Avto > Iz druge roke
35143 ogledov

Katerega družinskega enoprostorca lahko kupite za 10.000 evrov?

Renault scenic xmod Andrej Leban
Skupaj s spletno stranjo specializirano za prodajo preverjenih rabljenih vozil Doberavto smo poiskali družinske enoprostorce do 10.000 evrov. Ena od ugotovitev je, da bo enoprostorec vreden vedno več.

Enoprostorci, nekoč zelo močan avtomobilski razred, so že skoraj izginili z avtomobilskega obzorja. Enoprostorci so nekje od osemdesetih let prejšnjega stoletja uspešno tekmovali s klasičnimi kombilimuzinami in skoraj ni bilo resne avtomobilske znamke, ki jih ne bi imela v svoji ponudbi. A žal je ta uporabna in praktična vrsta avtomobilov v zadnjih letih povsem klonila pod navalom športnih terencev in križancev, zato je večina že izginila z avtomobilskega obzorja. Tako je pregled cenikov prodajalcev v Sloveniji pokazal, da med drugim ni več mogoče kupiti še pred leti zelo priljubljenih modelov kot so ford B-max in C-max, renault espace, renault scenic, prav pred kratkim je tudi C4 slovenskemu kupcu izročil zadnjega C4 grand spacetourerja. Na srečo je izbira na trgu rabljenih enoprostorcev še vedno velika, saj so številni modeli šele pred kratkim zapustili prodajne salone novih vozil.

Golf TDI avtomatik Rabljeni turbodizli Avto Rabljeni turbodizli: TDI, HDI, poznate razlike?

Rabljeni enoprostorci | Avtor: Doberavto Doberavto

Rezervni deli? Bojazen je odveč

Na spletni strani Doberavto smo preverili, katerega enoprostorca dobimo za 10.000 evrov ali manj. Če gledamo nove enoprostorce je izbira v razredu do 15.000 praktično ničelna. Vodja asistenčnega centra pri AMZS Jurija Kočarja smo glede na dejstvo, da so številne znamke ukinile klasične enoprostorce, ki pa jih je možno kupiti na trgu rabljenih vozil, kako bo z dobavami rezervnih delov v prihodnosti. Torej po tem, ko proizvajalci umaknejo določen model iz programa. Je to lahko ovira pri nakupu rabljenega enoprostorca?

BMW 318d touring Serija 3 Avto Kupujete rabljen BMW? Toliko stroškov lahko pričakujete

"Bojazen, da bi zaradi tega, ker nek model ni več v prodajnem programu ostali brez nadomestnih delov za servise ali ostala izredna popravila je povsem odveč. Proizvajalci še leta po tem, ko umaknejo avto iz programa preko svojih servisnih mrež dobavljajo originalne nadomestne dele za vse sklope avtomobila. Prav tako je ponudba in dobava urejena preko proizvajalcev neoriginalnih nadomestnih delov, tako da se ni za bati, da bo nečesa zmanjkalo. Je pa smiselno poudariti, da je za najbolj pogoste avtomobile običajno izbira dosti večja kot za denimo avtomobile, ki se jih je na trgu prodalo malo in so recimo nekako specifični. Pa na koncu se tudi za te najde ustrezen nadomestni del.''

Jurij Kočar, AMZS | Avtor: AMZS AMZS

Da je bojazen res odveč dokazuje tudi cvetoči trg z rabljenimi nadomestnimi deli, ki pa ima seveda svoje posebnosti in zakonitosti ter služi bolj kot rešitev v sili, kot nekaj po čemer posežemo v prvem koraku. 

