Avto > Iz druge roke
10606 ogledov

Tako zelo so Slovenci varčevali na zimskih pnevmatikah

avto sneg zima Profimedia
V Sloveniji je leta 2020 trg pnevmatik za osebna vozila in kombinirana vozila v primerjavi z letom 2019 zabeležil velik padec.

Prodaja letnih pnevmatik v Sloveniji je upadla za 21,2 odstotka, prodaja zimskih pa za 21 odstotkaTrend upadanja opazen tudi v celotni regiji. Kot opažajo pri gumarskem velikanu Continental, je prodaja celoletnih pnevmatik narasla za 12,4 odstotka. 

Pri gumarju so rezultat za Slovenijo primerjali z ostalimi državami v regiji in opazili, da je trend upadanja prodaje prisoten tudi na Hrvaškem in v Srbiji, ki beležita 14,9- in 16-odstotni upad v primerjavi z letom 2019. Ta trend upadanja je prizadel celotno Evropsko unijo, kjer je bila v primerjavi z letom 2019 prodaja pnevmatik manjša za 12,1 odstotka.

Marsikateri lastnik avta se sprašuje, ali si ne bi v izogib stalnim sezonskim izmenjavam med letnimi in zimskimi pnevmatikami raje nabavil kar tip celoletnih pnevmatik. Te naj bi se glede na svoje lastnosti znale spoprijemati tako z ostrimi razmerami zime kot tudi vročim poletnim asfaltom. Za ceno enega kompleta pnevmatik tako lastnik ob primerno globokem dezenu zadovolji zakonske zahteve, ki veljajo tako za letne kot zimske pnevmatike - slednje zaradi oznake M+S na obodu. A takšne pnevmatike hkrati nimajo tudi emblema snežinke, ki bi jih uvrščale med prave zimske pnevmatike. Test, ki ga je opravila koalicija evropskih avtoklubov, med njimi nemški ADAC in slovenski AMZS, je leta 2018 dokazal, da so celoletne pnevmatike uporabne zgolj pogojno, oziroma, da so kompromisna rešitev in se v vseh razmerah ne zmorejo kosati s specialisti, torej letnimi oziroma zimskimi pnevmatikami.

Guma AMZS test Avto Najboljše letne gume za leto 2021 so ...

Analiza po kategorijah pokaže 12,1-odstotni upad prodaje letnih pnevmatik in 18,5-odstotni upad prodaje zimskih pnevmatik, hkrati pa 6,7-odstotno rast prodaje celoletnih pnevmatik.

 | Avtor: Continental Continental

Pnevmatike manjših dimenzij v krizi

Številke za zadnjih deset let nihajo. Pri Continentalu so beležili intervalne vzpone in padce. Pogled v preteklost pokaže, da je trg pnevmatik v Sloveniji od leta 2016 stabilno rasel, v letu 2019 je prišlo do rahlega popravka, leto kasneje pa se je prodaja spet povzpela nekoliko nad tisto iz leta 2015. 

Pod črto pa povpraševanje po letnih pnevmatikah manjših dimenzij strmo pada.

Covid-19, koronavirus, policija Nova pravila Avto Od nedelje velika sprememba v prometu, kazni do 500 evrov

Podroben pogled v posamezne kategorije letnih pnevmatik, kaže, da je v letu 2020 prodaja pnevmatik za osebne avtomobile upadla za 21,1 %, pnevmatik za športne terence za 13,4 %, pnevmatik za kombinirana vozila pa za kar 31,8 % v primerjavi z letom prej.
V kategoriji dimenzije pnevmatik, isti podatki kažejo močan padec (več kot 16 %) do velikosti 17 palcev, rahel upad v velikostih 18- in 19- palcev in rahlo rast v velikostih 20- in 21-palcev.

Poudariti velja, da ima vožnja z zimskimi pnevmatikami poleti nevarne pasti, še zlasti pri zaviranju, pa tudi pri vodljivosti. Pri zaviranju na suhi cesti pri začetni hitrosti 100 km/h se avto z letnimi pnevmatikami zaustavi, ko avto z zimskimi pnevmatikami vozi še s hitrostjo 34 km/h. Na mokri cesti pri začetni hitrosti 80 km/h se avto z letnimi pnevmatikami že zaustavi, avto z zimskimi pnevmatikami pa ima tedaj še hitrost 31 km/h. Kako se je zaleteti v stoječ avto s hitrostjo več kot 30 km/h, seveda ni treba razlagati, pa tudi ne, kolikšni stroški nastanejo zaradi trka – da o morebitnih poškodbah sploh ne govorimo, zato naj velja: varčevanje s pnevmatikami se nikakor ne splača!

