Avto > Iz druge roke
4958 ogledov

Rabljeni: Našli smo kabriolete pod 10 tisoč evri

E kabriolet bo zamenjal brezstrešni CLK. (Foto: Mercedes-Benz) Žurnal24
Ste se v prvih poletnih dneh začeli ozirati po avtomobilu z vetrom v laseh? Vas morda zanima zabavni roadster mazda MX-5, bolj mišičasti roadster BMW Z4 ali pa bi raje imeli štirisedežni kabriolet, kakršna sta ford mustang convertible ali mercedes razred C cabriolet?

Na AMZS-jevem portalu DoberAvto.si smo preverili ponudbo kabrioletov za različno globoke žepe. Ponudbe je kar nekaj in gotovo je za vsakogar zanimiva.

Prodajalec rabljenih vozil Rabljena vozila Avto Zakaj danes pri nakupu rabljenega avtomobila tvegate bolj kot še l. 2020

Ena od avtomobilskih zvrsti, ki so bile vedno zelo zaželene, v nekaterih obdobjih bolj, drugih pa manj, so tudi kabrioleti, avtomobili z zložljivo streho. Tudi če so v zadnjem času v upadu in jih je marsikateri proizvajalec umaknil  iz ponudbe, jih je še vedno dovolj. Predvsem pa je na trgu veliko rabljenih, takšnih, ki niso le privlačni, ampak jih je mogoče dobiti tudi za razmeroma ugodno ceno. Seveda pa je pojem dosegljivega odvisen od kupčeve denarnice in ravno v tem razredu je precej avtomobilov, ki so vroče blago tudi med najbogatejšimi.

dober avto, kabrioleti | Avtor: Doberavto Doberavto

Primer rabljenega kabrioleta pod 10.000 evrov

Peugeot 308 CC 1,6 16v Vti sport

Bencin, 88 kW, 6,9 l/100 km

2012 / 39.000 km

Kaj sploh je kabriolet?

Kabriolet je danes več ali manj trdno udomačena oznaka za avtomobil z zložljivo streho, pa naj bo ta platnena ali trdna. To vsi dobro vemo. A obstaja tudi več podzvrsti kabrioletov. Prva je gotovo kabriolet, ki v bolj ozkem smislu pomeni štirisedežni avtomobil s platneno streho. Sodobna različica kabrioleta je kupe-kabriolet, to je kabriolet s trdno zložljivo streho, ki je izdelana iz pločevine ali umetnih mas. Prednost takšnega avtomobila je, da je bolj od klasičnega kabrioleta uporaben vse leto, tudi pozimi, slabost pa je težka streha, ki zavzame veliko prostora v prtljažniku.

AMZS portal za rabljena vozila Doberavto To spregledajo številni! Avto Kupujete rabljenega dizla? To spregledajo številni!

Izraz kabriolet danes na splošno označuje avtomobil z odprto streho, vendar se je skozi zgodovino njegov pomen spreminjal in je v različnih deželah pomenil različne stvari. V dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja so s tem izrazom na splošno označevali avto z odprto streho, dvoje vrat in štirimi sedeži, ki je bil pogosto izpeljan iz limuzine. V Veliki Britaniji so kot ekvivalent temu uporabljali izraz »drop-head coupe«, kabriolet pa je pri njih bil štirivratni avtomobil z odprto streho. V ZDA so za taktno vrsto avtomobil uporabljali izraz »convertible« ali »convertible coupe«.

Obstajata tudi dva dvosedežna kabrioleta. Prvi je roadster, majhen dvosedežnik, ki ima praviloma platneno streho, bolj redko pa tudi togo zložljivo. Te strehe, ker so majhne in lahke, večinoma zlagamo ročno, trdne pa so včasih opremljene z motorjem. Roadster je sicer lahko tudi povsem brez strehe. Poleg rodsterja obstaja tudi targa kabriolet. Targa se v bistvu imenuje streha, ponavadi plastična, steklena ali pa tudi platnena, ki vodoravno povezuje okvirja prednje in zadnje šipe in je običajno dvodelna, lahko pa tudi v enem kosu.

