Avto
13467 ogledov

Obeta se revolucija pri izdelavi pnevmatik

Zimska pnevmatika Nokian
Družba Nokian Tires napoveduje koncept pnevmatike, ki bo 100-odstotno narejena iz obnovljivih materialov.

Pnevmatike za vozila so eden od največjih skritih onesnaževalcev narave, saj je med vožnjo odpadla količina delcev po nekaterih raziskavah podobna škodljivosti emisij termičnih motorjev. Zelo obremenjujoč za okolje pa je že tudi sam proces izbire materialov in izdelave pnevmatik.

Okolju prijaznejši pristop je zato tudi za industrijo pnevmatik postal ključen. Pri finskem Nokia Tires so napovedali, da bodo do leta 2025 izdelali koncept pnevmatike, ki bo sestavljena povsem iz obnovljivih materialov. 

Njihovi raziskovalci trenutno intenzivno delajo na izbiri ustreznih materialov iz obnovljivih virov, na primer različice repičnega olja. Prav tako želijo skozi proizvodni proces zmanjšati emisije in odpadke ter izboljšati učinkovitost pnevmatike med uporabo. 

"Pionirji v industriji smo že skoraj 90 let.To je dolga doba inovacij, od katerih imajo vozniki koristi," je dejal šef razvoja pri Nokianu OIli Seppälä, ki je s temi besedami spomnil, da so prav pri Nokianu izdelali prvo zimsko pnevmatiko na svetu.  "Verjamemo, da bomo s konceptom te pnevmatike postavili nove temelje za inovacije za boljšo prihodnost."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.