Avto > Iz druge roke
50651 ogledov

Slabih novic za lastnike avtov ni konec - še ena podražitev

Gume pnevmatike Epa
Neodvisno od ostalih tegob, ki pestijo kupce novih ali rabljenih vozil, se zdaj draži še pomemben člen vzdrževanja.

Pnevmatike so potrošni material, ki ga je treba zaradi varnosti in trajnosti vozila redno in pravočasno menjati. V večjem delu Evrope, tudi Sloveniji, je skoraj nujen dvojni komplet, poleg letnih namreč lastnik potrebuje še zimske pnevmatike.

O tem, da se nad cenovnim trgom pnevmatik zbirajo temni oblaki, smo že pisali, a zadeve postajajo še slabše. Nemško zvezno združenje za trgovino s pnevmatikami in vulkanizerje BRV je pred dnevi opozorilo kupce, naj se pripravijo na še občutnejše zvišanje cen pri vseh segmentih pnevmatik. Še posebej pa se bodo podražile zimske pnevmatike. Ker so se cene proizvodnje v zadnjih mesecih stalno zviševale, prodajalci nadaljnjih dražitev ne bodo več mogli blažiti z nižjimi maržami. Strošek bodo plačali uporabniki vozil.

Od kod podražitve?

Da gredo cene pnevmatik v nebo, sta razloga predvsem naraščajoča stroška surovin in transporta. Naravni kavčuk je v prvi polovici letošnjega leta dosegal cene, ki so v povprečju za 57 odstotkov višje kot v istem obdobju lani. Cene je zvišala slaba letina in pomanjkanje novih nasadov. 

Na trgu sintetičnega kavčuka pa se čuti močan pritisk naraščanja cen surove nafte, ki je bila v prvem polletju za 66 odstotkov nad lanskoletnim povprečjem. Močno so se povišale tudi cene elektrike za proizvodnjo, BRV navaja podatek kar 154 odstotkov.

K vsemu skupaj pa je treba prišteti še stroške prevoza. Povprečna cena za prevoz enega klasičnega zabojnika je v enem letu poskočila kar za 226 odstotkov. 

Test pnevmatik Video in foto Avto Test za odpiranje oči: Na legalno obrabljeni nimate možnosti

Dobra vest je, da trenutno proizvodnja pnevmatik po svetu poteka brez posebnosti in z rednimi dobavami. Avtomobilska industrija se mora sicer pri proizvodnji novih vozil boriti z ozkimi grli zaradi pomanjkanja čipov. Višji stroški surovin in dela vplivajo na povišane cene servisnih storitev v mehaničnih delavnicah, razmere in omejitve zaradi postopnega prehoda na dražja elektrificirana vozila pa potiskajo vse višje tudi cene rabljenih vozil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 09:58 29.julij 2021.

    če vrzes v ekonomijo ksupno 10 bilijonov natisnjenega denarja se to pac zgodi. svetovna inflacija.

  • rd2dmk2 09:34 29.julij 2021.

    cena prevoza poskočila za 226 % vau.. kje so sedaj zagovorniki poceni el prevoza naj vozijo gume okoli v teslah, pa bo mir. cena elektrike poskočila za 154 %, to bo drag ratov prevoz z teslo..grem kupit enga jugota. tako ...prikaži večo za rezervo. pa sam 13 colske gume , ne nekih 20.