Rabljeni avtomobili na spletni strani Doberavto Našli smo jih Avto 5 cenovno dostopni rabljeni SUV-jev s štirikolesnim pogonom

Enoprostorci bodo držali vrednost

Tudi pri spletnem oglasniku za prodajo in nakup rabljenih avtomobilov DoberAvto.si pravijo, da zaradi trenda, ki se dogaja med vodilnimi proizvajalci avtomobilov le to ne bo negativno vplivalo na cene rabljenih enoprostorcev, ampak ravno obratno. Redno vzdrževani avto tega segmenta bo držal ceno, saj bo ponudbe na trgu vedno manj. Za takšne avtomobile se bodo našli kupci, bodisi družine ali uporabniki, ki potrebujejo veliko prostora. A pri tem poudarjajo, da se vsi, ki kupujejo rabljen avto čim bolj prepričajo o tem kako je bil avto servisiran, ali ima servisno knjigo ali ostala dokazila, ki izkazujejo ali je bil ob določenem ciklu narejen ustrezni servis z uporabo ustreznih materialov, ki jih predpisuje proizvajalec. Redno in predvsem ustrezno vzdrževanje je namreč osnova, pogoj, da bo tehnika dobro delal še nekaj časa in boste lahko varno in brez pretiranih izrednih stroškov vozili še dolgo.

Rabljeni enoprostorci | Avtor: Doberavto Doberavto

Da boste bolj mirni lahko na portalu DoberAvto.si pogledate ponudbo in najprej preiščete avtomobile z oznako OBETAVNO vozilo. To oznako dobijo oglasi avtomatsko, saj v ozadju tega spletnega oglasnika deluje Avtolog.si – internetna stran kjer lahko na podlagi vnosa VIN številke dobite vse informacije in o lastništvu, ki so na voljo preko javno dostopnih podatkov iz odprte baze podatkov republike Slovenije. Tako boste videli dejansko stanje prevoženih kilometrov, ki so zabeleženi ob rednih tehničnih pregledih in zgodovino lastništva ter seveda vse tehnične podatke o vozilu. Lahko pa avto, ki ga nameravate kupiti pripeljete na preventivni tehnični pregleda na AMZS ali na obsežen pregled vozila pred nakupom kjer vam v servisni delavnici v centrih AMZS strokovnjaki pregledajo celotno vozilo in podajo poročilo. Tak pregled kjer se pregleda vse, od delovanja motorja, vzmetenja, zavor, tekočin do debeline laka in optike podvozja traja dve uri, nanj pa se je potrebno predhodno naročiti.

Poraba Toyota Našli smo jih Avto Pet rabljenih družinskih SUV s porabo manj kot pet litrov

Rabljeni enoprostorci | Avtor: Doberavto Doberavto

Ob vsem tem upoštevajte tudi to, da ima velika večina enoprostorcev turbodizelske motorje z visokotlačnimi sistemi za dovod goriva. Ob nerednem servisiranju ali uporabi nekvalitetnega goriva lahko pride, do hudih poškodb motorja. Zaradi tega je zelo pomembno, da pravočasno zaznamo morebitno napačno delovanje in da imamo pripravljen budžet za izredni preventivni servis (vsaj od 500 do 1000 evrov) s katerim lahko preprečimo ali tudi vsaj delno saniramo morebitne napake. Sodobni motorji so namreč zaradi strogih emisijskih normativov zelo kompleksni, ki bodo dobro in dolgo delovali le v primeru, če so ustrezno servisirani.

Primer zanimivega oglasa za družinskega enoprostorca za 10.000 evrov na DoberAvto.si

Peugeot 5008 1,6 HDi Active
Dizel, 4,7 l/100km
2015 / 195.000 km
84 KW
9.990 €

Rabljeni enoprostorci | Avtor: Doberavto Doberavto

Enoprostorec za 7.500 evrov s sedmimi sedeži in panoramsko streho

Renault Grand Scenic 1.5 dCi BOSE Edition
Dizel, 4,1 l/100km
2014 / 197.200 km
81 KW
7.490 €

Manjši enoprostorec za dobrih 10.000 evrov

Opel Meriva 1,4 Turbo Enjoy
Bencin, 5,9 l/100km
2017 / 47.483 km
88 KW
10.770 €

Komentarjev 2
  • Avatar karjola
    karjola 08:10 18.december 2022.

    Pa dobro kaj imate v glavi?? Slamo?? Kdo ti bo kupoval renoje in pežoje s 200k kilometri 1,5 dci motorji za 10jurjev? Iztrošeni so in blizu konca življenske dobe.