Avto > Iz druge roke
7292 ogledov

Poznate hladilnike za v avtomobile?

Citroen Berlingo XL Anže Petkovšek Citroen Berlingo XL Flip Camping Box
Huda poletna vročina, s katero se soočamo, nam lahko precej oteži življenje v avtu. Pomoč lahko prihaja tudi v obliki avtomobilskega hladilnika.

Pri nakupu avtomobilskega hladilnika je treba biti previden, saj je treba upoštevati vrsto dejavnikov. In v tem primeru ne velja, da je dražje vedno tudi boljše, ampak je odvisno predvsem od razmer in potreb.

Citroen Berlingo XL Dva v enem Avto Radi kampirate? Našli smo vozilo za vas

Ko izbirate hladilnik za v avtomobil, je torej najpomembnejše vprašanje, kako velik naj bo in koliko prostora zanj je dejansko v vašem avtomobilu, saj nočete, da bi zavzel ves prtljažnik in da za ostalo prtljago ne bi bilo več prostora. Drugo pomembno vprašanje je, če imate v avtomobilu sploh zadosten vir energije zanj in kako lahko do nje dostopate. Imate na voljo le 12-voltno vtičnico, ali pa je morda v prtljažniku na voljo 24-voltna ali celo 230-voltna vtičnica?

avtomobilski hladilnik, hladilna torba, prenosni hladilnik | Avtor: Škoda Škoda

Nenazadnje je pomembno tudi, do kakšnih temperatur bi radi hladili ali zamrzovali vsebino hladilnika in kako dolgo naj bi vam ta neprekinjeno služil. Glede na odgovore na zgornja vprašanja so na voljo štirje osnovni tipi avtomobilskih hladilnikov.

Hladilne torbe

Osnovni tip hladilnika oziroma ohranjevalnika temperature so hladilne torbe, v katerih lahko za omejen čas shranite denimo zmrznjena živila iz trgovine ali pa zgolj hladite sendviče in pijačo. Njihovo delovanje je odvisno predvsem od kakovosti njihove izolacije, shranjenih predmetov in zunanjih temperatur.

hladilnik Magazin Živila, ki ne sodijo v hladilnik

Ko hladilno torbo kupujete, preverite, kakšno izolacijo zagotavlja in kako dolgo v njej ostane hladno. Razlike so lahko namreč znatne, kar velja tako za njihovo ceno in kakovost. Seveda so torbe z boljšo toplotno izolacijo običajno tudi dražje. Poseben je tudi način uporabe, saj v hladilne torbe vstavite že ohlajena ali zamrznjena živila, poleg njih pa tudi hladilne vrečke, ki ste jih pred tem zamrznili.

avtomobilski hladilnik, hladilna torba, prenosni hladilnik | Avtor: Severin Severin

Termoelektrične hladilne torbe

Verjetno so najbolj priljubljena vrsta avtomobilskih hladilnikov termoelektrične hladilne torbe, ki so v trgovinah na voljo za nekaj deset do nekaj sto evrov. Kakovostno termoelektrično hladilno torbo lahko kupite že za 50 do 150 evrov. Takšne torbe sicer ne omogočajo zamrzovanja jedi, omogočajo pa dolgotrajno shranjevanje pri temperaturah, ki so do 20 stopinj nižje od zunanjih temperatur.

hladilnik Zdravje "Celo meso in mleko, ki sta se začela kvariti, nista nujno nevarna"

Vanje shranite že ohlajena živila, ne potrebujete pa hladilnih vrečk. Te lahko vstavite, če želite omogočiti dodatno hlajenje. Dodatna prednost takšnih torb je, da razen ventilatorjev za enakomerno kroženje zraka ne vsebujejo težkih komponent, zato so razmeroma lahke in jih je mogoče brez težav tudi prenašati naokoli. Idealno je, če se napajajo z 12-, 24- ali 230-voltno električno napetostjo.

avtomobilski hladilnik, hladilna torba, prenosni hladilnik | Avtor: Michelin Michelin

Absorpcijski (hibridni) hladilniki

Absorpcijski hladilniki imajo to prednost, da delujejo povsem brez hrupa, saj ne vsebujejo nikakršnih elektromotorjev ali drugih gibljivih delov. Večinoma gre za hibridne modele, ki lahko delujejo na elektriko (ob razmeroma visoki porabi) ali na plin. Takšni hladilniki so dobra rešitev za tiste, ki se radi gibljejo izven avtokampov in daleč od električnih priključkov.

