Avto > Iz druge roke
5476 ogledov

Naj bodo kolesa poravnana ali postrani

BMW M3 Anže Petkovšek BMW M3
Vozniki koles svojih avtomobilov na parkirišču pogosto ne poravnamo in jih pustimo obrnjena vstran. Je to v redu ali lahko škodi avtomobilu?

Fotografi avtomobile radi fotografirajo z zasukanimi prednjimi kolesi, saj je tako postavljeni avtomobil na fotografiji videti precej bolj dinamičen. Veliko voznikov sledi temu zgledu in tudi sami na parkiranem avtomobilu kolesa pustijo obrnjena vstran, zato prizor predvsem na mestnih ulicah ni redek.

Izobraževalni center Renault Avto Zato danes v nesrečah umre manj ljudi

Parkiranje z grandland X | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na prvi pogled se takšno početje zdi nenevarno, pač stvar odločitve, in teoretično tudi ni, saj so vpetja koles narejena tako, da se ta sukajo okoli navpične osi. Vendar pa se v praksi zadeve izkažejo za drugačne in pametno je, da prednja kolesa ob parkiranju zravnamo z avtomobilom.

Zakaj ni v redu?

Osnovni argument proti vstran zasukanim kolesom je, da ta izstopajo iz avtomobilske karoserije in za mimoidoče predstavljajo oviro, ob katero lahko med manevri zadenejo drugi vozniki. Vendar ne le vozniki. Zasukana kolesa namreč efektivno zožijo prostor med avtomobili na parkirišču in s tem zožijo tudi morebitni prehod za otroški ali nakupovalni voziček. Zasukano kolo je lahko ovira tudi za vse druge pešce. Le trenutek nepozornosti je potreben, da si na izpostavljeni gumi kdo umaže hlače.

Prtljažnik za kolo Poraba Avto Velika zmota glede položaja koles med prevozom na avtu

Če pustite kolesa zasukana vstran, lahko povzročite celo poškodbe na avtomobilu. V današnjem hektičnem svetu, ko je marsikdo tudi za krmilom avtomobila preveč raztreseno zatopljen v delo ali skrb za potomce na sosednjih sedežih, se lahko zgodi, da voznik preprosto pozabi na zasukani prednji kolesi in spelje ne da bi ju poravnal. Na tesnih parkirnih mestih zato zelo lahko pride do trka s sosednjim vozilom in do nepotrebne škode.

Renault Twingo Electric | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zadeva ima tudi tehnično slabo plat. Prednja prema je res zasnovana za obračanje koles, a ne zato, da ta dolgo časa zasukana ostanejo tudi na mestu. Za nekatere avtomobilske dele to predstavlja celo veliko obremenitev. Kritično obremenjene so predvsem gumijaste manšete. Če je avtomobil parkiran z zasukanimi kolesi je del manšete povsem raztegnjen, drugi del pa skrčen, kar gotovo pripomore k hitrejši obrabi, končno pa guma napoka in neha tesniti. In ko skozi razpoke na manšeti prodre voda, to škodi tudi delom, ki jih ščiti, predvsem homokinetičnim zglobom, ki se praviloma zelo slabo spopadajo z nečistočami.

Kdaj se kolesa vendarle lahko zasuka?

A po drugi strani obstajajo tudi situacije, ko je koristno da kolesa zasukamo vstran, ponekod pa to zapovedujejo celo prometni predpisi. Na številnih strmih cestah je denimo avtomobil ob cesti dobro parkirati tako, da so kolesa zasukana, saj na ta način pločnik služi kot varovalo, ki bo avtomobil ustavilo, če bo odpovedala ročna zavora. Če je avtomobil s prednjim delom obrnjen navzgor, morajo biti kolesa zasukana proti cesti, če pa je obrnjen navzdol, morajo kolesa biti usmerjena proti pločniku.

Pranje umivanje avta Pri pranju Avto Na avtu nikar ne pozabite oprati te površine

Na klancih torej kolesa ustrezno zasukajte, saj bodo avtomobil in drugi udeleženci prometa zato bolj varni, sicer pa jih raje poravnajte, saj bo to dobro tako za druge udeležence prometa kot tudi za vaš avto.

razkužilo v avtu Razkužila Avto Vozimo v avtomobilih nevarne bombe?
Komentarjev 2
  • Toma 09:18 29.junij 2021.

    Pa naj že enkrat naredijo širjša parkirna mesta! Sem zelo velik in že malce v letih, mama pa še bolj. Zato rabimo min 80cm placa na vsako stran, da lahko zlezemo ven. Komu kaj ni jasno?!