Avto > Iz druge roke
13824 ogledov

Nov trend? "Rabljeni-novi" avtomobili

Volkswagen dieselgate
V ZDA se dogajajo neverjetne stvari: rabljeni dizelski volkswagni letnikov 2015 in 2016 so spet v prodaji.

Še bolj šokantno je, da kljub svoji starosti dosegajo izjemno visoke cene, saj so precej dražji kot tedaj, ko so bili novi.

Septembra 2015 je dizelska afera v ZDA v temeljih pretresla Volkswagnovo skupino in avtomobilski svet, ko se je izkazalo, da so tedaj močno uveljavljeni dizelski motorji v zrak izpuščali veliko več dušikovih oksidov kot pa so pokazale s programsko opremo prirejene meritve izpušnih plinov.

Volkswagen dieselgate Dieselgate Avto VW pojasnil, koliko je izplačal posameznike zaradi afere dieselgate

Volkswagen touareg | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Škandal je nemškega proizvajalca stal od 30 do 40 milijard evrov, v ZDA pa je moral plačati tudi visoko vsoto za ohranitev ugleda znamke. V nasprotju z Evropo je moral namreč tam od lastnikov odkupiti problematične dizelske avtomobile. Dodatne stroške mu je povzročila tudi logistika, saj so morali stotine avtomobilov parkirati na začasnih parkiriščih. Nekatere so s popravili uskladili z okoljskimi zahtevami, druge pa razgradili.

VW Arteon Shooting Brake Avto Dizelski motor postaja zastarel

Prodajalci, ki so na zalogi še imeli avtomobile letnikov 2015 in 2016 so se lahko odločili, če jih bodo vrnili proizvajalcu ali pa jih bodo popravili. Čeprav se zdi nelogično, so očitno naredili prav tisti, ki se niso odločili, da avtomobile vrnejo proizvajalcu. Po zaključku dizelske afere se je namreč Volkswagen odločil, da v ZDA ne bo več prodajal dizelskih avtomobilov in se bo osredotočil na elektrifikacijo, zato so dizelski volkswagni postali redki, kar je privedlo do neverjetnega preobrata.

VW golf GTI clubsport | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Zakladi na dvoriščih

Portal za prodajo avtomobilov Edmunds namreč ugotavlja, da so se v Volkswagnovi ameriški prodajni mreži pojavili šest let stari skoraj nerabljeni avtomobili, ki dosegajo neverjetne cene.

Emisije Avto Pred petimi leti se je avtomobilizem spremenil za večno

Omenjajo denimo volkswagen touareg sport z manj kot tisoč prevoženimi miljami, ki ga avtohiša Hickory v Severni Karolini ponuja za 73.900 ameriških dolarjev. Da gre za zares neverjetno vsoto pokaže podatek, da so, ko je bil nov,takšen model v ZDA prodajali za dobrih 50.000 dolarjev, celo najdražji touaregi pa so težko segli čez 60.000 dolarjev. In to ni edini primer. V Milwaukeeju stari-novi golf TDI letnika 2015 z 200.000 prevoženimi miljami prodajajo za 41.991 dolarjev, dizelskega beetla pa v Kaliforniji za 52.839 dolarjev. In to velja tudi za številne druge dizelske volkswagne v ZDA.

VW beetle | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Nekateri strokovnjaki sicer opozarjajo, da so te cene prenapihnjene, saj so stari dizelski volkswagni dražji celo od tesle Y, vendar imajo podlago v zahtevah trga.  Številni vozniki tudi onstran Atlantika še vedno cenijo gospodarnost dizelskih avtomobilov in se jim še ne nameravajo odpovedati, tudi če zanje plačajo več.

Poleg tega gre tudi za zanimivo naložbo za prihodnost. Večina dizelskih avtomobilov iz časa afere je namreč končala na avto odpadih, popravili pa so le tiste, pri katerih so si obetali dobiček. Prodajalci, ki se jim dizelskih avtomobilov ni mudilo vrniti Volkswagnu, imajo zdaj na dvorišču prave zaklade. Poleg tega lahko kupcem ponudijo jamstva, torej ti ne kupujejo »mačka v žaklju« in so zato za avtomobile pripravljeni odšteti tudi večje vsote.

Pontiac GTO Avto Avtomobili, ki vam lahko prinesejo dobiček
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.