Avto > Iz druge roke
17341 ogledov

Avtomobilski tatovi so imeli lani eno veliko tarčo

Auto Wallis Ljubljana servis mehanik Andrej Leban
Skrb vzbujajoč trend, ki smo mu bili priča ob nastopu pandemije COVID-19 v svetu in tudi pri nas, je bil porast kraj avtomobilov in avtomobilskih delov.

Spletni portal Carscoop opozarja, da so se leta 2020 kraje avtomobilov v ZDA povečale, katalitični pretvorniki pa so bili glavni cilj avtomobilskih tatov. Čeprav so zdravstvene razmere prisilile ljudi, da so ostali v zaprtih prostorih, pa podatki ameriškega Nacionalnega urada za zavarovalniški kriminal kažejo, da so se kraje avtomobilov leta 2020 v primerjavi s prejšnjim letom povečale za 9,2 odstotka, kar je v ZDA pomenilo skupno 873.080 ukradenih vozil.

Nemški avtomobilski klub ADAC je lani jeseni poročal, da v Nemčiji beležijo večje število kraj katalizatorjev, kot vzrok pa navajajo, da je tarča tatov platina kot zelo iskana surovina v avtomobilski industriji.

Pri nemškem avtomobilskem klubu zato domnevajo, da so tatovi osredotočeni predvsem na platino. Katalizatorje je mogoče reciklirati in nato dobljeno platino ponovno ponuditi proizvajalcem. Prizadeti so predvsem starejši modeli, saj so katalizatorji v teh vozilih lažje dostopni kot v novejših. Avtomobili so brez teh naprav bistveno glasnejši in spremenijo delovanje motorja. Po podatkih, ki jih navaja ADAC, zamenjava katalizatorja stane med 500 in 1000 evrov, vključno z montažo.

parkirišče Avto Avtomobilski tatovi so se začeli spravljati na ogledala

Kalifornija, Teksas in Florida so bile najbolj prizadete ameriške zvezne države. Najpogostejši so bili žrtve tatov lastniki vozil, kot so poltovornjaki Ford in Chevy, pa tudi limuzin znamke Honda.

Opel, katalizator | Avtor: Opel, katalizator Opel, katalizator

Kraja avtomobila ni edino vprašanje, s katerim se morajo spoprijeti ameriški lastniki. V ZDA opažajo predvsem bistveno povečanje kraje katalizatorjev, predvsem na račun visokih vrednosti kovin, ki jih vsebujejo. Skrbi tudi to, kako enostavno je odstraniti katalizator iz vozila. Katalizator je bistveni del nadzora nad emisijami izpušnih plinov avtomobil, brez katalizatorja, pa vozilo ni več tehnično brezhibno, da ne omenjamo povečanja hrupa.

Skrita zaščita katalizatorjev

Tony Nguyen, lastnik podjetja Bayshore Auto v Kaliforniji, je za ameriški medij povedal, da vsak mesec v delavnico dobi okoli deset avtomobilov, ki so jim odstranili katalizator. Večino ukradenih delov prodajo centrom za recikliranje ali neznanim prodajalnam karoserijskih delov, ki jih nato naprej prodajo po ceni med 50 in 250 ameriških dolarjev.

Leta 2020 se je število tatvin katalizatorjev neprestano povečevalo, v povprečju pa so na mesečni ravni v ZDA ukradli 1.203 katalizatorjev, kar je bistveno več kot 282 ukradenih katalizatorjev na mesec v letu 2019.

Prazna pnevmatika in kit za popravilo Policisti razkrili trike Avto Tatovi na avtocestah in počivališčih vse bolj domiselni

Podobno se dogaja tudi po svetu. Na začetku tega meseca so pri britanski Toyoti napovedali, da bodo porabila milijon funtov za dodajanje skritih oznak na več kot 100.000 katalizatorjih, da bi jih lažje prepoznali v primeru kraje, na ta način pa bi tudi lažje pripeljali krajo na sodišče in dokazali kaznivo dejanje.