dober avto, kabrioleti | Avtor: Doberavto Doberavto

Primer rabljenega kabrioleta pod 10.000 evrov

BMW Z4 2,2i

Bencin, 125 KW, 8,8 l/100 km

2004 / 247.000 km

9.990 €

Sodobno navdušenje nad športnimi terenci oziroma križanci je sicer v zadnjem času porodilo še eno vrsto kabrioleta, tako imenovani SUV-kabriolet oziroma kabriolet-križanec. Seveda v tem primeru govorimo o štirisedežnem križancu, ki ima zložljivo streho. Eden prvih, če ne kar prvi predstavnik te nove vrste kabrioletov je bil volkswagen T-roc cabriolet, če ne upoštevamo prave plejade »pravih terencev« brez strehe, ki so bili vedno na voljo. Včasih, denimo v primeru originalnega jeepa willysa, je bila ta možnost celo edina na voljo. Vendar pa v tem primeru seveda ne govorimo o kabrioletih.

Kaj je treba preveriti?

Najprej preverite, če bo kabriolet vsej svoji privlačnosti navkljub sploh pravi avto za vas, saj poleg veselja prinaša tudi vrsto omejitev. Potem se bo treba odločiti, če si ga želite z mehko platneno ali trdno zložljivo streho. Trdna streha zagotavlja čistejšo obliko avtomobila, pogosteje je električno pomična, ko je zaprta, pa je v kabini tudi manj hrupa. Mehko streho lahko hitreje spustimo in dvignemo , pogosto tudi povsem ročno, poleg tega pa v prtljažniku zahteva manj prostora. Po drugi strani pa je pozimi manj uporabna, skoznjo pa v kabino iz okolice prodira tudi več hrupa.

Mazda MX-30, električni avto, polnilni kabel Električni rabljeni Avto Rabljeni električni avto: ali bi ga moral kupiti?

S tem v zvezi preverite tudi velikost prtljažnika, ko je streha zaprta in odprta. Tako boste ugotovili, če bo ta sploh dovolj velik za vaše prevozniške potrebe. Toga zložljiva streha bo v prtljažniku gotovo zavzela več prostora, a tudi platnena ga ne potrebuje prav malo. Nekateri avtomobili so sicer narejeni celo tako, da se streh zloži v poseben prostor, ki ne posega v velikost prtljažnika. Pred nakupom je to gotovo dobro preveriti.

dober avto, kabrioleti | Avtor: Doberavto Doberavto

Primer rabljenega kabrioleta za ceno okoli 20.000 evrov

Mercedes-benz SLK 250 CDI blueEFFICIENCY

Dizel, 150 KW, 5,0 l/100 km

2012 / 230.474 km

20.990 €

Preverite tudi, če streha morebiti kje pušča. Vdor vode v avtomobil ni nobena redkost, še bolj pa to velja z kabriolete. Voda v vsakem primeru pa lahko povzroči nastanek plesni, neprijetne vonjave, rjo, poškodbe sedežev, poškodbe na elektroniki in podobno. Preden avtomobil odpeljete na testno vožnjo, naj nekaj ur stoji na soncu z zaprto streho in šipami. Ko v takšen avtomobil vstopate, bodite pozorni na kakršnekoli nenavadne vonjave in »kondens«, saj bi to lahko bil znak puščajoče strehe. Iz istega razloga preverite tudi pojav vlage pod sedeži, oblogami in v prtljažniku.

4x4 pogon Rabljeni Avto Rabljeni: Pasti pri nakupu 4x4 vozila

Preverite tudi morebitne poškodbe na platnu strehe in manjkajoča tesnila ter kakovost le teh. Zaradi izpostavljenosti soncu, dežju in drugim podnebnim neprijetnostim se ta lahko postarajo in nehajo opravljati svoje delo. Če je možno, naj bo z vami pri ogledu avtomobila mehanik, ki bo preveril tudi stanje odtočnih kanalov. Vsak kabriolet je namreč opremljen s temi »zasilnimi izhodi«, preko katerih lahko iz avtomobila na tla odteka morebitna voda, ki vdre vanj

