Avto > Iz druge roke
18825 ogledov

Napake, ki znižujejo ceno rabljenega avtomobila

Popravilo avtomobila po toči Gregor Prebil
Želite prodati svoj stari avto po najboljši ceni? Kaj povečuje in kaj zmanjšuje ceno rabljenega avtomobila?

Najdražja stvar pri lastništvu avtomobila niso stroški storitev, zavarovanja ali denarja, ki ga porabite za gorivo. Izguba vrednosti je tista, ki vam lahko "odnese" največ denarja. Vendar se lahko ta izguba zmanjša. Dva enaka avtomobila z enako opremo, enakim motorjem in enako stara lahko ob prodaji staneta različno.

Rabljeni avto prevoz Iz prve roke Avto Neverjeten skok cen rabljenih vozil

Cena je odvisna od številnih dejavnikov. Začne se celo pri samem nakupu, ko novi kupci sploh še ne pomislijo na prodajo. Če se odločite za bolj priljubljeno motorizacijo, boljšo opremo, želeno blagovno znamko ali privlačno barvo, boste avtomobil po letih prodali hitreje in donosneje.

Na trgu so nove možnosti, med drugim tudi spletna stran za rabljena vozila Doberavto.si, kjer kupec rabljenega dobi tudi pregled dokumentacije pred nakupom rabljenega avtomobila? Kočar o tem pravi: »Na portalu Doberavto se za zdaj preveri zgodovina vozila na podlagi podatkov iz nacionalnega portala odprtih podatkov Slovenije. Podatki se preverijo avtomatsko in se jih ne da spreminjati.«

Hitrost števec merilnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj zvišuje ceno rabljenega avtomobila pri prodaji?

- Trenutno zaželena motorizacija
- Malo število prevoženih kilometrov
- Garaža
- Dodatna oprema: LED/ksenonski žarometi, usnjeno oblazinjenje, aluminijasta platišča, samodejna klimatska naprava ...
- Samodejni menjalnik
- Znana zgodovina vozila - zasebni lastnik, prvi lastnik, nekadilec, kupljeno v Sloveniji, redni servis, nekarambolirano vozilo
- Veljavna garancija proizvajalca
- Lepa, čista in dobro ohranjena notranjost
- kovinska barva
- Rezervni komplet pnevmatik

Ford Kuga Rabljeni Avto Rabljeni: Tako na lahko vas bodo ogoljufali za nekaj tisoč evrov

Vrednost avtomobila se ne zmanjšuje le s starostjo, ampak tudi glede na to, kako ste vzdrževali vozilo. Če se odločite prodati avto v zanemarjenem stanju, lahko izgubite tudi tisoč evrov. Nasprotno, z ustrezno nego avtomobila boste znatno povečali njegovo vrednost pri sekundarni prodaji in ohranili visoko vrednost. Vendar pa tehnično stanje in praktične ali uporabne lastnosti avtomobila še vedno niso ključni dejavniki, ki bodo vplivali na njegovo prodajno ceno.

Servis Toyota | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj še znižuje ceno rabljenega avtomobila ob prodaji?

- Večja starost vozila
- Veliko število prevoženih kilometrov
- Skromnejša oprema
- če nima klimatske naprave
- če je bil lastnik vozila podjetja, če je bilo vozilo uporabljeno kot taksi, v avtošoli, odsotnost servisne knjižice
- Poškodovana ali zelo obrabljena notranjost
- Neprivlačna barva
- Vsaka poškodba karoserije
- Vsaka mehanska okvara

Spletna dražba vozil Autopoint Na dražbi Avto Na dražbi: Za passata nastavili ceno 1.300 evrov, prodali pa za 6.400 evrov

Pomembno je tudi trenutno stanje na avtomobilskem trgu. Trenutno so rabljena vozila zelo iskana, cene so poskočile tudi do 30 odstotkov. Na trgu novih vozil primanjkuje enoprostorcev, ki so jih SUV vozil že skoraj povsem izrinila. Še vedno pa je bogata izbira enoprostorcev na trgu rabljenih vozil. Od cene je odvisen tudi način prodaje avtomobila, ali ga menjate staro za novo, ga prodajate preko spleta?

Poškodba  avta karoserija praska | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Preprosti nasveti, ki lahko pomagajo ohraniti vrednost vašega avtomobila

1. Dokumentirana zgodovina storitev je daleč najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na tržno vrednost avtomobila. Pomembno je, da redno vpisujete servise v servisno knjigo, shranjujete račune za popravila in zamenjavo delov.

Rabljeni avto prevoz Rabljnei Avto Tri uspešnice s trga rabljenih vozil

2. Pranje karoserije je najboljši način za ohranjanje dobre kondicije vozila in preprečevanje korozije. Prav zunanje kozmetične napake na zunanjosti bistveno vplivajo na prodajno ceno starejšega avtomobila. Primer je tako imenovani zavorni prah, ki se primer na kolutne diske. Vroči delci so še posebej nevarni pri aluminijastih platiščih. Na njih nastane rumenorjav zažgan premaz, ki je posledica dolgotrajnega zanemarjanja diskov.

Pranje avtomobila | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

3. Madeži v notranjosti so jasen znak, da ste avto zanemarjali. Ne bodite presenečeni, da za vaš avto ni zanimanja ali pa zanj potencialni kupci ponujajo manj denarja. Usnjeno oblazinjenje zahteva posebno nego. Vsaj enkrat letno ga je treba temeljito očistiti, ne pozabiti na redno impregnacijo usnja. Pomembno je tudi redno vzdrževanje klimatske naprave. To bo podaljšalo življenjsko dobo in predvsem odpravilo neprijeten vonj, ki ga povzročajo različni mikroorganizmi. Slab Vonj v notranjosti bo odvrnil potencialne kupce. Navadno prezračevanje vozila ali uporaba razpršil ali aromatičnih dodatkov in avtomobilske kozmetike le za kratek čas reši težavo.

4. Težava je lahko tudi pranje umazanega motorja, ki bi ga lastnik avtomobila moral prepustiti strokovnjakom. Zaradi števila elektronskih sistemov pod pokrovom nestrokovno rokovanje in uporaba visokotlačnih naprav ni priporočljiva. Obstaja nevarnost, da bo vlaga prodrla v te naprave in povzročila napake. Dober trud pred prodajo rabljenega avtomobila se lahko konča tudi z veliko težavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.