Avto > Avto nasveti
9154 ogledov

Prvič na dopust z avtodomom, to morate vedeti!

Avtodom
1/14
Rimor Slovenija
Avtodomarstvo in na splošno kampiranje je tudi v Sloveniji v velikem porastu. Kampiranje, pa čeprav z avtodomom, ki ponuja bistveno več udobja kot šotor, ima svoja pravila, ki se jih je treba držati. Sploh, če ste novinec. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, če se prvič odpravljate na pot z avtodomom. Za najem avtodoma pred bližnjimi počitnicami je še vedno čas, čeprav morate za vrhunec poletne sezone že zelo pohiteti z rezervacijo avtodoma.

Optimalen najem avtodoma je daljši od petih dni, saj je mogoče v tem času ob povprečnih 300 prevoženih kilometrih na dan videti že zelo veliko. Ob daljšem najemu je hkrati dnevna tarifa nižja, pravijo naše izkušnje in nasveti strokovnjakov.

Kampiranje z otroki je zabavnejše tudi, če jih vključite v vsakdanja opravila, k Magazin Kampiranje z otroki

Obrnili smo se na podjetje Izara Hf, kjer izposojajo avtodome znamke Rimor, ki so primerni tudi za začetnike na poti avtodomarstva. Letos so v floto dodali 11 povsem novih avtodomov z letnico 2019. 

Avtodom | Avtor: Rimor Slovenija Rimor Slovenija

»Da, omejitve kilometrov so 400 na dan, nad 10 dni najema, pa je število prevoženih kilometrov neomejeno,« nam je v povezavi z najemom avtodoma pojasnil direktor podjetja Aleš Hrastnik. Vikend najem omejujejo na 1000 kilometrov. V povezavi z omejitvami kilometrov so mišljenja, da je potovanje z avtodomom zabava: »Dopust se običajno začne s prvim vžigom avtodom in ni namenjeno, da bi se najemnik ves čas vozil in pozabil na dopust.«

Luskuzni avtodom galerija Avto Avtodom kot najbolj luksuzna hiša

Avtodomi se med seboj močno razlikujejo. Ločimo avtodome s spalnim nadstreškom, polintegrirane verzije in integrirane, pri katerih tudi prednji del oziroma vozniška kabina postane del bivalnega prostora z možnostjo, da prednja sedeža tudi zasukate. Pri izbiri je treba paziti, da je avtodom dovolj velik. Velja pravilo, da ne izberete prevelikega. 

Kam najemniki potujejo najpogosteje?

Pri Izara Hf pravijo, da imajo najemnike po celi Evropi. Zanimiva je predvsem Italija v predsezoni, Grčija v sezoni. 

Avtodom | Avtor: Rimor Slovenija Rimor Slovenija

Najem je mogoče poceniti tako, da najemnik izbere avtodom glede na svoje dejanske potrebe in število potnikov. Poleg tega je treba imeti v mislih, da velika vozila, denimo za šest ljudi, ne morejo v vsa mestna središča. V toplejših krajih je mogoče tudi v tem letnem času uporabljati kolesa, zato ne pozabite nanje. Z izpitom B-kategorije je mogoče voziti avtodome do skupne mase 3,5 tone. Nekateri namreč presegajo skupno dovoljeno maso 3.500 kilogramov, kar pomeni, da za njihovo vožnjo potrebujete vozniško dovoljenje kategorije C. Začetnikom zaradi zunanjih mer na začetku največ težav povzroča manevriranje na majhnih prostorih in odzivanje vozila v kritičnih okoliščinah.

Avtodom | Avtor: Rimor Slovenija Rimor Slovenija

Avtokampi na Hrvaškem Magazin Obvezna oprema za kampiranje

»Mi vsakemu najemniku svetujemo, naj si izberejo avtodom s toliko fiksnimi - pripravljenimi ležišči, kot je oseb,« so nam odgovorili iz celjskega podjetja, kjer vsem najemnikom ob najemu avtodoma razložijo vse glede delovanja in uporabe avtodoma ob prevzemu ali po želji že prej: »Poskusna vožnja se glede na željo najemnika vsekakor omogoča in je dobrodošla.« Kljub začetnim inštrukcijam imejte pri sebi knjigo z navodili za uporabo. Pred najemom se je dobro pozanimati in tudi v roke vzeti knjigo z navodili za uporabo avtodoma in vanj vgrajenih naprav. Treba je vedeti, kje so vgrajeni ventili za vodo in katerega je treba zapreti, oziroma odpreti, zakaj je stekla voda iz grelnika, ki ga ogreva plin, pozanimajte se, kako je treba pravilno zamenjati plinsko jeklenko, kako se izprazni WC, kje so nameščene varovalke, kam namestiti podpornike, da bo avtodom med bivanjem stabilen ...