Potovanje z Rimorjevim avtodomom Kaj smo se naučili? Avto Prvič za volanom avtodoma. Kaj smo se naučili?

To je sicer odvisno od modela, zunanje temperature in okolja, a z 2-kilogramsko jeklenko plina lahko absorpcijski hladilnik, ki uporablja hladilni medij, ki absorbira toploto iz hladilne komore in jo odvaja v okolje, deluje tudi več dni.

Takšen tip hladilnika je nekoliko močnejši od termoelektričnih hladilnih torb in vsebino hladilne komore vzdržuje pri temperaturah, ki so dvajset do trideset stopinj nižje od zunanjih. Vendar pa so takšni hladilniki tudi težji in veliko dražji, saj stanejo več sto evrov. Posebno skrb je treba posvetiti tudi njihovi vgradnji in zračenju prostora okoli njih.

Potovanje z Rimorjevim avtodomom | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kompresorski hladilniki

Kompresorski hladilniki so najmočnejši in v glavnem namenjeni profesionalcem. Tehnično so zelo podobni hladilnikom in zamrzovalnikom v naših gospodinjstvih, stanejo pa več sto evrov. Za avtomobilski kompresorski hladilnik ugledne znamke lahko plačate celo  več kot 500 evrov.

Takšni hladilniki učinkovito delujejo tudi  ob visokih zunanjih temperaturah in ne le hladijo, ampak tudi zamrzujejo vsebino. Posamezni modeli lahko v hladilni komori zagotovijo celo temperaturo okrog 20 Celzijevih stopinj pod ničlo. Vendar pa so po drugi strani tudi razmeroma veliki in občutljivi na udarce ter porabijo razmeroma veliko energije.

avtomobilski hladilnik, hladilna torba, prenosni hladilnik | Avtor: Severin Severin

Kakšen hladilnik je torej pravi za vas?

Če bi radi za krajši čas v hladu shranili le nekaj pijače in sendvičev, potem bo dovolj že navadna hladilna torba za nekaj evrov, v katero boste dodali nekaj hladilnih vrečk. Kot univerzalna naprava tudi za nekajdnevne izlete in občasno prenočevanje v naravi bo zadostovala termoelektrična hladilna torba za okoli sto evrov. Če se odpravite na daljšo pot ali taborjenje, pa bo idealna izbira hibridni hladilnik, saj z njim v avtokampu ne boste nikogar motili in ne boste potrebovali niti električnega priključka.

Avtodom Avto Prvič na dopust z avtodomom, to morate vedeti!

Kompresorski hladilniki zares prav pridejo le profesionalnim kuharjem, tovornjakarjem in tistim, ki se z avtodomom odpravljajo na zares dolga potovanja v neznano. Pogosto so z njimi opremljeni tudi avtodomi. Takšni hladilniki so sicer res najbolj učinkoviti, vendar pa tudi najdražji in najbolj težavni, ko gre za njihovo uporabo.

avtomobilski hladilnik, hladilna torba, prenosni hladilnik | Avtor: Guzzanti Guzzanti

Komentarjev 3
  • Michael_Colon 10:27 14.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • dusan72 05:16 14.julij 2021.

    Za potovanja, ki jih povprečen državljan opravi je najboljša klasična, plastična torba. Vanjo poleg hrane in pijače daš že prej zmrznjeni plastenki z vodo in to je to. Za pot, ki ponavadi traja par ur je več kot dovolj. Vse ...prikaži več te igračke na 12V... bereš specifikacije, da hladijo do 18 stopinj pod temperaturo okolice. V prtljažniku, kjer je 30+ stopinj... ne bo na cilju ne pijača hladna, še manj pa meso dobro. Stran vržen denar. Za v kakšno prikolico pa mogoče res klasičen manjši hladilnik.

  • lada 18:20 13.julij 2021.

    kupi toliko, kot poješ pa ne rabiš hladilnika !