Tatovi avtomobila keyless | Avtor: Policija Policija

Pandemija covid-19 je pripomogla do zapor in drugih omejitev, zato so so se cene rudarjenja plemenitih kovin, ki se uporabljajo za izdelavo katalizatorjev, povečale. Povečalo se je tudi povpraševanje po katalizatorjih, žrtve kraj pa morajo dolgo čakati na zamenjavo.

Katalizator pomemben del avtomobila

Katalizatorji so sestavni del vseh avtomobilov že od zgodnjih devetdesetih let in se uporabljajo za čiščenje izpušnih plinov. Nevarni ogljikov monoksid (CO) med drugim pretvorijo v ogljikov dioksid (CO2). Pri tem pomagajo surovine, kot je platina. Več kot je nameščene platine, boljše je čiščenje izpušnih plinov, so zapisali pri ADAC-u. Zaradi vse strožjih predpisov o emisijah proizvajalci vozil potrebujejo več te plemenite kovine za izdelavo okolju prijaznejših avtomobilov.

Na drugi strani ima toyota prius kar dva katalitična pretvornika, zaradi česar so med tatovi še bolj zaželene. Kraje katalizatorjev prevladujejo tudi pri tovornjakih in športnih terencih, z večjim odmikom karoserije od tal, kar tatom olajša dostop do katalizatorja.

 

parkirišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zaradi velikega povpraševanja po platini po vsem svetu in Slovenija ni izjema, narašča kraja katalizatorjev vozil. To pravijo pri slovenski policiji.

Ključavnica za kolo Policija svari Avto Pojavile so se organizirane skupine, ki kradejo kolesa

"S pojavom tatvin katalizatorjev v zahodnih državah smo bili najprej seznanjeni z obvestili Europola, in sicer predvsem o naraščajoči problematiki v povezavi z nezakonitimi pošiljkami odpadkov. Del katalizatorjev, ki se nezakonito pošilja po EU, namreč izhaja tudi iz tatvin iz vozil," so lani jeseni za zurnal24.si pojasnili na slovenski policiji. Problematiko tatvin katalizatorjev policija zaznava tudi na območju Slovenije. Mesečno obravnavajo med pet in deset primerov tatvin katalizatorjev na območju celotne države, največ takih primerov pa na območju mesta Ljubljana, in sicer na večjih parkiriščih.

Kako se zaščitimo?

Za lastnike vozil je najbolje, da imajo ključe vozila ves čas na varnem in da izboljšajo povezljivost avtomobila s pametnimi napravami, tako, da ga lahko v najslabšem primeru poskušajo izslediti. Da bi preprečili kraje katalizatorjev, strokovnjaki priporočajo, da vozilo vedno parkirate na varnem območju v zaprti ali zaklenjeni garaži. Ne glede na to je dobro, da tudi pri zavarovalnici preverite, ali zavarovalna polica vključuje tudi krajo katalizatorja.

Avto Avto deli zaradi tatov dobili PIN kode

Mobilne kriminalne skupine

Pojasnili so nam še, da na območju EU beležijo dva razloga za tatvine katalizatorjev. Prvi je prodaja kot odpadek s ciljem reciklaže plemenitih kovin predvsem platine in paladija v katalizatorjih. Drugi razlog pa je tatvina z namenom ponovne uporabe na vozilu, ki ima okvaro katalizatorja in potrebuje menjavo. Originalni novi katalizatorji namreč dosegajo cene tudi 1000 evrov in več. Po podatkih policije veliko storilcev tovrstnih kaznivih dejanj pripada mobilnim organiziranim združbam, ki potujejo po EU in izvršujejo tatvine v večjih mestih ob avtocestah. Kriminalne skupine izvedejo tatvino med nočjo z večjega števila avtomobilov. Policija pa v svojih evidencah ne vodi statističnih podatkov o tatvinah katalizatorjev.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 10:16 27.maj 2021.

    ja preprosto, iz bencina damo stran ciklične oglikovodike, pa ne rabimo katalizatorja. današnji avto ima tako zmogljive senzorje, da obdela vse tud brez dodatkov proti klenkanju, je pa vprašanje za strokovnjake, kako se pozna delež bio goriva v sestavi bencina ...prikaži veča in posledično na delovanje sistema