Avto > Iz druge roke
46885 ogledov

Izbrskali smo najboljše avtomobile za 2.000 evrov …

DoberAvto
1/9
AMZS
Na portalu DoberAvto.si smo preverili, katere dobre avtomobile lahko v Sloveniji kupite za dobra dva evrska tisočaka ali manj. Kaj lahko pričakujemo od poceni avtomobilov in na kaj je treba biti pozoren?

Pri avtomobilih za malo denarja se moramo seveda zavedati, da od njih ne moremo pričakovati enakih lastnosti in opreme kot pri novem avtomobilu. A vseeno to še ne pomeni, da je tak avto slab.

preverjanje avta pred prodajo Pogovor z mehanikom Avto Velika napaka, ki jo naredijo številni lastniki avtomobila

Na prvem mestu, to moramo posebej poudariti, je tehnična brezhibnost! Tudi če je avto star petnajst ali dvajset let in se recimo prodaja za petsto evrov, je pri njem najbolj pomembno, da je v takšni kondiciji, da bo lahko opravil tehnični pregled. Govorimo o varnosti in tega se mora zavedati vsak, ki kupuje poceni avto. Zato morajo biti vsi, ki kupujejo avtomobile starejšega letnika in z veliko kilometri pozorni, da je avto resnično tehnično brezhiben, da bo sploh lahko služil svojemu namenu.

DoberAvto | Avtor: AMZS AMZS

Najpogostejše težave pri takšnih avtomobilih se sicer pojavljajo na zavorah in podvozju. Slabo delujoče zavore, zračnost v vpetju koles in počene vzmeti so žal pogost spremljevalec starih avtomobilov. Potem pa je tu še prerjavenje, ki seveda v skrajni obliki ne zagotavlja več trdnosti karoserije. Pred nakupom je zato potrebno preveriti predvsem pragove in most. Če je popravilo zavor ali podvozja nekaj, kar se lahko popravi za zmerno ceno, je strošek popravila avtomobila, ki ga je močno načela rja, neprimerno višji in bo lahko hitro dosegel ali presegel vrednost vozila.

Spletna stran za prodajo rabljenih vozil Doberavto.si Bogata ponudba Avto Najboljši avtomobili za manj kot 5.000 evrov

Strokovnjak izpostavlja...

Janez Kajzar, ki pri AMZS pregleduje avtomobile pred nakupom ali prodajo, izpostavlja še en pomemben del avtomobila: tesnilo motorne glave: »Pred nakupom svetujem, da kupec, ki se zanima za avto starejšega letnika natančno preveri nivo hladilne tekočine. Ta mora biti čista, predvsem pa mora biti njen nivo znotraj meja, ki jih predpisuje proizvajalec. To je tudi označeno na ekspanzijski posodi. Če je tesnilo glave motorja slabo in pušča olje ali če se hladilna tekočina meša z oljem, kar je seveda znak slabega tesnjenja, je to lahko resna težava. Takšna tekočina je motna, spenjena, morda pa je, ko se odvije pokrovček za dolivanje hladilne tekočine, celo ni več mogoče videti. S tem je povezano pregrevanje motorja kar bo 'skrivilo' glavo motorja. Če se te napake takoj ne odpravi, lahko slej ali prej povzroči odpoved celotnega motorja, popravilo pa je drago. Če pa se iztrošeno tesnilo pravočasno odkrije in avto še ni 'zakuhal', je popravilo hitro, stroški pa so obvladljivi.«

DoberAvto | Avtor: AMZS AMZS

Volkswagen polo je v avtomobilskem svetu uveljavljeno ime, saj je na ceste prvič zapeljal leta 1975, torej le dobro leto za golfom,  a je ves čas bolj ali manj ostajal v senci večjega brata, čeprav za njim razen v velikosti ni nikoli zares zaostajal. Tehnika je zato bolj ali manj enaka, a prilagojena manjši velikosti in vlogi majhnega mestnega avtomobila.

Pri avtomobilih, ki stanejo do 2.000 evrov in so zelo iskani predvsem pri mlajših voznikih (študenti, prvi avto, itd) je potrebno upoštevati tudi predvidene stroške rednega vzdrževanja in popravil. Tu je smiselno iskati avtomobile z bencinskimi motorji, ki so enostavneje grajeni in cenejši za vzdrževanje. Pri dizelskih motorjih pa imamo potencialno veliko stroškov, ki so povezani s sistemom dovoda goriva (visokotlačna črpalka za gorivo, vbrizgalne šobe, DPF filter,…). Veliko število prevoženih kilometrov pri takšnih avtomobilih ni nujno razlog, da se od njega obrnemo stran. Če je bil pravilno vzdrževan kilometri sploh niso težava.

DoberAvto Izbrskali smo Avto Top rabljeni, ki porabijo malo goriva

V AMZS voznikom svetujejo naj svoje nakupne odločitve, zlasti pri nakupu rabljenih vozil, še toliko bolj pretehtajo. Pomanjkanje novih avtomobilov namreč vpliva tudi na trg rabljenih avtomobilov, kjer cene prav tako naraščajo. Ker je bila dobava novih avtomobilov v zadnjih dveh letih manjša kot v preteklosti, je trenutno na trgu manj novejših rabljenih vozil. Večje povpraševanje seveda prinaša večja tveganja. Nobena skrivnost ni, da se na trgu rabljenih avtomobilov pojavljajo tudi avtomobili s prevrtenimi kilometri in skritimi napakami, ki jih laik zgolj med površnim ogledom avtomobila zelo težko opazi.

