Avto > Iz druge roke
37863 ogledov

Slaba novica za goljufe, ki prodajajo avtomobile z lažnimi kilometri

Števec Youtube/Siben and Benimon
Uredba Evropske unije iz leta 2017 o zaščiti pred posegi v števce kilometrov v praksi ne živi. Raziskave neodvisnih avtomobilskih klubov kažejo, da je s števcem prevoženih kilometrov še vedno mogoče zlahka manipulirati. Tudi pri novih avtomobilih. Končno so se v goljufije, ki nas vsako leto stanejo milijarde evrov, vključili tudi proizvajalci vozil.

Kot ugotavljajo pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC, je možno za le 50 evrov še danes enostavno prirediti števec kilometrov, tudi pri najnovejših modelih avtomobilov. Nemška policija domneva, da ima vsak tretji rabljeni avtomobil, prodan v Nemčiji, prirejeno število prevoženih kilometrov.

električni avtomobil polnjenje Rabljeni električni v Sloveniji Avto Rabljeni električni v Sloveniji: Neverjetno, koliko so jih prodali v enem mesecu

Goljufi na tak način napihnejo vrednost vozil v povprečju za 3000 evrov in s tem zavajajo kupce rabljenih avtomobilov ali lizinške hiše. Ocenjena skupna škoda v Nemčiji je približno šest milijard evrov na leto. Uredba EU 2017/1151 formalno določa, da je treba sistemsko voditi kilometrino v avtomobilu. Zakon se od septembra 2017 uporablja za nove modele vozil, od septembra 2018 pa za vse nove avtomobile.

Rabljeni avti | Avtor: Profimedia Profimedia

Še vedno pa manjka podatek, kakšna naj bi bila ta zaščita in kateri neodvisni organ bi jo moral preveriti. Rezultat vsega tega - goljufanje se nadaljuje, a ne pri vseh avtomobilih. Med brskanjem po ustreznih spletnih mestih z rabljenimi avtomobili so strokovnjaki ADAC opazili, da to ne velja več za audi A3 (od leta 2020) in VW golf 8 (od konca leta 2019).

Mazda CX-5 Avto Pet dostopnih SUV-jev, ki porabijo manj kot pet litrov

Omenjena modela sta bolje zaščitena pred goljufijami glede števila prevoženih kilometrov. Razlog so novi računalniški čipi s HSM (Hardware Secure Module), ki se uporabljajo za varovanje kilometrine. Volkswagen napoveduje še nove ukrepe za preprečevanje odčitavanja števca kilometrov.

Kaj lahko storite sami?

Vozniki avtomobile, pa naj gre za nove ali rabljene, večinoma menjamo na vsakih tri do pet let, kar pomeni, da se v enem desetletju vsaj dvakrat soočamo z njihovim nakupom. In če kupujemo rabljen avtomobil, se prav tolikokrat soočimo tudi z nevarnostjo, da nas bodo ogoljufali in nam bodo prodali avtomobil, ki je prevozil več kilometrov kot pa navaja njegov števec.

Rabljeni avtomobili na Doberavto | Avtor: Doberavto Doberavto

Leto 2021 je bilo zaradi krize z dobavo polprevodnikov težko tudi za kupce rabljenih avtomobilov, saj so njihovi lastniki oklevali z zamenjavo. Na trgu primanjkuje brezhibnih rabljenih avtomobilov, zato je nevarnost, da bomo kupili takšnega s prirejenim številom kilometrov, še toliko večja. Pri nakupu rabljenega vozila se vedno prepričajte o njegovem poreklu. Pregled na pooblaščenem servisu je veliko cenejši, kot če boste kasneje ugotovili, da podatki o avtomobilu ne ustrezajo tistemu, za kar boste porabili denar.

Toyota land cruiser Noro dogajanje Avto Noro dogajanje: Rabljeni dvakrat dražji od novega

Pred nakupom preverite račune za popravila, poročila o pregledih, račune za gorivo (pri uporabi kartice za gorivo je tam prikazana kilometrina), datume servisov in vpisane kilometrine vozila v knjižici vozila ali nalepki za zamenjavo olja. Lahko se obrnete na prejšnjega lastnika, ki je vpisan v potrdila o registraciji. Naj pojasni, koliko je imelo vozilo prevoženih kilometrov, ko je bilo prodano. Ne zanašate na podatke, ki vam jih zaupa prodajalec. Večinoma so nezavezujoči. Vztrajajte, da se v prodajni pogodbi pisno navede "dejanska kilometrina“. Na trgu so nove možnosti, med drugim tudi spletna stran za rabljena vozila Doberavto.si, kjer kupec rabljenega dobi tudi pregled dokumentacije pred nakupom rabljenega avtomobila? »Na portalu Doberavto se za zdaj preveri zgodovina vozila na podlagi podatkov iz nacionalnega portala odprtih podatkov Slovenije. Podatki se preverijo avtomatsko in se jih ne da spreminjati,« pojasnjujejo na spletni strani Doberavto.

avtomobili s prevrtenimi kilometri | Avtor: carVertical carVertical

Spletni portal za prodajo rabljenih avtomobilov DoberAvto.si Avto Našli smo pet avtomobilov za študentski žep

Slovenija ni na temni strani

Pri platformi za spremljanje zgodovine avtomobilov carVertical so pred časom ugotavljali, da se pogostost prevar s prevrtenimi kilometri od države do države precej razlikuje in ugotovimo lahko, da je v Sloveniji ta pojav celo med najredkejšimi, saj je takšnih avtomobilov le okoli 10 odstotkov. Pri portalu so sicer raziskavi izvedli na podlagi skoraj 900.000 preverjenih zgodovin avtomobilov iz leta 2021.
 

Komentarjev 11
  • Marlene_Summers 13:19 18.september 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače. V prostem času delam 3 ure na dan. ček za več podrobnosti............>>>>>>>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦

  • Matjaz Kampic 11:57 18.september 2022.

    Kupil sem prevrten avto. Volvo V60. Da je temu tako, se je pokazalo ob prvi najavi servisa, ko je šel števec iz 150 na 350.000km. Ima zaščito, od prodajalca sem dobil plačilo odškodnine. Zanimivo je pa to, da tak letnik ...prikaži več in ta model ne obstaja s takimi km, ne na scoutu, mobilu ne avtonetu. Vsi se oglašujejo med 150 in 180.000 km.

  • dusan72 06:10 18.september 2022.

    Slaba novica bo, ko bo pri dokazanem nategu prodajalca minimalna kazen 10 let aresta. Drugače nikoli. Kazen 500€, ko je medtem zaslužil 100X več mu bo bolj kot strošek za malico.