkov iz nacionalnega portala odprtih podatkov Slovenije. Podatki se preverijo avtomatsko in se jih ne da spreminjati,« pojasnjujejo na spletni strani Doberavto.

Rabljeni avtomobili na Doberavto | Avtor: Doberavto Doberavto

Števec Končno! Avto Slaba novica za goljufe, ki prodajajo avtomobile z lažnimi kilometri

Pomanjkanje do leta 2024?

Težko je napovedati, kako se bo trg razvijal, je za Automobilwoche dejal tiskovni predstavnik DAT. A, če bi se razmere v Ukrajini umirile, bi lahko leto 2023 postalo prehodno leto, "v katerem se bo avtomobilska proizvodnja postopoma prebila na raven pred krizo". Vse to se bo na trgu rabljenih vozil poznalo šele leta 2024.

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 08:10 26.september 2022.

    ja no, naj namesto popusta dajo 100l kurilca bodo vse prodali. pa saj ravno v nemčiji jokajo in stokajo in pozivajo ljudi naj si kupijo sveče in podobno kramo in delajo zaloge od wc papirja naprej. ka in potem zmanjka.. ...prikaži več saj bo pr nas tud kmalu, ne bodo okol hodil študentje in ponujal vrečke , bodo hodili mešetarji z avti in jih ponujal.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 07:26 26.september 2022.

    Kdor imaželjo kupit avto z prevrtenimi števci ,samo izberite .da bo iz Nemčije