DoberAvto | Avtor: AMZS AMZS

Ko se odločamo za majhen, a še vedno povsem prostoren in vsestransko uporaben avtomobil, ne bi smeli prezreti peugeota 206 ali njegovega naslednika peugeota 207. Predvsem peugeot 206 je v svojem času pritegnil veliko pogledov in se uvrstil med najbolje prodajane avtomobile v Evropi, k čemur je gotovo pripomogla tudi karavanska različica SW, ki je veljala za oblikovni biser svojega razreda.

Pred nakupom preverite zgodovino

Kupcem priporočajo, naj se nakup rabljenega avtomobila začne s pregledom njegove zgodovine, če pa želijo dobiti celovit vpogled v dejansko stanje avtomobila, naj ga temeljito pregledajo neodvisni strokovnjaki v servisnih delavnicah. Takšne preglede izvajajo tudi mojstri v AMZS servisnih delavnicah po vsej Sloveniji. Stranke se lahko odločijo za osnovni oziroma preventivni tehnični pregled, ki stane 30 evrov, ali pa za podroben pregled 100+ kontrolnih točk. Tak pregled traja približno dve uri, stane pa 100 evrov (za člane AMZS 80 evrov). Nanj se lahko stranke naročijo ali v izbranem AMZS centru ali prek brezplačne telefonske številke 080 28 20.

Renault grand scenic Izbrali smo Avto Top rabljeni družinski avtomobili za manj kot 10.000 evrov

Nakup rabljenega avtomobila si lahko kupci olajšajo tudi s pomočjo AMZS portala DoberAvto.si, na katerem je poleg avtomobilov s transparentno zgodovino mogoče iskati še avtomobile z značko AMZS Preverjeno, kar pomeni, da je avto pregledal AMZS strokovnjak, ob oglasu pa je objavljeno poročilo o njegovem dejanskem stanju. Iz poročila o podrobnem pregledu 100+ kontrolnih točk na avtomobilu, ki so ga opravili AMZS strokovnjaki in je pripeto oglasu, so namreč razvidne vse ključne informacije, s katerimi naj bi bil kupec seznanjen, da bo lahko sprejel tehtno odločitev o nakupu.

DoberAvto | Avtor: AMZS AMZS

Ford focus vse od predstavitve prve generacije jeseni 1998 privlači z uspelo kombinacijo limuzinskega udobja in vozne dinamike, ki se je potrdila tudi v vseh generacijah doslej. Zato je vsekakor zanimiv tudi kot rabljen avtomobil, vsekakor tudi v karavanski različici, ki po vozni dinamiki v ničemer ne odstopa od kombilimuzina.

Pri AMZS voznikom svetujejo, naj poskrbijo za redno vzdrževanje obstoječega vozila. Izkušnje kažejo, da je redno vzdrževanje cenejše od popravil, ki nastanejo zaradi pomanjkljivega ali slabega vzdrževanja. Ob tem pa je treba tudi vedeti, da se bomo tudi s tehnično brezhibnim avtomobilom nekoliko starejšega letnika lahko vozili varno in si tako zagotovili več manevrskega prostora pri izbiri in čakanju na avto, ki ga želimo kupiti, pa naj bo ta nov ali rabljen.

4x4 pogon Rabljeni Avto Rabljeni: Pasti pri nakupu 4x4 vozila

Sicer pa je zanimanje obiskovalcev portala DoberAvto.si vse večje, kar dokazuje, da je AMZS s tem portalom kupcem in prodajalcem rabljenih avtomobilov ponudil funkcionalnosti, ki jih ti za bolj varen in s tem tudi brezskrben nakup oziroma prodajo rabljenega avtomobila še kako potrebujejo: transparentnost in prijazno uporabniško izkušnjo. V manj kot letu je DoberAvto.si postal platforma, na kateri lahko vsi, ki kupujejo rabljen ali nov avto, najdejo bogato ponudbo zanimivih vozil.

DoberAvto | Avtor: AMZS AMZS

Hyundai je elantro, oziroma lantro, kot se je tedaj imenovala v Evropi, predstavil leta 1991 in predvsem v drugi leta 1995 predstavljeni generaciji, ki je ponujala ugodno kombinacijo limuzine in kombija z dovolj prostora in solidnimi voznimi lastnostmi za ugodno ceno. Leta 2000 predstavljena tretja generacija je sicer izgubila karavan, pridobila pa prav tako uporabno kombilimuzinsko različico. Tretja generacija elantre je bila tudi kakovostno precej boljši avtomobil, ki je tlakoval pot svojemu uspešnemu nasledniku, leta 2007 predstavljenemu hyundaiu i30.

Spletni portal za prodajo rabljenih vozil Doberavto Nakup rabljenega Avto Najpogostejše ugotovljene napake rabljenih vozil

Poleg vseh prednosti portala za kupce pri AMZS izpostavljajo, da je zelo enostaven tudi vnos oglasa za tiste, ki želijo svoj avto prodati. Že s telefonom lahko v nekaj korakih z vnosom VIN številke vnesejo vse podatke o avtomobilu, ki ga prodajajo, dodajo fotografijo in opis ter določijo ceno. Vsi avtomobili, ki imajo znano zgodovino lastništva in so starejši od štirih let ter registrirani v Sloveniji, pri čemer iz javno dostopnih baz podatkov ni zaznati anomalij pri prevoženih kilometrih, bodo avtomatsko dobili značko AMZS Obetavno.

Pri nakupu avtomobila do 2000 evrov je prav značka OBETAVNO lahko dober kriterij za odločanje o tem ali je avto vreden ogleda in morebitnega nakupa.

AMZS dober avto, pregled avtomobila, servis | Avtor: AMZS AMZS

Komentarjev 3
  • vzev 10:54 09.april 2022.

    Tole tako ni druga, kot prekrito oglaševanje. Toda lahko delate sto reklam na dan, pa bo vsakemu Slovencu še vedno ob nakupu avta, najprej prišel na glavo avto.net in nato mobile.de