Avtodom | Avtor: Rimor Slovenija Rimor Slovenija

Avtodom Avto Z avtodomom tudi v Novo mesto

Vožnja avtodoma je tudi drugačna od vožnje kombija. Avtodomi so višji, širši in običajno daljši, zato je hitrost vožnje običajno nižja, izogibati se je treba vožnji po središčih večjih mest.

Kako se zaščititi pred vlomilci v primeru avtodoma?

Najbolj pomembno je, da se parkira avtodom na mesto, ki je namenjeno prav za ta namen. Tam je vlomov v vozilo zanemarljivo malo. Drugače je pa nujno, tako kot pri vseh vozilih, da dragocene predmete odstranite iz vidnih mest, ki bi lahko zamikale nepridiprave, da vdrejo v vozilo.

Pozanimajte se tudi o vseh dodatnih stroških, poleg najema. V ceno najema niso všteti stroški goriva (pri novih avtodomih računajte na porabo goriva med 11 in 12 litri na 100 prevoženih kilometrov) in cestnine, najemodajalec pa lahko dodatno zaračunava tudi najem posode, polnjenje plina ali čiščenje. Prav tako so lahko visoki penali za pozno vračilo, zato pred najemom dobro preberite pogodbo in preverite zavarovanje.

Avtodom | Avtor: Rimor Slovenija Rimor Slovenija

Hrastnik nam je pojasnili, da so njihovi avtodomi polno kasko zavarovani z asistenco na cesti in dodatkom za rent-a-car, najemnik pa mora očistiti avtodom za sabo v grobem. To pomeni, da končno čiščenje opravljamo sami. Obvezno pa je treba očistiti toaletno kaseto in izprazniti odpadno vodo.

Zelo priporočljiv je tudi tečaj varne vožnje z avtodomom, za katerega pa se po besedah inštruktorja AMZS na Centru varne vožnje na Vranskem, kjer se lahko udeležite tečaja varne vožnje z avtodomom, Danijela Grande, na žalost bolj kot tisti, ki prvič najamejo avtodom, ali pa imajo z njimi malo izkušenj, odločajo predvsem lastniki avtodomov, ki že poznajo določene zakonitosti vožnje velikega in težkega vozila.

Avtodom | Avtor: Rimor Slovenija Rimor Slovenija

Popravilo avtodoma Kako privarčevati? Avto Kako privarčevati pri popravilu avtodoma?

Inštruktor varne vožnje Danijel Granda pravi, da so vozniki avtodomov res sezonski vozniki kot motoristi, vendar pa je problem, da so avtodomi postali podobni tovornim vozilom. »Čedalje težji so. Res je, da so zmogljivi, imajo dobro aerodinamiko, z njimi se lahko peljemo dovolj hitro. Problem pa je, ko se moramo hitro ustaviti ali spremeniti smer. Težave predstavljajo predvsem neizkušenim. Na primer, ljudje se odpeljejo na čudovit alpski prelaz, potem pa se spustijo navzdol in kar naenkrat »zmanjka zavor«. Treba se je zavedati, da je treba pri teh vozilih veliko več zavirati z motorjem kot pa z zavorami, kot pri osebnem avtomobilu,« pravi Granda, ki udeležence tečaja na to redno opozarja.

Avtodom | Avtor: AMZS AMZS

Camp-Let Winter Challenge za silvestrovo polno Avto Kampiranje pozimi? Zakaj pa ne!

V teoretičnem delu in vaji zaviranja posebej opozorijo na pomembnost zavor. Zato je še toliko bolj pomembno, da vozniki avtodomov upoštevajo omejitev hitrosti. »Upoštevajte to. Bolje je priti na cilj kasneje, kot nikoli,« pravi Granda, ki še enkrat opozarja, da se morate zavedati, da vozite vozilo, ki je višje, širše, daljše, manj okretno in manj pregledno. »Če se tega zavedate, bo vožnja z avtodomom užitek,« zaključuje inštruktor varne vožnje.

Karavaning - najboljši način za odkrivanje skritih kotičkov Slovenije!  

 

Avtodom | Avtor: AMZS AMZS

Komentarjev 6
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:39 26.maj 2019.

    Še to naj naučijo te "polžke",da se parkira in prenočuje na urejenih in plačljivih parkiriščih za to sranje,ne pa,da puščajo smeti in svojo svinjarijo na vseh mogočih placih!!