Avto > Iz druge roke
6278 ogledov

Trik, ki vam bo prihranil precej denarja

Motrio pnevmatike Andrej Leban
Obstaja preprost trik, ki vam lahko pomaga do znatnih prihrankov pri uporabi avtomobila. Kdaj ste nazadnje preverili tlak v gumah?

Sodobni avtomobili so opremljeni s tipali, ki samodejno opozarjajo na prenizek tlak v gumah, vendar pa so ta razmeroma nov dodatek avtomobilski tehniki. V starejših je treba preverjanje še vedno opraviti povsem ročno.

Pnevmatika nokian one Avto Guma, ki je večini ne bo treba nikoli zamenjati

Mehanik leta 2019 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Med vozniki je zelo malo takšnih, ki bi zares upoštevali priporočene intervale za preverjanje tlaka v gumah. Večina se z avtomobilom, ne da bi kdajkoli zapeljali na črpalko in preverili tlak v gumah, pogosto vozi do sezonske menjave zimskih za letne gume. Vendar pa je to lahko zelo slabo, saj lahko neustrezen tlak, poleg predvsem pozimi precej slabo vpliva na varnost avtomobila.

Guma je v osnovi fleksibilna elastična komora, ki je pod določenim tlakom napolnjena z zrakom ali kakšnim drugim plinom. Pravi tlak gumi zagotavlja vzdrževanje pravilne oblike, s katero bo na cesti zagotovila optimalni oprijem. Če je zračni tlak prenizek (ali previsok), guma ne bo mogla zagotoviti zadostne trakcije, kar se bo odrazilo v slabih voznih lastnostih, višji porabi goriva in povečani obrabi.

Zimske gume pnevmatike Severnjaki Avto Obeta se revolucija pri izdelavi pnevmatik

Sklop posledic

Prenizek tlak lahko precej pospeši tudi obrabo gume. Guma se namreč tedaj bolj upogiba, slabši je oprijem, zato se poslabšajo tudi vozne lastnosti avtomobila, guma pa se tudi bolj neenakomerno obrablja in povzroči povečanje porabe goriva. Namesto v štirih se lahko povsem obrabi že po dveh letih in jo je treba zamenjati, kar pomeni, da si voznik lahko povsem po nepotrebnem nakoplje več deset evrov stroškov na leto. K temu pa lahko prištejete tudi dodatne stroške zaradi večje porabe goriva.

slovenija 28.11.13, gume, pnevmatike, test, test zimskih pnevmatik, policija, po | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

A vozniki ne le pozabijo na preverjanje, če je v gumi mogoče padel tlak, ampak se ne ozirajo niti na tabelo, ki predpisuje priporočljiv tlak v gumah ob praznem ali obremenjenem avtomobilu, saj se lahko med seboj precej razlikuje. In preobremenjena guma pomeni enako tveganje kot premalo napolnjena.

pnevmatike Pozor Avto Maja spremembe pri pnevmatikah

Pri gumarju Goodyear opozarjajo, da lahko do spremembe tlaka v gumah pride iz zelo različnih vzrokov, najbolj pogosti pa so voznikovo zanemarjanje rednega vzdrževanja gum, sprememba obremenitve avtomobila  in sprememba zunanje temperature.

V sodobnih avtomobilih so sistemi za opozarjanje pred neustreznim tlakom v gumah postali obvezni del opreme. Voznika pravočasno opozorijo na odstopanja od predpisanega zračnega tlaka in ga v primeru, ko je odstopanje kritično, tudi pozovejo, naj se ustavi in ne nadaljuje vožnje.  In voznik bi moral takšna opozorila gotov upoštevati in se nanje odzvati.

Komentarjev 1
  • djdj 15:39 28.februar 2021.

    Predpisan tlak se polni v hladne pnevmatike! Ko pridete na bencinsko z ogretimi pnevmatikami, vam bo manometer pokazal višji tlak, ker se zrak s temperaturo razteza. Vsaj jaz preverjam tlak doma, ko so hladne gume. Na pumpah, je vedno pokazalo ...prikaži več drugače oz. se polnjenje na predpisano vrednost ni obneslo. https://sl.wikipedia.org/wiki/Splo%C5%A1na_plinska_ena%C4%8Dba