Avto > Iz druge roke
32850 ogledov

Pred takšnim avtomobilom raje pobegnite!

POPLAVA, HRVAŠKA, METKOVIČ Žurnal24 main
Voda zelo slabo vpliva na avtomobil v celoti, saj lahko gre tudi potem, ko je bil popravljan, marsikaj narobe. Toda kako sploh lahko prepoznate poplavljen avtomobil?

Zadnji čas smo bili v Evropi priča obsežnim poplavam, ki so odnesle ali vsaj poškodovale tudi številne avtomobile. Glede na to, da k nam veliko rabljenih avtomobilov prihaja iz Nemčije, in bi se lahko zgodilo, da bi se med njimi znašli tudi takšni, ki so bili poplavljeni in pozneje popravljeni, je dobro vedeti, kako takšen avtomobil sploh prepoznamo. Na prvi pogled namreč to ni tako zelo očitno.

Narava Svet To nas še čaka zaradi podnebnih sprememb

Poplave | Avtor: Epa Epa

Večina nas naivno misli, da avtomobil, ki je bil poplavljen, potrebuje le dobro sušenje in zračenje in veliko časa, da se to temeljito izvede, vendar ni tako. Pri poplavljenem avtomobilu namreč ne gre le za premočeno notranjost, ampak so lahko ne glede na to, če gre za mestnega malčka ali velikega terenca, poškodovane tudi mehanične komponente. Voda lahko namreč slabo vpliva na motor, zaganjalnik, zavore, katalizatorje, električni sistem in še marsikaj drugega.

Lahko je kot tempirana bomba

Nakup poplavljenega avtomobila, na katerem niso temeljito popravili ali zamenjali ključnih komponent je lahko enak nakupu »tempirane bombe«, saj lahko skrite napake na dan privrejo kadarkoli. Kako torej prepoznate poplavljen avtomobil?

Na trgu so nove možnosti za preverjena rabljena vozila, med drugim tudi spletna stran za rabljena vozila Doberavto.si, kjer kupec rabljenega dobi tudi pregled dokumentacije pred nakupom rabljenega avtomobila? Kočar o tem pravi: »Na portalu Doberavto se za zdaj preveri zgodovina vozila na podlagi podatkov iz nacionalnega portala odprtih podatkov Slovenije. Podatki se preverijo avtomatsko in se jih ne da spreminjati.«

Visoka plima v Piranu Avto Avto, ki ga je zalila slana voda, je lahko totalka

Tako kot velja v večini primerov, tudi v tem še toliko bolj velja, da pred nakupom preverite zgodovino avtomobila. Če je bil avtomobil poplavljen, je velika možnost, da je bil tudi odpisan kot »totalka«. Nekateri prodajalci vam lahko poskušajo prodati avtomobil, ki je bil poplavljen, vendar tega ne povedo in vam tudi ne priskrbijo njegove servisne dokumentacije. Pri tem vam bo gotovo v pomoč številka VIN, s pomočjo katere lahko dostopate do podatkov v registrih. A morda je še najboljše, če se avtomobilu brez znane zgodovine sploh izognete.

Poplave na Primorskem | Avtor: Anja Ščuka Anja Ščuka

Preverite elektriko. Če je bil avtomobil poplavljen, je velika verjetnost, da so bile prizadete tudi električne komponente. Preverite, če pravilno delujejo vse luči, prav tako pa tudi električne šipe in druga električna oprema. Če kaj od tega ne deluje, je to razlog za dodatno preverjanje stanja avtomobila.

Plesen in rja

Poglejte, če se v avtomobilu pojavlja vlaga. Nekaterih območij na avtomobilu namreč ni nikoli mogoče popolnoma posušiti. Preverite lahko denimo, če je preproga v prostoru za noge suha in če je pod njo vlažno. Vlažna preproga ali preproga, ki zaudarja po plesni je dober znak, da je bila v avtomobilu iz kakršnegakoli razloga voda. Zatohel vonj po plesni je sploh znamenje prisotnosti vode v avtomobilu.

Če nam voda zalije vozilo, ga ne vžigajmo, temveč odvlečemo do najbližjega servi nasveti Slovenija Vozila v vodi ne vžigajte!

Preverite pojav rje. Na mnogih rabljenih avtomobilih se pojavljajo manjša območja rje, vendar pa ni vedno enaka. Preverite predvsem, če se vam rja zdi konsistentna, kar pomeni, da je nastajala skozi dolgo obdobje uporabe avtomobila, ali pa je njen pojav povečan in naključen. Veliko rje je namreč lahko znak, da je bil avtomobil nekoč v preteklosti poplavljen.

Poplave v Nemčiji | Avtor: EPA EPA

Poglejte tudi pod pokrov motorja. Pod pokrovom namreč lahko najdete velika območja rje, ki lahko nakazujejo, da je bil avtomobil poplavljen. Dobro je, da je z vami pri pregledu avtomobila mehanik, ki bo prepoznal morebitne nepravilnosti na motorju ali zaganjalniku in seveda »kakovost« rje.

Video Avto Video: Tako je videti avtomobilski salon po poplavi

Vžgite motor in vključite gretje. Voda, ki je zastala v sistemu gretja in zračenja namreč lahko povzroči povečano kondenzacijo. Vključite torej gretje in opazujte, če se šipe rosijo, kar je znak vlage v sistemu zračenja.

Takšnega avtomobila raje ne kupite

O tem, kaj svetuje v zvezi z poplavljenim avtomobilom smo vprašali tudi tehničnega inštruktorja pri podjetju GMT Primoža Rožnika, ki pravi, da poplavljenega avtomobila ne bi kupil. Ko je voda enkrat v avtomobilu, se »zavleče« v vse napeljave in je nikoli ni več mogoče odstraniti. Prihaja tudi do oksidacije, poleg tega pa vlaga prodre tudi v tapete. Te je sicer mogoče očistiti, vendar se lahko pojavi plesen, ki je dodatna težava.

Poplavljen avtomobil Avto Do kam lahko sega voda, da vžgemo vozilo?

Takšni avtomobili so zares problematični. Na dolgi rok se namreč lahko pokažejo povsem nestandardne napake, ki jih v drugih avtomobilih ni in ki zahtevajo veliko časa in denarja. Nakupu poplavljenega avtomobila se je torej  dobro izogniti.

Honde uničene v poplavah na Tajskem. | Avtor: Reuters Reuters

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.