Pomen servisne zgodovine

Seveda pa je treba, tako kot pri vsakem drugem rabljenem avtomobilu, preveriti tudi servisno zgodovino avtomobila. Ta, vključno s temeljitim pregledom, je morda pri kabrioletih še toliko bolj pomembna. Večina lastnikov jih namreč vozi le občasno in najpogosteje le v toplih mesecih – to pa sta dva recepta za katastrofo. Zaradi neredne uporabe avtomobila lahko hitreje odpove akumulator, to pa lahko na sodobnem avtomobilu poskrbi za celo vrsto težav z elektroniko. V skrajnem primeru lahko povzroči tudi težave z delovanjem strehe, če je ta električno zložljiva. (Zato je ob nakupu kabrioleta mogoče dobro pomisliti tudi na nakup cikličnega polnilnika za akumulator).

dober avto, kabrioleti | Avtor: Doberavto Doberavto

Primer rabljenega kabrioleta za tiste brez omejitve proračuna

BMW Z4 sDrive30i

Bencin, 190 KW, 7,4 l/100 km

2019 / 44.490 km

61.900 €

Pred nakupom temeljito preverite tudi mehanizem strehe. Večkrat jo odprite in zaprite in pozorno prisluhnite, če oddaja kakšne nenavadne zvoke (lomljenja, trganja, drgnjenja…). Streho tudi odprite le delno in preglejte spoje in druge elemente, ki se ob tem odkrijejo. Predvsem tesnila morajo biti mehka, upogljiva in brez razpok, preverite pa tudi kakovost vodil in stikov. Kljub dobremu videzu bo po nakupu priporočljivo, da avtomobil odpeljete k strokovnjaku, ki vam bo streho preventivno ponovno nastavil. Ta namreč tudi sicer zahteva občasno nastavitev in vprašanje je, če je bivši lastnik poskrbel zanjo.

BMW M3 Rabljeni biser Avto Neverjetno, kateri avto smo našli med slovenskimi oglasi

Sprehodite pa se tudi čez spletne forume in druge mnenjske skupine. Kabrioleti so posebna vrsta avtomobilov, o katerih se vsi radi pogovarjajo, predvsem njihovi lastniki pa se tudi združujejo v klube in forume, kjer je mogoče veliko izvedeti o avtomobilu, ki ga kupujete ter o njegovih prednostih, pomanjkljivostih in morebitnih stvareh, na katere je treba biti še posebno pozoren ob nakupu.

AMZS portal DoberAvto.si za večjo zanesljivost nakupa in pomoč pri transparentni prodaji rabljenega avtomobila

Kupci rabljenih avtomobilov si lahko pri nakupu pomagajo tudi s spletnim avtomobilskim oglasnikom DoberAvto.si, ki pod okriljem AMZS deluje eno leto. Njegov glavni namen je voznikom omogočiti transparenten nakup dobrega rabljenega avtomobila.

dober avto, kabrioleti | Avtor: Doberavto Doberavto

Primer rabljenega kabrioleta za tiste brez omejitve proračuna

Porsche 718 boxster PDK

Bencin, 220 KW, 8,0 l/100 km

2016 / 6.911 km

59.580 €

Ker ima vsak avto na oglasu prikazano VIN številko (ta podatek je pri oddaji oglasa obvezen), se na DoberAvto.si avtomatsko prikažejo tudi podatki o dejansko prevoženih kilometrih. Iskanje novega avtomobila si obiskovalci DoberAvto.si bistveno olajšajo s pomočjo treh filtrov na vstopni strani portala: obetavna vozila, preverjena vozila in najbolj gledana vozila. Pri znački AMZS Obetavno gre za avtomobile, starejše od štirih let in ki so registrirani v Sloveniji, kjer sistem ni zaznal anomalij pri prevoženih kilometrih. Še bolj varen nakup pomenijo avtomobili z značko AMZS Preverjeno. To so avtomobili, ki so jih v AMZS centrih na 100+ kontrolnih točkah pregledali neodvisni AMZS strokovnjaki.

preverjanje avta pred prodajo Pogovor z mehanikom Avto Velika napaka, ki jo naredijo številni lastniki avtomobila

Prodajalec, ki ničesar ne skriva, s takšnim oglasom izkaže dejansko stanje avtomobila, kupec pa je lahko miren saj ve kakšen avto kupuje in se izogne dodatnim stroškom izrednih popravil. S temi orodji lahko kupec med oglasi hitro najde rabljene avtomobile, za katere se je z lastnikom smiselno dogovoriti za ogled.

DSG menjalnik Avto Top rabljeni avtomobili s samodejnim menjalnikom
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.