Celoletne pnevmatike vse pogostejša izbira

Trg zimskih pnevmatik se je v primerjavi z letom 2019 skrčil za 21 %. Ta upad predstavlja ponderirano povprečje 20,8-odstotnega padca prodaje pnevmatik za osebna vozila in športne terence ter 23,5-odstotnega padca prodaje pnevmatik za kombinirana vozila.

Verige uporabljamo le, kadar zimska pnevmatika ob stiku s podlago nima več zados | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Če pogledamo dimenzije, je prodaja vseh velikosti do 20- upadla za vsaj 20 odstotkov. V kategoriji 21-palčnih pnevmatik pri Continentalu opažajo skromno rast za 6,1 odstotka in v kategoriji 22-palčnih pnevmatik 53-odstotno rast ob sicer majhnem skupnem obsegu prodaje.

Trg celoletnih pnevmatik je v letu 2020 beležil 12,4-odstotno rast po zaslugi 11,4-odstotne rasti prodaje pnevmatik za osebna vozila in 62,3-odstotne rasti pnevmatik za kombinirana vozila. Obseg prodaje pnevmatik za športne terence se je skrčil za 0,3 % v primerjavi z letom 2019.

pnevmatike Pozor Avto Maja spremembe pri pnevmatikah

Analiza prodaje po dimenzijah ne pokaže nobenega jasnega trenda, saj se je prodaja 13-, 14- in 17-palčnih pnevmatik zmanjšala za 8,6 odstotka, 12,8 odstotka oziroma 20,3 odstotka, medtem ko je obseg prodaje 15- in 16-palčnih pnevmatik presegel lanskega (za 4,4 % oziroma 9,9 %).

Covid-19 marsikoga odvrnil od nakupa novih pnevmatik

Kot zaključujejo pri proizvajalcu pnevmatik je pojav covida-19 vplival tudi na padec prodaje novih vozil ter na uporabo avtomobilov na splošno. Posledično je upad beležil tudi trg pnevmatik.

Pnevmatika pnevmatike guma menjava vulkanizer | Avtor: Profimedia Profimedia

Motrio pnevmatike Gume Avto Trik, ki vam bo prihranil precej denarja

"Leto 2020 je bilo posebno leto z vseh vidikov, saj je pandemija v svet vnesla še dodatno negotovost. Dobro smo se prilagodili, čeprav je k rezultatom veliko prispevalo to, da sta vrhunca zdravstvene krize sovpadla z dvema vrhuncema za industrijo pnevmatik. Upad sicer ni bil zgolj lokalen, temveč tudi regionalen in vseevropski. Na splošno še vedno opažamo, da imata pri mnenju ljudi o pnevmatikah pomembno vlogo vreme in lokalna zakonodaja, vendar je treba poudariti, da se ljudje dandanes veliko bolj zavedajo, da so tiste štiri okrogle stvari edino, kar njihovo vozilo povezuje s cesto. Celoletne pnevmatike postajajo vedno pogostejša rešitev pri nekaterih skupinah voznikov in v nekaterih okoljih, medtem ko se večina zavednih voznikov, ki na leto prevozijo veliko kilometrov, še vedno zaveda pomena pnevmatik, ki so izdelane namensko za letne ali zimske razmere," je poudaril Vilmos Tokaji, vodja prodaje pri Continental Southeast Europe (Continental jugovzhodna Evropa).


 

Komentarjev 6
  • popokatopetl 10:02 03.marec 2021.

    Hudo varčevanje, če se nisi imel kam peljat, po zaslugi Janeza Noriškega

  • rd2dmk2 09:16 03.marec 2021.

    jeseni leta 2019 sem kupil nove zimske gume. leta 2019 sem se z njimi enkrat peljal po zasneženi cesti.leta 2020 nikoli, 2021 tudi še nikoli. in tako mislim da so celoletne zmerem boljši nakup. po drugi strani pa nas proizvajalci ...prikaži večlci vse bolj nategujejo. še leta 1995 so imele nove goodyaer zimske gume 12 mm profila, danes imajo vse približno 8 do 9mm . ko pa pridejo na nekako5 do 4 mm so pa že neuporabne. in če imaš zeleno zimo in ovinkasto lokalno cesto gredo lahko v maloro eni sezoni.

  • optimist11 08:26 03.marec 2021.

    omenjati teste iz leta 2018 -brez komentarja.