Avto > Iz druge roke
16966 ogledov

Natočil sem napačno gorivo. Kaj zdaj?

bencinska črpalka, gorivo
Na bencinski črpalki se nam lahko zaradi raztresenosti ali pa iz kakšnega drugega vzroka zgodi, da v avtomobil natočimo napačno gorivo. Prvo pravilo v tem primeru je, da se z avtomobilom ne odpeljemo.

Morda se nam zdi neverjetno, a se dejansko zelo pogosto zgodi, da ljudje v bencinske avtomobile nalijejo dizel ali v dizelske avtomobile bencin. Nikakor se ne jezite na tiste »nerode«, ki se jim to pripeti, saj se lahko med njimi zelo hitro znajdete tudi sami. Dovolj so le utrujenost, vsakdanji stres ali pa le trenutek raztresenosti ali pozabljivosti. Največ voznikov sicer natoči bencin v dizelski avtomobil, saj lastnike bencinskih avtomobilov na napako opozorijo že širše cevi ročk, ki ne gredo v točilno odprtino.

Bencinska črpalka | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Natakanje napačnega goriva v posodo se nam mogoče zdi zelo huda napaka, vendar pa se vse skupaj dejansko lahko izteče brez hujših posledic, če se le napake pravočasno zavemo in se tudi ustrezno odzovemo. V tem primeru bomo sicer imeli nekaj sitnosti in izgubili nekaj časa, znatni pa so lahko tudi dodatni stroški odstranjevanja napačnega goriva iz posode, vendar pa do resne škode lahko pride le, če se z napačnim gorivom odpeljete. Če imate smolo, bo šele v tem primeru lahko prišlo do dragih poškodb motorja.

Bencinska črpalka E5, B7 ... Avto Nove oznake na naših črpalkah, kaj morate vedeti

Bencin v dizelskem avtomobilu

Dokler ne obrnete ključa ali pritisnete zagonskega gumba, vam ni treba biti posebno v skrbeh, saj bo potrebno le praznenje posodo za gorivo. A težave lahko povzročite že, če vzpostavite kontakt in motorja dejansko niti ne zaženete. Ob kontaktu namreč začne delovati črpalka za gorivo, ki zagotavlja zadostni tlak v sistemu vbrizgavanja goriva. Če je v posodi namesto dizla bencin, v sistem potegne tudi tega, kar pomeni, da bo potrebno tudi praznjenje in čiščenje vsega gorivnega sistema.

Če začnete po pomoti točiti bencin v dizelski avtomobil in napako takoj ugotovite, morda ne bo potreben niti poseg in lahko stvar še popravite. Strokovnjaki se namreč načeloma strinjajo, da je v dizelskem gorivo lahko do pet odstotkov bencina, saj v tem primeru še ne povzroči težav. Če ste v posodo torej natočili zelo malo bencina, vam preostane nekaj hitrega računanja in upanje, da je v posodi prostor za dovolj dizla, da lahko ustvarite mešanico z ustreznim razmerjem goriv. Če je prostora dovolj, v posodo le dolijete dovolj dizla, če pa ne, bo potrebno praznjenje.

slovenija 29.04.2010 tankanje goriva, bencin, gorivo, petrol, bencinska crpalka; Dejstva Avto Goriva nikar ne polnite do vrha!

In če vžgete motor, je lahko težav še več. Sodobni dizelski motorji so namreč nabiti s tehnološkimi rešitvami, ki skrbijo za njihovo gospodarnost in majhne izpuste škodljivih snovi, kar pomeni tudi drage visokotlačne črpalke in injektorje goriva z zelo majhnimi tolerancami. Črpalke za gorivo dizel tudi maže. Ker bencin nima enakih mazalnih sposobnosti kot dizel, začne črpalka delovati brez mazanja, in poveča se trenje med notranjimi komponentami, pri katerem nastanejo tudi mikroskopski kovinski opilki, ki lahko zamašijo mikroskopsko majhne luknjice injektorjev in jih pokvarijo. Menjava injektorja pa je zelo draga zadeva. Bencin s svojimi korozivnimi lastnostmi lahko sicer uniči tudi tesnila.

Bencinska črpalka | Avtor: Profimedias Profimedias

Lahko torej povzamemo, da je bolje, da v primeru, ko ste v dizelski avtomobil nalili bencin, čim prej potlačite svoj ponos in takoj zaprosite za pomoč, saj bo trmasto vztrajanje v vožnji lahko vodilo do zelo visokih nepotrebnih stroškov.

hofer črpalka bencin tankanje Pravilnost meritev Avto Testirali so 390 črpalk za gorivo, toliko jih je merilo napačno ...

Dizel v bencinskem avtomobilu

Manj nevarno a kljub temu zelo neprijetno je, če v bencinski avtomobil natočite dizelsko gorivo. Po zagonu motorja bo namreč dizel hitro zapacal svečke in sistem za dovod goriva, kar bo vodilo do nepravilnega vžiga grivne zmesi, če se bo ta sploh vžgala. Motor bo proizvajal veliko dima, se kmalu ugasnil ali pa sploh ne bo vžgal. V tem primeru seveda ne pomaga nič drugega kot čiščenje celotnega sistema.

Tretje gorivo

Zmedo lahko povzroči tudi tretje gorivo, ki je dejansko že postalo stalnica na bencinskih črpalkah. Morda ste med točenjem goriva na pokrovu odprtine za točenje vašega avtomobila že kdaj opazili oznaki E5 ali E10? Ti označujeta vsebnost bioetanola v bencinu, s katerim poskušajo proizvajalci zmanjšati ogljični odtis bencinskih avtomobilov.

Bencinska črpalka Draga napaka Svet Kakšna malomarnost: Iz ročke za dizel tekel bencin!

Sodobni avtomobili so bolj ali manj prilagojeni na to mešanico goriv, kar pa ne velja za starejše modele. Motorji, ki niso kompatibilni z gorivom E10, bodo načeloma sicer še vedno delovali, vendar pa bo gorivo počasi vplivalo na nezaščitena tesnila ter plastiko in kovino ter pospešili obrabo, s tem pa skrajšali tudi življenjsko dobo avtomobila.

Bencinska črpalka | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

 

Komentarjev 7
  • Decko 22:07 14.julij 2020.

    Nabavi kolo

  • mirror 17:34 14.julij 2020.

    Kupi električni avto...

  • kapibara1 15:10 14.julij 2020.

    V Golfa 2 dizel natočil pol bencina.. dotočil še pol dizla pa se vozil in čim večkrat dotakal dizel, da sem delal čim bolj mešanico dizla.. tisto zimo mi dizel NI zmrzoval.. :-)