Avto > Iz druge roke
192513 ogledov

Naša policija razkriva: Lotili se vas bodo, če imate te znamke avto

Kraje katalizatorjev Profimedia
Katalizatorje pri nas kradejo kot srake, a med nemškimi, francoskimi, ameriškimi ali azijskimi modeli imajo tatovi izbirajo predvsem ene.

"Kranjski policisti so včeraj okoli 12. ure obravnavali tatvino katalizatorja s parkiranega avtomobila. Neznanec je lastnika oškodoval za okoli 400 evrov." Tako se glasi zapis iz gorenjske črne kronike 14. februarja. Podobnih zapisov v policijskih poročilih mrgoli.

Kraje katalizatorjev so v porastu. Tudi pri nas. Še več, policija ugotavlja, da so katalizatorji tisti del avtov, ki so se mu tatovi v zadnjem času najbolj posvetili, torej bolj kot platišč s pnevmatikami.

"Mesečno na območju celotne državev povprečju obravnavamo med pet in deset primeri tatvin katalizatorjev, največ takih primerov pa je na območju mesta Ljubljana in sicer na večjih parkiriščih," so za Žurnal24 povedali pri policiji. "Problematika upada in narašča, tako da so tudi meseci, ko ne zaznamo nobene tatvine katalizatorja," dodajajo.

Katalizator Slovenija Avto Kupujejo poceni katalizatorje, potem pa šok na tehničnem pregledu

Zakaj so se tatovi sploh tako specializirali za ta kos izpušnega sistema? "Na območju EU beležimo dva razloga za tatvine katalizatorjev. Prvi je prodaja kot odpadek s ciljem reciklaže plemenitih kovin, predvsem platine in paladija," pojasnjujejo na policiji. Nekatere kovine, ki so potrebne za delovanje katalizatorja, so izjemno drage. Rodij, ki je kot del platine sestavni del katalizatorjev, stane kar 390 evrov - na gram! 

"Drugi razlog pa je tatvina z namenom ponovne uporabe na vozilu, ki ima okvaro katalizatorja in potrebuje menjavo," dodajajo pri policiji. "Originalni novi katalizatorji namreč dosegajo cene tudi tisoč evrov in več."

Zakaj avto potrebuje katalizator?

Katalzator je ključni del prečiščevanja izpušnih plinov v avtu s termičnim pogonom, saj nase veže kar okoli 90 odstotkov vseh škodljivih delcev. Osnovna funkcija katalizatorja je pretvarjanje škodljivih plinov ogljikov monoksid in dušikovih oksidov v ogljikov dioksid, vodo in dušik, ki manj obremenjujejo okolje.

Policija: najraje imajo japonce

Tatvine katalizatorjev so praviloma dobro organizirane. "Veliko storilcev tovrstnih kaznivih dejanj pripada mobilnim organiziranim združbam, ki potujejo po EU in izvršujejo tatvine v večjih mestih ob avtocestah. Kriminalne skupine izvršijo tatvino tekom noči z večjega števila avtomobilov. Zaznavamo pa tudi domače skupine storilcev, ki izvršujejo tovrstna dejanja." 

Tatovi dobro vedo, katere avte se splača napasti. Policisti ugotavljajo, da so bolj na udaru azijske znamke, še posebej pa japonske. Zakaj je tako, pri policiji sicer ne navajajo.

Del odgovora pa bi lahko bil v konstrukcijskih razlikah med azijskimi in evropskimi znamkami. Kot poročajo uporabniki na Redditu, so bile japonske znamke pri izdelavi avtov v pretekolosti bolj "pragmatične" in so zato katalizatorje nameščale tako, da jih je bilo lažje zamenjati. Na drugi strani imajo predvsem nemške znamke katalizatorje nameščene bližje motorju in zato težje dosegljive. Trend katalizatorjev bliže motorjev je sicer danes splošno razširjen.

parkirišče To se je zgodilo Avto Izpoved bralca: Številni lastniki avtomobilov zjutraj začudeni

Katalizator | Avtor: Policija Policija

"Rudarji" na parkiriščih imajo radi tudi suve, saj zaradi višjega odmika od tal lažje sežejo pod njega. Specializirane združbe so sicer dobro pripravljene in avto v nekaj hipih dvignejo s hidravličnimi dvigalkami, z baterijskim rezalnikom odrežejo katalizator in odidejo.

Statistika nemškega avtokluba ADAC ugotavlja, da so kraje zelo pogoste tudi pri nekaterih evropskih modelih. Najbolj so na udaru starejši modeli VW polo, opel astre ter toyote priusa. Med najbolj ciljanimi so še drugi manjši modeli koncerna VW, honda jazz ... V Nemčiji kraje katalizatorjev skokovito naraščajo. 

Se je mogoče kraji katalizatorja na vašem avtu izogniti?

Nasveti za preprečevanje kraje katalizatorjev so podobni, kot pri ostalih primerih kriminala v povezavi z vozili, pravijo pri policiji. Po njihovem mnenju je najbolj učinkovit sistem tehničnega varovanja s senzorjem tresljajev, torej zmogljiv avtoalarm.

Prav tako se tatovi izogibajo zaščitenih parkirišč s kontrolo dostopa in video nadzorom. Lastniki lahko visoke stroške preprečijo tudi z zavarovanjem avtomobila s kritjem tatvine delov.

A kot dodajajo policisti, vsi ukrepi niso mogoči ali smiselni za vsa vozila.

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 8
  • filip1 15:39 18.februar 2023.

    Rešitev je preprosta: policija naj kontrolira tiste, ki odkupijo katalizatorje. Če bi njih bolj preverjali, tatovi ne bi lahko prodali katalizatorje in je pol problema rešeno.

  • Avatar Leon
    Leon 13:02 18.februar 2023.

    Ali to pomeni ,da bo policija poostrila nadzor ? Gotovo ne ! Pač raje surfajo po internetu kot na terenu .

  • Idioti 12:37 18.februar 2023.

    Kaj ko bi Strojanove mal bolj kontroliral !